Психология

Изтриване от мозъка: Как да открием бутона за премахване на ненужни, лоши спомени

премахване от мозъка на лоши спомени

Както се казва в поговорката, позната на всички от детството: „Повторението е майка на знанието“. Това несъмнено е вярно.

Ако вземете, например, свиренето на музикални инструменти, изучаването на чужди езици или изпълнението на фокуси и жонглиране, е трудно да се оспори твърдението, че многобройните тренировки осигуряват солиден опит и необходими умения, които са здраво укрепнали в нашия мозък.

Учените са идентифицирали тази характеристика отдавна.

Но през последните няколко години научните разработки разкриха втората част на това твърдение: за да научите нещо наистина добре, първо трябва да сте в състояние да забравите.

Колкото и невероятно да звучи, но когато забравяме, тоест разрушаваме стари невронни връзки, ние позволяваме на мозъка ни да усвоява свежа информация и възможности.  

Принципи на работа

Този принцип е проучен с пример. Достатъчно е да си представите, че човешкият мозък е градина, но вместо овощни дървета, засадени в него, синоптичните невронни връзки растат помежду си.

По каналите на тези връзки се предават специални невротрансмитери (допамин и серотонин).

Оказва се, че ролята на градинарите, които се грижат за този процес, се изпълнява от глиални клетки. Те са отговорни за ускоряване на предаването на сигнали между тези видове неврони.

Друга част от глиалните клетки е заета с почистване на територията, тоест убиване на плевели-паразити и изчистване на територията.

Микроглиалните клетки са такива почистващи средства в мозъка, които са отговорни за прекъсването на излишните синаптични връзки. Досега дебатът на водещи учени за това коя схема се използва от микроглиални клетки, за да изберат кои връзки трябва да бъдат прекъснати, не стихва.

Как да намерим бутона за изтриване на излишната памет?

Най -вероятно връзките, които трябва да бъдат прекъснати, са специално маркирани с протеини.

Оказва се, че мозъкът във физически план освобождава място за образуването на нови невронни връзки. Това ни позволява да придобием нови умения и знания.

Особеното значение на съня

Всеки поне веднъж в живота си имаше чувството, че главата му е претъпкана. Това важи особено за активното усвояване на нова информация.

Учените са съгласни, че това е най-вероятно така.

Когато разбираме нова информация, мозъкът образува нови невронни връзки, но те са крехки и краткотрайни.

С течение на времето мозъкът просто ще трябва да ги прекъсне, за да създаде нови, по -ефективни и директни връзки.

Този процес се осъществява, когато човек спи.

По това време нашите мозъчни клетки изпълняват функцията за компресиране на информация, получена през целия ден, до 60%.

Компресирайки дневния обем на получените данни, мозъкът отстъпва място на глиални клетки, които отрязват ненужните според тях синапси.

Вероятно всеки от нас е запознат с чувството, когато след добър сън се събуждаме сутрин със светла и бистра глава. Това е един от най -добрите примери за успешно синаптично подрязване. Този процес може грубо да се сравни с дефрагментирането на компютърен диск.

Как да го контролираме?

За много хора се задава интересен въпрос – как се осъществява контролът и как тези клетки разбират какво може да се премахне и какво трябва да се остави.

Това е един от най -удивителните факти – синаптичните връзки изпращат онези клетки, които не използваме за премахване, а необходимите, напротив – получават допълнителни грижи.

Ето защо е много важно да наблюдавате правилно всичките си мисли, които възникват в главата ви.

Винаги помнете, че важните за вас връзки са тези, върху които се фокусирате.

В буквалния смисъл на думата можете да проектирате свой собствен мозък, когато решавате на какво да обърнете много повече внимание и на какво изобщо не е важно.

Разбира се, целият процес в мозъка не може да бъде контролиран. През деня могат да ви се случат различни приятни и неприятни ситуации, но въпреки това е напълно възможно да контролирате поведението и реакцията си на всички събития, които се случват.

По -точно, можете буквално да изберете това, което трябва да игнорирате, като по този начин създадете правилните невронни връзки.

Фокусът трябва да бъде не върху това, което пречи и дразни, а върху това, което е полезно и информативно.

Ето защо е наложително да се заменят неосъществимите фантазии с йога или медитация, да се освободи умът ви от ненужните неща и да се настроите на положителни моменти, стремейки се към самоусъвършенстване, развитие и израстване като личност всеки ден.

Научете се да не мислите само за безполезни, ненужни и лоши неща

Само на пръв поглед изглежда много трудно, но ако се замислите, просто не можете да му обърнете внимание и след няколко седмици ще забележите резултата – паметта ви ще се подобри няколко пъти.

Просто проверете, резултатът приятно ще ви изненада.

Опитайте се да настроите мозъка си да работи правилно.

667

Similar Posts