Във форма Здраве

7 предупредителни признака за рак на шийката на матката, които жените често пренебрегват

признаци за рак на шийката на матката

Всяка година се установяват много случаи на това заболяване. Ракът на маточната шийка не винаги може да бъде диагностициран в ранните стадии на заболяването. Редовните цитонамазки могат да помогнат за намирането на анормални клетки в шийката на матката, които са предшественици на рака.

Ето и кои са тези 7 предупредителни признака за рак на шийката на матката, които жените много често пренебрегваме:

Кървене между менструалните цикли

Всяко зацапване или кървене, възникнало между редовните менструални цикли, трябва да бъде прегледано от вашия гинеколог, за да се увери, че всяка аномалия е диагностицирана и лекувана. Етап Т1, раковите клетки могат да бъдат разположени на повърхността на шийката на матката или по-дълбоко в тъканите на шийката на матката.

По -дълги или по-тежки менструални цикли

Промените в менструалния цикъл могат да сигнализират за следващия стадий на рак на шийката на матката, при който клетките се разпространяват по-нататък. Ако забележите някакви необичайни промени в изхвърлянето си, посетете вашия лекар, за да обсъдите проблема.

Кървене след менопауза

Менопаузата е краят на менструалния цикъл, който сигнализира за края на плодовитостта. Кървенето, което се случва след като менструалният ви цикъл е спрял за няколко месеца, трябва да бъде прегледан от вашия лекар, за да се изключат всякакви аномалии.

Кървене след физически преглед

Може да забележите кървене след годишния си физически преглед. Ракът на маточната шийка може да расте в близките тъкани. Използването на инструменти и натиск върху тъканта може да доведе до разтягане на растежа и кървене. Ракът може да лежи дълбоко в тъканта, която вашият гинеколог може да не види при визуален преглед.

Всяко необичайно вагинално течение

Всяко необичайно вагинално течение може да е признак на инфекция или анормален растеж на тъканите, което може да сигнализира за началото на рак на шийката на матката. В етап Т1 анормалните клетки могат да разрушат шийката на матката, причинявайки изхвърляне.

Болка или кървене по време на полов акт

В етап Т3 растежът на анормална тъкан може да се разпространи в други области, което може да причини болка по време на полов акт. Ако забележите някакъв необичаен дискомфорт, посетете Вашия лекар за преглед, за да установите причината.

Проблеми с червата или пикочния мехур

В етап 4 анормалната тъкан се е разпространила в пикочния мехур или червата, което влияе върху функцията на тези органи.

Ракът на маточната шийка може да бъде предотвратен с препоръчителния скрининг на цитонамазка и редовните посещения при вашия гинеколог, за да се хване болестта в ранен стадий.

13421

Similar Posts