Във форма Здраве

Как да проверите здравето на краката – съвети от ортопеди

Как да проверите здравето на краката

Здравето на краката и глезените е в основата на нормалното функциониране на цялата опорно-двигателна система на човека.

Тяхната основна задача е да поддържат тялото и да осигуряват активно движение, затова е много важно стъпалата и глезените да са здрави, гъвкави и подвижни. Можете да проверите здравето на краката си у дома с лесен тест.

Американски лекари ортопеди са съставили и публикували няколко задачи, които всеки трябва да изпълни, за да разбере здравето на глезените и краката.

 

Проверка на здравето на краката: 5 теста

 

Внимателно огледайте краката си

Обърнете специално внимание на подуване, възможно подуване, всякакви промени в цвета на кожата, структурата на нокътните плочки, формата на крайниците, появата на мазоли. Ако забележите необичайни промени, трябва да се консултирате с лекар.

 

Проверете състоянието на кръвоснабдяването на краката.

Това се прави лесно – натиснете върху нокътната плочка на палеца, докато побледнее. След това отпуснете пръста си и забележете времето, необходимо за възстановяване на естествения цвят. Времето за възстановяване на нормалното кръвообращение не трябва да надвишава две, максимум – пет секунди.

 

Проверете гъвкавостта на пръстите на краката

Можете да проверите пластичността на глезените с помощта на стълбищни стъпала. Застанете на стъпалото, така че петите ви да висят над ръба. Сега спуснете петите си под линията на стъпалото. Тези движения не трябва да причиняват болка в краката или прекалено напрежение в прасците.

 

Чувствителност

Проверява се по следния начин – вземете лист хартия или перце и го допрете до краката си. Усещанията за докосване не трябва да се различават, независимо от зоната на докосване. Само на краката при докосване са разрешени гъделичкащи усещания. Там има много нервни окончания, следователно такава реакция е естествена.

 

Проверете баланса си

За да направите това, застанете на един крак, затворете очи и разтворете ръцете си отстрани. Ако не сте навършили тридесет години и нямате заболявания на краката, тогава можете лесно да се справите с това упражнение – поддържайте равновесие поне 15 секунди. Между 30 и 40 години този интервал намалява до 12 секунди. От 40 до 50 години – времето се намалява до десет секунди. Ако не сте прехвърлили 50-те, но не се оплаквате от здравето на краката си, тогава спокойно поддържайте равновесие за седем секунди.

12737

Similar Posts