Психология

Хората винаги очакват да се провалиш, но ти не се предавай

не-се-предавай

Ненапразно поверието гласи, че искаш ли да постигнеш мечтите си, не бива да ги споделяш публично. Доводите за това са много и различни, според вижданията на философи, психолози, езотерици, мотиватори и всички останали мъдри хора.

И те наистина са прави, без значение конкретната им теза. Истината е, че хората сме доста несъвършени и завистта и злобата шестват по света, помитайки всички остатъци от добрина покрай себе си.

Хората винаги очакват да се провалиш, но ти не бива да се поддаваш и предаваш

Имаме ли нужда от подкрепа? Да. Но трябва ли да робуваме на чуждото мнение и да го зачитаме, въпреки че сме наясно с причината за неговата отрицателна нагласа? Изобщо не.

Забележителният психолог и мотиватор Майкъл льо Бьоф в своята книга „ Да работим умно. Как да постигнем повече за по-малко време“ ни учи, че за да сме възможно най-рационални в изпълнение на мечтите си просто трябва да си направим план какво искаме от живота и да го следваме неотклонно. Той съветва никога да не слушаме лошите и егоистично настроени хора и да не позволяваме на негативното им отношение да ни повлияе, защото целта им, всъщност, е точно това – да ни разколебаят и да ни обезверят.

Но не защото искат да ни помогнат, а точно обратното – защото не могат да „преживеят“ мисълта, че някой може да бъде по-мотивиран и по-целеустремен от тях. Това ги комплексира и те всячески се мъчат да разколебаят дръзналия да постигне нещо повече от тях в живота още докато е на финалната права.

Защото, в противен случай, току-виж е спечелил състезанието, докато те все още са на резервната скамейка. Но същите тези хора не отчитат факта, че на тази скамейка всъщност им е толкова комфортно и приятно, че изобщо не им идва на ума да слязат оттам и да играят на терена. Но пък се дразнят, когато другите играят и побеждават.

Не споделяйте плановете си, нито мечтите, не слушайте никого, сложете си удобни обувки и започвайте маратона

Състезавайте се с играчите, а не с резервите!

Около вас със сигурност има и други, които са толкова мотивирани да подобрят живота си. Открийте ги и се сприятелете с тях – именно в тези среди трябва да търсите подкрепа и съвет, а не от тези, които цял живот не са се стремили към нищо, защото те със сигурност няма да ви разберат.

Но с радост ще изслушат плановете ви, за да могат да ви кажат как нито един от тях няма шанс да бъде изпълнен, а после с усмивка ще ви „окуражат“, че няма лошо все пак да пробвате.

Не ги слушайте. Тях просто ги е яд, че вие сте различни – смели и активни. И нека бъде обратното – вместо да се отчайвате и разколебавате, нека това ви мотивира, за да постигнете наистина всичко, което искате от живота.

На този свят няма невъзможни неща. Всичко е възможно, когато късметът се срещне с добрата подготовка. Подгответе се подобаващо, за да дадете възможност на късмета да ви споходи. И със сигурност няма да се наложи да чакате дълго!

591

Similar Posts