Любов и връзки

Как да върнем доверието след лъжа или изневяра  

Доверието след лъжа или изневяра

Доверието е основният фактор, който кара хората да се чувстват сигурни. Това е вяра, че бъдещето ще се развие така, както желаем. Това чувство0е в основата не само на любовта, но и на всички човешки взаимоотношения. Никой не иска да губи време за хора или неща, които ще ни донесат разочарование и болка, които ни карат да се страхуваме. Какво е доверие? Как да се доверим след лъжа?  

Доверие – какво означава?

По дефиниция, доверието на дадено лице означава да вярваме или да знаем, че неговите действия, поведение, бъдещо състояние ще се окажат в съответствие с нашите желания. Надеждата винаги е придружена от липсата на такава сигурност.

Доверието в друг човек е основен стълб на междуличностните отношения. Влагаме ги във всички около нас, вярваме, че те ще се отнесат честно с нас. Тази честност не включва етично поведение и не трябва да се отъждествява с морала. Вярваме, че другият човек ще бъде справедлив към нас, но не винаги изискваме от него да бъде справедлив към другите хора. Организираните престъпни групи са добър пример в това отношение. Честността не винаги трябва да се разбира еднозначно. Обикновено се очаква другият човек да постъпи с нас така, както ние бихме постъпили с него. Не винаги се свързва с положителни действия в социалното разбиране.

Доверието може или не може да бъде взаимно. Това е основната междуличностна връзка, градивният материал на семействата и социалните групи. Особено ценно е в кризисни ситуации. И се печели чрез изграждане на доверие в очите на другите хора. Вярваме се надяваме, че човекът няма да има долни цели, че няма да ни нарани. Спечелването на доверие е сложен и многоетапен процес. Веднъж загубено, може да е много трудно да се възстанови. А понякога направо невъзможно.

Основата на една успешна връзка и дългогодишна любов

Доверието е особено важно, когато се предприемат стъпки за изграждане на трайна връзка. Това е в основата на една успешна връзка и дългогодишна любов. Хроничното недоверие може да се дължи на:

Предишни преживявания

Липса на самочувствие

Липса на приемане на вашия образ и поведение

Липса на себеразбиране

Най-често за да се отървете от тях е необходимо посещение при специалист .

Как да възстановим доверието след лъжа?

Лъжата или даването на непълна информация на партньора ви ще доведе до намаляване и в крайна сметка до пълна загуба на доверие във връзката. Най-често човек, който лъже, започва, колкото и да е парадоксално, подсъзнателно да подозира партньора си в същото поведение. Лъжата води до загуба на уважение и този момент е на крачка от края на връзката. Хората, които често прибягват до лъжи, се чувстват доминирани. Осъзнаването на лекотата, с която другият ни се доверява в нашите лъжи, води до чувство на презрение и превъзходство над партньора. Тоест, можем да го манипулираме свободно.

Лъжата обаче е с къси крака и рано или късно излиза наяве, а тогава последиците са много неприятни. Партньорът ще започне да се съмнява във всички предишни обещания. Той ще осъзнае, че цялата връзка е изградена върху лъжа.

Как да възстановим доверието в другия след лъжа?

Как можем да се доверим на някой, който основава връзка, която смятаме за много сериозна и истинска, на лицемерие? За съжаление, няма ясен отговор на този въпрос.

Със сигурност човек трябва да се запита дали ние самите сме добре и не допускаме подобна грешка в една връзка? Втората стъпка ще бъде да проверим съвестта си и да отговорим на въпроса дали нашето поведение е принудило партньора да изневери? Дали не сме го притиснали твърде много? Да не сме се опитали да му сложим юзди? Нашата ревност и желанието да контролираме партньора ли са го принудили да опита да си върне дъха и свободата?

Ако отговорът е да, тогава трябва честно да поговорите за това, да й се извините за вашите действия и да започнете да работите върху себе си. Без честност не можете да изградите истинска връзка, основана на доверие и уважение.

От самото начало трябва да осигурите добра комуникация и да изградите взаимно чувство за свобода. Само честни разговори за вашите предпочитания, минало, възгледи, нужди и очаквания ще създадат основата за успешна и дългосрочна връзка.

 

Как да се доверим след изневяра?

Изневярата е много повече от това да си легнете с друг партньор. Това е съзнателно причиняване на болка на друг човек, потъпкване на любовта и доверието в една връзка.

Тя дори може да бъде и несексуална. Можете да предадете всеки: съпруг, деца, приятели, познати. Независимо от естеството и произхода на действието, то по своята същност ще бъде компрометирано от злоупотреба с доверие. Как можеш да се довериш, след като си бил измамен?

