Здраве

5 навика, които могат да доведат до загуба на коса

Как да направите космите по-здрави и дебели

Нашият начин на живот силно влияе на здравословното състояние и колкото по-възрастен е човекът, толкова по-силно е влиянието. Затова трябва да помислим дали всичките ни навици са полезни и дали някои от тях трябва да бъдат изкоренени. Например такива, които могат значително да влошат състоянието на косата.

Красивата, гъста, лъскава коса е един от първите признаци на добро здраве. Но дори ако няма от какво да се оплаквате във всички отношения и тялото ви е в ред, а косата все пак пада, разцепва се и ви причинява безпокойство, тогава си струва да анализирате дали вие сами ги унищожавате – и то несъзнателно.

Дерматолог- трихолог обяснява кои ежедневни навици могат значително да влошат състоянието на косата ви.

Диети и избягване на месо

Преди всичко причината за косопада трябва да се търси в хранителните навици – този проблем често се появява при хора, които напълно са изключили месото от диетата. А също и тези, които ядат изключително бяло месо – пилешко или пуешко, но отказват червено месо – телешко, телешко и черен дроб.

Ето защо сред пациентите на трихолозите има толкова много вегетарианци и вегани.

Факт е, че животинският протеин съдържа важни аминокиселини, липсата на които води до спад в нивата на хемоглобина и желязодефицитна анемия. Косопадът е една от проявите на това заболяване, обясняват лекарите.

Често боядисване на косата

Не по-малко лош навик – често боядисване на косата – предупреждават трихолозите.   Боите съдържат много вредни микроелементи, включително амоняк и титан. Агресивният химичен състав уврежда космените фоликули, което допълнително води до тяхната смърт на косъма. Също така, нарушението на технологията на боядисване може да даде подобен ефект. Например, ако боята се държи на косата твърде дълго.

Прекомерна любов към витамините

За съжаление, безконтролното използване на витамини има обратна страна. Така че витамин А в големи количества може лесно да навреди на косата и да провокира косопад. Ето защо, преди да приемете този или онзи витаминен комплекс или хранителна добавка, по-добре е да се консултирате с лекар.

Рядко измиване с шампоан

Друго популярно погрешно схващане е вредата от честото миене с шампоан, казва трихолог. – Приемайки този общ мит, хората често получават гъбички на скалпа и себорея. Това е болезнено състояние, при което се нарушава работата на мастните жлези и се уврежда кожата на скалпа. Един вид себорея е пърхотът. Има и такова състояние като себореен косопад. Първо, гъбичките увреждат кожата, а след това стигат до космените фоликули, поради което човек започва да губи коса.

Масаж на главата

Дори тази приятна процедура може да се превърне не в най-полезния навик. Ако го направите неправилно, космите могат да пострадат, тъй като продължителното и прекомерно триене води до образуване на огнище на счупена коса, обясняват дерматовенеролозите. Важно е да масажирате кожата на скалпа, а не да търкате косата.

И ако всичко е направено правилно, тогава масажът може да събуди спящи космени фоликули, твърдят специалистите. Следователно е напълно възможно да направите космите по-здрави и дебели буквално със собствените си ръце.

506

Similar Posts