Психология

4 изпитани техники, с които ще преодолеете всяка пречка в живота си

4-изпитани-техники-с-които-ще-преодолеете-всяка-пречка-в-живота-си

В живота на всеки неизбежно възникват трудности от най-различно естество – появяват се здравословни проблеми, финансови кризи, изневери или други на пръв поглед нерешими проблеми. За да се справите с тях успешно, най-важното е да развиете психологическа стабилност, съветват психотерапевтите.

Какво по-точно означава това?

За да сте в състояние да се справите на всяко предизвикателство на съдбата, е важно да умеете да контролирате мислите, чувствата и своите действия. Само така ще излезете бързо от кризата и дори нещо повече – ще успеете „по йезуитски“ да извлечете дори полза от нея.

Ето четири практични, доказано работещи съвети, които ще ви бъдат от голяма полза.

Не отричайте реалността, приемете я

Естествено, съвсем не става въпрос да се примирите с неприятната ситуация, а просто да я приемете като свършен факт. Подходът, при който постоянно се вайкате как това въобще е дошло до главата ви, е неправилен и води само към загуба на време и енергия. Когато съзнанието ви приеме случилото си, това е първата крачка към намиране на правилното решение. За пример можем да приведем следния случай – представете си, че сте се запътили на рожден ден на близък човек и внезапно изтървете красивия сервиз, който сте подготвили за подарък. Той е строшен напълно и в тази ситуация разполагате с два варианта. Единият е да загубите ценно време да „оплаквате“ загубата си, който в крайна сметка ще доведе до закъснение за рождения ден и пълна загуба на настроение за празнуване. Вторият е да приемете загубата и да помислите с какво бихте могли да заместите счупеният подарък. Може да се окаже дори, че се е родила още по-добра идея и вашият близък е безкрайно щастлив от поднесената изненада. Така настроението ви няма да пострада, защото инцидентът ще е забравен възможно най-скоро и заменен с други, по-положителни емоции.

Сложете край на самосъжалението

Това е ключът към правилното, продуктивно поведение. Именно начинът, по който реагираме, сблъсквайки се с проблем, е определяща за това колко бързо ще съумеем да вземем правилното решение. Дори и ако става въпрос за нерешими ситуации, например при загуба на любим човек, ние отново сами избираме по какъв начин да реагираме на случилото се. Самосъжалението е вредно, защото то не само няма да ви стимулира да продължите напред, но и дори съвсем ще ви обезсили. Задайте си въпроса: “Как да си помогна в момента?” Може да се наложи да преодолеете страха си или пък да  трябва да направите друго, неприятно за вас нещо. Това няма значение. Важното е да се действа.

Поемете контрол над мислите си

Умът ни притежава огромна сила. Той може да е както най-добрият ни съюзник, така и да се окаже най-върлият ни враг. Ако разрешите на отрицателните мисли да завладеят, вие просто се обричате на неуспех.

Несигурните, отчаяни мисли са най-голямата пречка по пътя на постигането на целите.  Затова бъдете постоянно нащрек и ако усетите, че мислите ви стават прекалено песимистични, време е да „разсеете облаците“. Погледнете ситуацията през призмата на трето лице и си задайте въпроса какво бихте посъветвали вие друг човек, който се е оказал на ваше място. Как бихте го утешили и насърчили? Какви думи ще използвате? Отговорите ли си на тези въпроси, песимизмът вече няма да има власт над вас.

Тренирайте ежедневно психическата си устойчивост

Не чакайте да се случи катаклизъм и едва тогава да започнете да работите за своята психологическа стабилност. Това е важно да се направи още на по-ранен етап, за да сте подготвени при евентуална стресова ситуация и да отреагирате адекватно. Използвайте всяка дребна несполука, за да се научите да приемате „шегите на съдбата“ и да тренирате правилното си поведение. Колкото повече се упражнявате, толкова по-скоро ще станете толкова силни, че ще се справяте с лекота дори и с най-големите трудности, изпречили се на пътя ви.

 

1397

Similar Posts