Във форма Здраве

Какви опасни грешки допускаме, когато си мием зъбите всеки ден?

Опасни грешки при миене на зъбите

Миенето на зъбите е ежедневен ритуал, който ни е познат от детството. Въпреки това, както се оказва, дори в такава проста дейност можете да направите грешки, които да доведат до сериозни проблеми. Нека да разгледаме основните погрешни схващания, свързани с миенето на зъбите и да разберем как да избегнем тези опасни грешки.

 

Опасни грешки при миене на зъбите

Мит 1: Трябва да миете зъбите си веднага след хранене

Въпросът кога да миете зъбите си -преди или след ядене, често предизвиква спорове. Но отговорът е доста прост: и двете действия са важни. Премахването на бактериите преди хранене има смисъл, защото храната е идеална среда за размножаване на бактерии и може да увеличи риска от кариес.

Миенето на зъбите веднага след хранене обаче не е най-добрият вариант. Емайлът става чувствителен поради киселината, съдържаща се в храната. Затова трябва да изчакате поне 20-30 минути – това е времето, необходимо за възстановяване на киселинно-алкалния баланс в устната кухина. Затова е по-добре да миете зъбите си не веднага след ядене, а известно време след това.

 

Мит 2: Трябва да изплакнете устата си след четкане

След като измиете зъбите си, просто изплюйте излишната паста за зъби и не изплаквайте устата си. Това може да изглежда неочаквано, но факт е, че интензивното изплакване на устата отмива всички полезни и защитни елементи, съдържащи се в пастата. Така зъбите не са достатъчно защитени от бактерии и кариес. Просто внимателно отстранете излишната паста, без да изплаквате много.

 

Мит 3: Миенето на зъбите два пъти на ден е достатъчно

Този мит може да изглежда като най-безобидното нещо, но е много опасен за вашето орално здраве. Всъщност, трябва да миете зъбите си след всяко основно хранене. Сутрешното и вечерното почистване е минимумът, който трябва да се спазва.

 

Особено важно е да спазвате вечерната хигиена. През нощта се произвежда по-малко слюнка, което означава, че флуоридът от пастата за зъби се отлага по-бавно върху зъбите и ги укрепва по-ефективно. Не забравяйте също да използвате конец за зъби и специална стъргалка за език, за да поддържате устата си идеално чиста.

153

Similar Posts