Във форма Здраве

Как наднорменото тегло влияе на зрението

Как наднорменото тегло влияе на зрението

От медицинска гледна точка с наднорменото тегло се променя състоянието на кръвоносните съдове и вътрешните органи. Това нарушава метаболизма и то толкова много, че понякога е невъзможно да се коригира. Така че общият проблем се отразява в очите ни.

 

Специалистите назовават най-честите фактори във връзка със затлъстяването, които влияят върху остротата и качеството на зрението:

 

Промени, свързани с възрастовата макулна дегенерация, тъй като до голяма степен зависи от съдовете. Обикновено свързаната с възрастта макулна дегенерация възниква поради хипертония или атеросклероза.

 

Захарен диабет, който при усложнения води до диабетна ретинопатия.

 

Защо свързаната с възрастта макулна дегенерация е опасна?

Фактът, че визията на централната област е изключена поради отлагането на холестеролни елементи – човек просто губи способността си да чете и да изпълнява много жизненоважни функции.

 

Диабетната ретинопатия, от друга страна, силно засяга състоянието на ретината, в резултат на което зрението се влошава значително, пред очите се появяват мухи и петна, предметите могат да се удвоят. По принцип тези две заболявания често водят до слепота!

 

Развитието на катаракта и глаукома също се свързва с наднорменото тегло

Съдовите проблеми, включително тези, причинени от затлъстяване, водят до глаукома. Катаракта при хора със затлъстяване се появява много по-рано, тъй като се влошава храненето на лещата и се ускорява нейната склероза.

 

Жените с наднормено тегло имат подуване на клепачите. Но този недостатък е по-скоро козметичен. Може да се коригира с блефаропластика.

Най-опасната последица от наднорменото тегло все още е диабетът. Задейства механизъм, който често завършва със слепота.

И за да се избегне или по някакъв начин да се забави този процес, е необходим комплексен план за лечение – извършват се множество процедури и операции за поддържане на зрението. Така че наличието на наднормено тегло е повод да проверите нивото на кръвната захар, холестерола и да се консултирате с диетолог. Трябва да вземете сериозно състоянието си и да се консултирате със специалист – терапевт или ендокринолог.

Дори офталмологът ще идентифицира проблеми с кръвоносните съдове при изследване на очното дъно.

 

Промените в липидния метаболизъм също влияят върху състава на сълзите

Има нарушение на дейността на мастните жлези – дефицитът на мастния компонент в сълзата става причина за лакримация. Мейбомиевите жлези не работят добре, запушени. Това е много често срещан проблем: сълзата не се задържа върху окото, не го овлажнява, така че жлезите произвеждат все повече и повече порции.

 

Най-лошото е, че с наддаване на тегло човек често не изпитва проблеми с кръвоносните съдове и дори не осъзнава, че може да има хипертония или диабет.

Ето защо е много важно да вземете тестове, да се подложите на лечение, да установите правилно хранене, да осигурите достатъчна физическа активност и да следите състоянието на очите при офталмолог.

57

Similar Posts