Любов и връзки

7-те фази на любовта: Разлика между любов и влюбване, видове любов

7-те-фази-на-любовта

Романтичните отношения включват 7 фази на развитие, разкриват психолози.

Първа фаза на любовта

Първата фаза е много нестабилен период, през който е трудно да се определи дали това са истински чувства. Възприятието се изкривява от хормоните. Партньорите се идеализират взаимно. Те са винаги заедно, докосват се всяка секунда. Това, което се случва, им се струва „магия“.

Втора фаза на любовта

Втората фаза е тази на пристрастяването. Тялото свиква с „играта“ на хормоните. За първи път хората забелязват недостатъците в сродната душа. Връзките стават премерени, по-рационални.

Трета фаза на любовта

Следването е следващата стъпка. Тя определя дали връзката ще е успешна. Влюбеният разглежда партньора критично. Възникват конфликти, които водят до колапс или нов вид отношения.

Четвърта фаза на любовта

Тя е фазата на търпението. Недостатъците са вече известни, те трябва да бъдат приети. Вече нищо не може да изненада партньорите, така че конфликтите възникват по-рядко. Човек бавно се научава да приема своя спътник в живота и да съжителства компетентно с него.

Пета фаза на любовта

Сближаването е петият етап. Маските са свалени напълно. Хората са постигнали високо ниво на доверие. Изглежда, че партньорът е единственият, на когото може да се вярва напълно.

Шеста фаза на любовта

Приятелството е шестата фаза. Избраният е вече добре познат, няма никакви тайни. Възниква приятелска привързаност, която засилва любовта.

Седма фаза на любовта

Истинското чувство е последната стъпка. Дълбокото разбиране и приятелство стават основата на истинската любов. След като премине през всички тези фази, една двойка може да създаде траен съюз.

Разлика между любов и влюбване

Хората много често бъркат тези две чувства.

Влюбването е силно привличане към партньора, което често се появява при юноши и много млади хора (или психически незрели възрастни). Те измислят нереалистичен образ на човека, когото харесват. Но когато двамата влязат във връзка, идеалният образ се унищожава, емоциите отшумяват.

Важна характеристика на любовта е желанието да се грижиш, да осигуриш комфорт и да дадеш на партньора добро. Влюбването е по-егоистично: просто искате да прекарате време с този човек, а не и да се грижите за него.

Истинското чувство на любов се различава от повърхностното влюбване в осъзнаването. Любящият човек не се интересува от идеала, той е привлечен от всички аспекти на личността (включително недостатъците). Дълбоката любов се развива дълго време, не може да бъде унищожена от малки конфликти. Можете да простите на любимия дори повече от себе си.

Истинската любов не стихва, а „узрява“. След като страстите се охладят, необходимостта от съвместен живот остава. Приятелството, привързаността укрепват връзката. Партньорите са сигурни, че не са сгрешили в избора си.

Видове любов

Има такива основни видове любов: страстна, платонична, несподелена, взаимна, егоистична, измислена, престорена, болезнена и истинска. Често хората в живота си се сблъскват с няколко вида това чувство.

Страстна любов

Хората, които са страстно влюбени, могат дори да дадат живота си за партньора си, когато са на върха на еуфорията. Но такова чувство не издържа на ежедневните трудности. Страстта се счита за примитивно чувство: несъзнавано, инфантилно, егоистично. По-конкретно, страстта е вид егоистична привързаност. Тя се основава на интимния инстинкт. Това чувство свършва веднага щом интимното желание е изчерпано.

Платоническа любов

Платоничното чувство е най-незаинтересованото, мъдро, романтично явление. Човек има нужда от такава любов, важно е да я изпита поне веднъж. Определението възникна благодарение на философа Платон. В работата си “Пир” мислителят описва идеални чувства, за които не се изисква близост в леглото. Това е силно духовна любов, която изключва всякакви интимни желания.

Несподелена любов

Ако чувствата носят само болка, трябва да ги покорите, постепенно да се отървете от тях. Как?

Приемете факта, че мъжът не проявява интерес и унищожете илюзиите

Осъзнайте, че трябва да мине време, преди чувствата да изстинат

Отървете се от нещата, които причиняват болезнени асоциации

Осъзнайте, че любовта рядко е единствената – повечето хора изпитват няколко силни чувства през живота си. Много е важно да запомните този факт и да изчакате появата на правилния човек.

Взаимна любов

За да се развият чувствата, те трябва да са взаимни. Трябва да обичате не само партньора си, но и себе си. В крайна сметка здравословната привързаност може да възникне само между двама души, които се ценят.

Взаимността включва работа върху чувствата, познаване на партньора, приемане на недостатъците му. Човек, който обича несподелено, се наслаждава на своите илюзии. Реалността може да го разочарова.

„Едностранната“ любов често възниква на базата на комплекси, асоциалност и липса на удовлетворение.

