Любов и връзки

12 признака на човек, който не може да обича

Човек който не може да обича

Този, който не може да обича друг човек, не обича себе си на първо място. Причината обикновено се крие в психологическата травма, която е получил в детството или в предишни връзки. Но понякога това е просто личностна черта. Как да разпознаем човек, който олицетворява „неприязън“?

 

Склонен е да обвинява другите

Човек, който живее без любов, е склонен да обвинява другите за възникващите проблеми – не иска да забележи грешките си и да поеме отговорност. Гледа на ситуациите и междуличностните отношения единствено през призмата на собствената си изгода.

 

Не поема отговорност за грешките си

Както вече казахме, който не може да обича истински, не е способен да поеме отговорност за грешките си. Той почти не забелязва собствените си грешки, не знае как да прави компромиси и винаги упорито настоява на своето. Това е логично: ако човек е толкова ограничен, че не е в състояние да обича дори себе си, как да види грешките си?! Той дори няма да опита.

 

Постоянно търси оправдания

Такива хора измислят различни извинения за поведението си. Например: „Не се обиждай, просто пих твърде много“ или „Какво очакваш, когато постоянно ме дразниш!“ Толкова ли е раздразнен, че чак губи човешкия си облик? Едва ли. Това е твърде фалшиво извинение!

 

Лесно отхвърля хората

Той се отървава от неща, които вече не са полезни или интересни, без никакво колебание и връзката, от която е отегчен също попада в този списък. Абсолютно е безразличен към чувствата на другите, защото най-важното за него е собствената му полза и удоволствие.

 

Не иска да се промени

Като човек, който е далеч от любовта, той не може да види проблемите си, затова не вижда смисъл и в никакви промени.

 

Комуникацията му куца

Поради невъзможността да обича, както и поради общата близост и ограничения, той рядко се решава на откровени разговори. Такъв човек натрупва недоволството в себе си, докато натискът от негативни емоции стане непоносим. И тогава избухва.

 

Отдалечава се от партньора си

Поради емоционалната близост най-вероятно не осъзнавате това веднага. И тогава, докато се опитвате по всякакъв начин да спасите връзката, той ще се отдалечава от вас все повече и повече.

 

Винаги е нещастен

Хората, които не могат да обичат, често са нещастни. И истинската причина за тяхното нещастие е, че те просто не познават себе си.

 

Той е егоцентричен

Животът на човек, който не знае как да обича, е уреден простичко: всичко се върти около него, неговите желания и интереси. Не е готов да разбере себе си и да споделя нищо. Той просто иска да взима, да взима, да взима… Даването не му е познато.

 

Той е тесногръд

Такъв човек рядко се различава в широчината на възгледите и гъвкавостта на мисленето. По-скоро, напротив: той е склонен към предразсъдъци и негативни стереотипи.

 

Все се притеснява какво другите мислят за него

Одобрението на другите за него е по-важно от нуждите на партньора.

 

Страда от синдром на емоционална депривация

Този синдром възниква поради липсата на емоционална подкрепа от родителите в детството. В зряла възраст такъв човек най-често не е в състояние да поддържа здрави взаимоотношения, тъй като няма емоционалните знания и умения, необходими за това. Той не разбира какво да прави, откъде да започне, как да реагира …

На него никога не му е било позволено да подреди чувствата и преживяванията си, така че не знае какво да прави с тях. Дори и да изпита нещо като любов, най-вероятно няма да го разбере сам…

364

Similar Posts