Във форма Здраве

16 ранни предупредителни признака за рак, които не трябва да пренебрегваме

ранни предупредителни признаци за рак

В случай на рак, започва неконтролиран клетъчен растеж в тялото, който се случва, когато нормалният механизъм на задържане не работи нормално. Това води до образуването на нови анормални клетки, без да се рециклират по-старите. Непрекъснатото образуване на нови клетки припокрива старите клетки, образувайки огромна маса тъкан, наречена тумор.

Това обикновено не е мигновен процес и отнема време. Но докато това се случва в тялото, самото то ще се опита да ви каже, че нещо не е наред. Например, с различни предупреждения, които не трябва да се игнорират.

16 предупредителни признака за развитието на рак

Ако усетите някой от симптомите, изброени по-долу, веднага посетете вашия лекар.

Образуване на бучки или подутини по тялото

Тези бучки или подутини могат да бъдат един от основните предупредителни признаци, че се образува ракова клетка и те са компонент на тъканната маса.

Кашлица или сухо гърло

Кашлицата е доста често срещано явление в наши дни, а настинката и грипът са най-честите заболявания. Но симптомите на настинка и грип изчезват напълно в рамките на една седмица. Но ако имате постоянна кашлица и гърлото ви е сухо, това може да е симптом на рак на щитовидната жлеза или лимфом. По този начин в такава ситуация трябва да отидете на лекар, без да губите време.

Повтаряща се треска или инфекции

Ако често страдате от треска и други инфекции, това може да е признак на левкемия или рак на кръвта.

Умора

Това може да бъде един от най-честите симптоми на всякакъв вид рак и обикновено се среща доста често. Ако често се чувствате твърде слаби и уморени, дори след спазване на здравословна диета, трябва да посетите лекар за по-нататъшен анализ.

Пречка при преглъщане на храна

Ако се чувствате неудобно по време на хранене и не можете да поглъщате храната си правилно, това е един от симптомите, свързани с рак на гърлото.

Промяна в червата

Движението на червата може да бъде променено по много причини в зависимост от вида и количеството храна, която приемате и лекарствата, които използвате. Много хора често не обръщат много внимание на незначителните симптоми и неприятни промени. Но те не са толкова незначителни и могат да бъдат признак за рак на дебелото черво.

Кръв в урината

Много хора страдат от инфекции на пикочните пътища или инфекции на пикочните пътища, които са най-чести при жените. Но и мъжете също могат да се сблъскат с този проблем. Ако урината ви е червена и често изпитвате болка при уриниране, тогава може да е сигнал за рак на простатата, пикочния мехур или бъбреците.

Безпричинно отслабване

Независимо дали сте физически активен човек или не, случайното отслабване е лош сигнал. Особено, ако всеки ден ядете една и съща храна и без промяна във физическата активност и изведнъж започнете да отслабвате. Това може да е признак на рак на стомаха, белите дробове, панкреаса или хранопровода.

Кръв при кашлица

Кашлицата може да бъде досадна по време на настинка и грип, но ако тя продължава дълго време, може да бъде обезпокоителна. Ако кашлицата ви е постоянна и често виждате кръв, бъдете внимателни, това може да е началото на рак на белия дроб и трябва да бъде проверено от специалист незабавно.

Подут корем

Има състояние, при което много хора се оплакват от подуване или натрупване на мазнини в корема. Това може да се случи, когато диетата ви съдържа високо съдържание на мазнини. Но с тези симптоми е добре да посетите лекар. Това е един от ранните признаци на рак на яйчниците.

Червени и подути зърна на гърдите

Милиони хора умират от рак на гърдата, а оцелелите могат да загубят гърдите си. Ако зърното ви е зачервено, подуто или сърбящо, това може да е симптом на рак на гърдата и не трябва да се пренебрегва.

Оток на лицето

При рак на белия дроб много хора страдат от оток на лицето. Това се дължи на образуването на малки тумори в белите дробове, които възпрепятстват притока на кръв от гръдния кош към главата.

Промяна на външния вид на ноктите

Ноктите, макар и малки, могат да предупредят за три вида рак, включително и рак на кожата. Ако под ноктите ви се образува кафява или черна точка, ако ноктите ви станат бледи или бели, и извити, посетете лекар.

Промени във външния вид на бенки

Друг признак на рак на кожата е промяна във външния вид на бенка или брадавици по тялото ви.

Прекомерно нощно изпотяване

Ако спите в добре климатизирана стая и пак се потите много,  това може да е сигнал за началото на лимфом. Консултирайте се с Вашия лекар възможно най-скоро.

Неконтролирана болка в костите или ставите

Това обикновено е симптом на рак на кръвта, който може да бъде левкемия, лимфом или миелом. Ако страдате от постоянна болка в костите, ставите, ребрата или гърба, трябва, без допълнително забавяне, да се прегледате при лекар. Един прост кръвен тест може да установи бързо дали имате рак на кръвта.

6802

Similar Posts