Взаимността е също еквивалентен обмен на емоции, мисли, енергия. При силните двойки партньорите са на едно и също морално, интелектуално и духовно ниво.

Те могат да дадат много и да получат същата сума в замяна.

Егоистична любов

Най-често срещаната форма. Когато егоистът говори за любов, това означава, че тя иска нещо от избрания. Това могат да бъдат материални облаги, повишаване на собствения им социален статус, спасение от самота, физическо и емоционално удовлетворение. Това също е любов, но не между две половини, а само за едната.

Егоизмът е  присъщ на незрялата личност. Тази личност е фокусирана върху себе си, своите мечти, страдания и удоволствия. В поп културата егоистичните хора се представят като силни, уверени. Но често това са известни хора, фиксирани върху себе си.

Изглеждат чувствителни, но емоциите им се движат от собствените им проблеми. Егоистите са безразлични към околните. В същото време те изглеждат като хора с добро сърце.

Декларация за любов от такъв човек ще прозвучи егоистично: „Имам нужда от теб“.

Дори в такива моменти този човек е съсредоточен върху себе си.

Избраният е източник на удоволствие за егоиста.  

Болезнена любов

Тази концепция е по-близо до наркоманията, отколкото до любовта. Влюбеният не разбира причината за чувствата си. Той се е вкопчил в избраника, дори да вижда лошо отношение към себе си.

Такава привързаност носи само мъчение и може да се нарече болест. Най-често се „разболяват“ тези, на които липсва родителска привързаност в детството. Те се влюбват във всеки, който се отнася любезно с тях. Тази връзка се гради на несигурност, страхове.

Много хора се възползват от тази болезнена преданост.

Истинска любов

Накратко за истинската любов, можем да кажем следното: любящият човек цени любимия не по-малко от себе си. Той е в състояние да се жертва, да дава. Прави любимата си по-силна, а самият той набира сила. Това е великият смисъл на любовта. Истинската любов води до щастие и хармония.

Истинската любов е зряло чувство. Необходимо е да се израства до него. Трябва да надраснете егоизма, примитивните нужди, повърхностното мислене.

Зрелият човек е способен искрено да съпреживява, да се грижи, да цени нечий вътрешен свят. За това е важно да се развиете, да разширите обхвата на своето мислене. Тази любов трябва да бъде спечелена.

Но трябва да сте готови не само за удоволствие, но и за трудности. Любовта е и работа.

Измислена любов

Понякога любовта се ражда от скука. Индивидът иска страдание, трепет. Цялата тази страст влюбеният мислено произнася, провокирайки се със собствените си думи. В рутината човек търси силни емоции. По този начин той избира не любим човек, а „играчка“.

Романтичните фантазии се подхранват от сюжети от романи. Това са краткотрайни, повърхностни, но мощни емоции. Влюбеният индивид може да остави съпруга и децата си заради красивите фантазии. Може да се превърне в мания. Но когато се изправят пред реалността, такива взаимоотношения бързо „изгарят“.

Фалшива любов

При нея партньорите не се обичат, а си играят на чувства. Те се радват на романтични ритуали: поднасяне на цветя, посвещаване на поезия, организирани на красиви срещи. В същото време „влюбените“ не са в състояние да се жертват истински.

Стига такива отношения да са удобни – хората играят в тях по-добре от холивудски актьори. Те обичат да мислят за това как изглежда тази връзка отвън. Такава самоизмама им отива. Зад тази връзка стои комерсиалността, желанието да се откроиш или интимното желание, естествено.

Свобода и чувства

Свободата е основно условие за истинската любов. Не става въпрос за вседопустимост, а за способността да се вземат свободни решения, осъзнавайки техните последствия. И също така говорим за наличието на собствени интереси извън връзката. Здравословната емоционална връзка е, когато двама свободни зрели хора съзнателно остават един с друг, за да дарят щастие и да бъдат щастливи.

Трябва ли да се борим за любовта?

Опитите за отнемане на любимия, манипулация, лъжи, чакане, убеждаване, заплахи са нездравословни методи. Те се използват от егоистични индивиди, които не са в състояние да обичат.

Най-добрият начин да се борите за любимия си е да се развивате, да ставате по-добри, да изразявате емоции в креативност, като същевременно оставате приятел на вашия обект на обожание. Важно е да не се затваряте от другите хора. Тогава няма да има болезнена привързаност. И докато общувате с други интересни личности, можете неусетно да се влюбите вече взаимно.

Но любовта изисква сила и ресурси. В ранните етапи на влюбването е почти невъзможно да се контролирате по този начин. Струва си да останете на разстояние, да се възстановите и след това да се борите за чувства.

И за да забравите любимия, трябва да напълните живота си с интересни занимания и да спрете да виждате обекта на обожание. Постепенно ще става по-лесно.

Всеки сам решава дали има смисъл да се бори за любимия човек.

Любовта е емоционална връзка между две пълноценни силни личности. Те се чувстват добре и сами, но с половинката им е по-добре.

2464

Similar Posts