На първо място, предаденият човек трябва да се замисли дали изобщо ще може да се довери на своя партньор, който го е предал? Да си отговори на въпроса каква е причината за това деяние? Да помисли върху това дали в известен смисъл не е допринесъл пряко или косвено за подобен ход от страна на партньора.

Когато сме сигурни, че сме готови да простим едно предателство, трябва да сме готови да го поставим на дневен ред, а не да го укоряваме при всяка кавга или спор. Не бива да се превръща в основен аргумент при всяка спънка и криза. Не бива да задържаме злоба и желание за отмъщение. Има ли ги тези чувства, няма любов…

Невъзможно е да обичаш за двама

Трябва също да не се забравя, че е невъзможно да обичаш за двама. Не си струва да се борите за връзка, когато любовта на партньора, който е изневерил, е изгубена и това е причината за такъв болезнен ход. Решението дали да простите предателството или не трябва да бъде взето с гняв и емоция. То съзрява бавно, изисква много размишления, съставяне на списък с аргументи за и против раздялата или заедно.

Нека помним, че връзката е елемент от нашия живот и продължаването в нея трябва да ни носи радост и сигурност. Не можете да се опитате да простите предателство в името на децата, семейството и приятелите. Когато ние не сме щастливи, те също не са.

 

Как да възстановим доверието в другия човек?

Според психологията, доверието е основа за създаване на стабилни и дълготрайни междуличностни отношения. Това е от особено значение в една връзка. Това е основата за изграждане на съвместен живот, правене на планове за бъдещето и създаване на семейство.

Това е елемент на любовта, който, ако бъде изгубен, може да доведе до траен срив в една връзка. Доверието се проявява предимно в лоялност и действие в съответствие с убежденията и вярванията на другата страна. Само доверието ни позволява да се чувстваме сигурни.

Връзка без доверие е патология

Връзка без доверие рискува да се роди патологична връзка, основана на затворнически правила – единият ще бъде затворник, а другият пазач. Пазачът ще иска да контролира всяко движение на затворника. Тази ситуация не е удобна за нито една от страните. Контролираният човек ще чувства вечен натиск и натиск от контролиращия човек. Това ще го накара да се чувства необичан и наранен.

Контролиращият ще изпитва постоянно чувство на несигурност. Ще се съсзаде самозадвижващ се механизъм, резултатът от който може да бъде раздяла или живот в нещастие.

Недоверчивият партньор ще стигне дотам, че ще проверява имейли, текстови съобщения, телефонни обаждания, ще подслушва разговори, ще ограничава напускането на къщата и ще изолира партньора. Той ще иска всичко за себе си. Свръхпровереният партньор ще види единственото спасение в лъжата. Разочарованието ще расте и у двамата, което ще се превърне източник на много кавги.

 

Доверие срещу ревност и самочувствие

Липсата на доверие не винаги се дължи на ситуациите, които действително са се случили, нарушенията на лоялността, които са довели до това. Често е продукт на ревност. Това, от друга страна, е израз на страх от загуба на любимия човек в полза на някой друг, по-добър, по-красив, по-заможен и образован.

Почвата за недоверие е ниското самочувствие. Именно с изграждането на осъзнаване на себе си, вашите предимства, силни страни и достойнство си струва да започнете работа върху една връзка.

Понякога липсата на доверие в друг човек е свързана с липса на доверие в собствените чувства

Често липсата на доверие в друг човек е свързана с липса на доверие в собствените чувства, реакции и поведение. В този случай механизмът на проектиране започва да работи върху собствените чувства на партньора: „Може би и той не е сигурен дали ме обича? Или може би аз съм просто поредната бройка и той наистина чака някоя по-привлекателна? Може би просто си играе с мен? Или просто му е удобно да има някой до себе си?“

Няма универсален начин за възстановяване на доверието в една връзка

Едно решение може да има положителен ефект за някои, но точно обратното за други. Трябва да си разработите свой собствен механизъм. Важно е обаче да се стремите към приемане на себе си и собствените си слабости.

Да се опитате да гледате на света положително, да не търсите проблеми и да не правите негативни прогнози. Добре е да разказвате на партньора си за чувствата си всеки ден, да го оценявате за малките неща, да хвалите напредъка му и да се радвате на успехите.

Хубаво е да намерите общи страсти и хобита, да прекарвате време заедно и да откривате своите предимства.

Подозрението, разкъсването на стари рани и укорите няма да променят нищо и могат само да отнемат всички ценно от годините, прекарани заедно, срутвайки надеждата за общо бъдеще.

36458

Similar Posts