Във форма Здраве

Продукти за сърдечно здраве и нормално кръвно налягане след 40 години

Продукти за сърдечно здраве и нормално кръвно налягане след 40 години

Сърдечните заболявания остават водещата причина за смърт в световен мащаб и много рискови фактори са пряко свързани с избора на начин на живот, особено диетата.

 

Експертите отбелязват, че диетата може значително да повлияе на здравето на сърцето чрез управление на кръвното налягане, нивата на холестерола и общото възпаление в тялото. Като правят информиран избор на храна, хората могат да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и да подобрят качеството си на живот.

 

С напредване на възрастта хранителните нужди на тялото ви се променят и храненето на здравословна за сърцето диета става все по-важно. Яденето на правилните храни може да помогне за предотвратяване на образуването на плаки в артериите ви, да намали вероятността от сърдечни удари и да подобри кръвообращението.

 

Освен това, балансираната диета, богата на основни хранителни вещества, поддържа здравословно тегло, повишава енергийните нива и подобрява психическото благополучие.

 

Мазни риби

Сьомгата, скумрията и сардините са богати на омега-3 мастни киселини, особено тези мазнини намаляват възпалението, подобряват функцията на кръвоносните съдове и могат да понижат кръвното налягане и нивата на триглицеридите (вид мазнини, свързани с риска от сърдечни заболявания). Според диетологът Крутика Нанавати, яденето на мазна риба няколко пъти седмично може значително да подобри здравето на сърцето.

 

Бобови растения

Бобовите растения, включително леща, боб и нахут, са източници на растителни протеини и фибри. „Фибрите помагат за понижаване на нивата на лошия холестерол, а растителният протеин може да бъде здравословна алтернатива на животинския протеин“, обяснява диетологът.

 

Тъмен шоколад

Може да е полезен за сърцето. Нанавати подчертава, че черният шоколад съдържа флаваноли, вид антиоксидант, който „може да подобри функцията на кръвоносните съдове и потенциално да понижи кръвното налягане“. Тя обаче препоръча умереност поради съдържанието на захар. „Изберете черен шоколад със 70% съдържание на какао или по-високо, за да получите максимални ползи, като същевременно поддържате контрол върху приема на захар“, съветва тя.

 

Включвайте редовно тези здравословни за сърцето опции заедно с постни източници на протеини като риба, птиче месо и нискомаслени млечни продукти.

 

Също така е жизненоважно да ограничите приема на преработени храни, наситени и трансмазнини, добавени захари и прекомерен прием на сол, тъй като те допринасят за рисковите фактори за сърдечни заболявания.

 

Включете мазна риба, бобови растения и черен шоколад в ежедневната си диета Не забравяйте, че последователността и балансът са жизненоважни, така че се наслаждавайте на тези храни като част от пълноценна и питателна диета.

47

Similar Posts