Лайфстайл Полезно

Благоприятни дати за консервиране на краставици и домати през август + доказани рецепти

Консервиране на краставици и домати

Консервирането на краставици и домати е не само начин за запазване на пресни зеленчуци за зимата, но и възможност да се насладите на техния вкус и хранителни свойства по всяко време на годината. Но, за да получите идеалното консервиране, е важно да вземете предвид не само рецептите, но и да изберете оптималните дати за този процес.

 

Кога е по-добре да консервирате краставици и домати – благоприятни дати

Краставиците са едни от най-популярните зеленчуци за консервиране. Благоприятните дати за консервиране на краставици са периодът от края на юли до средата на август, когато те са на върха на своята зрялост и вкус. През този период краставиците запазват аромата и полезните си елементи по най-добрия начин.

Доматите са друг зеленчук, който се използва широко за консервиране. Благоприятни дати за консервиране на доматите са август и септември, когато достигат пълна зрялост и имат най-много хранителни вещества.

 

В кои дни да консервираме през август?

 

05.08

06.08

07.08

08.08

09.08

12.08

13.08

14.08

15.08

от 22 до 27.08

Доказани рецепти за консервиране на краставици и домати

Консервиране на корнишони

 

Необходими продукти:

Малки краставици (около 2 кг.)

Сол на вкус)

Захар (на вкус)

Оцет

Вода

2 скилидки чесън

Подправки на вкус

 

Начин на приготвяне:

Измийте краставиците, нарежете чесъна и го сложете в буркан. След това залейте краставиците със смес от вода, сол, захар и оцет, добавете подправките и затворете буркана. Трябва да ври 15 минути.

 

Рецепта за домати в проста марината

Успехът при консервирането на зеленчуци зависи от правилния сорт домати и правилната стерилизация на бурканите и капаците. За да приготвите вкусен маринован продукт, ще ви трябват следните съставки:

 

Червени домати около 2,5 кг

Лук

Пипер

Морков

Копър

Листа от вишни

Зърна черен пипер

2 супени лъжици каменна сол

4 супени лъжици захар

50 мл оцет

Начин на приготвяне:

Подгответе стерилизирани буркани, за да запазите продукта безопасен и дълготраен. Нарежете лука, чушките и морковите на тънки кръгчета (по 3-4 кръгчета от всяка съставка). Във всеки стерилизиран буркан сложете чадър копър, черешово листо, няколко зърна черен пипер и дафинов лист.

 

Опаковайте доматите плътно в буркана. Залейте всичко с вряла вода и покрийте с капак. Когато бурканът се охлади, отцедете водата, оставете отново да заври и отново залейте доматите.

 

Сега нека приготвим марината. Изсипете едра сол и захар в охладената вода, след което налейте оцета. Оставете маринатата да заври. С маринатата залейте доматите в бурканите. Затворете го с капак и го обърнете с капачката надолу. Увийте, така че продуктът да се охлади бавно и да се стерилизира. След това върнете буркана в нормалното му положение и го приберете за съхранение.

988

Similar Posts