Във форма Здраве

Какво е микроинсулт: Признаци и разлики с инсулта

Признаци за микроинсулт

Микроинсулт е състояние е известно още като транзисторна исхемична атака, бързо преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, причинено от временно запушване на мозъчен съд.

Признаците на микроинсулт могат да бъдат с различна тежест: от краткотрайна слабост до плашещи моменти като загуба на съзнание и изтръпване на части от тялото. Храненето на мозъка е нарушено, което води до временна поява на неврологични симптоми. Атаката е обратима, не причинява некротични изменения в тъканите. Последствията от нея могат да се коригират.

Проучванията показват, че малко хора са наясно какво е микроинсулт и как да определят тежестта на състоянието си и необходимостта да отидат в болница. По-голямата част от хората, веднага щом бъдат „освободени“, забравят за болестта и продължават да живеят по старому.

Всъщност микроинсултът е сериозен сигнал да се погрижите за здравето, да се откажете от лошите навици и да се съсредоточите в здравословни такива, както и да се подложите на необходимите прегледи.

Признаци на микроинсулт

Исхемичната атака може да продължи една или няколко минути. И преди да отидете на лекар, нейните прояви ще са изчезнали. Ето защо трябва да запомните усещанията в детайли, за да ги опишете на терапевта.

Микроинсулт симптоми

Симптоми на микроинсулт

 1. Дисфазия, нарушение на говора. Поради временна неизправност в работата на определени части на мозъка се губи способността за разбиране на адресираната реч, за самостоятелно подбиране на думи. Понякога това е единственият сигнал.
 2. Дизартрия, физически затруднения при говорене, причинени от неврологично разстройство в работата на самия говорен апарат. Пациентът разбира речта, но говори неясно – езикът не му се подчинява.
 3. Влошаване на зрението. Понякога мини-инсулт се проявява със слепота на едното око. Пациентът вижда замъглено, светът става сив, а обектите изглеждат замъглени. Не можете да чете думи на бели страници, а излагането на ярка светлина само влошава нещата.
 4. Проблеми с координацията на движенията, при ходене или поддържане на равновесие.
 5. Безпричинна сънливост.
 6. Променено съзнание.
 7. Свръхчувствителност към ярка светлина и силни звуци.
 8. Изтръпване на мускулите, непостоянни нервни импулси.
 9. Рязко повишаване на кръвното налягане.
 10. Световъртеж, краткотрайна загуба на съзнание, силно главоболие.
 11. Нарушения в усещането за вкус или мирис.
 12. Слабост или изтръпване само от дясната или само от лявата страна на лицето или тялото.
 13. Микроинсулт признаци

Дори да се появят 4-5 от изброените симптоми, това е причина за незабавно посещение при лекар.

Ако симптомите са продължителни, трябва да легнете, да поставите студена кърпа на челото си, да осигурите чист въздух в стаята и да извикате линейка у дома.

Доста е трудно да се различи инсулт от микроинсулт по отношение на симптомите, особено при възбудено състояние. По-добре това да направят лекарите.

Кой е изложен на риск от микроинсулт?

Ако имате някое от изброените по-долу хронични заболявания или случаи на съдови заболявания в семейството, препоръчително е имате още по-отговорно отношение към здравето си. По-лесно е да се предотврати една болест, отколкото след това да се лекува.

Микроинсулт при мъжете

Рискови фактори, които могат да причинят микроинсулт

Хипертония

Атеросклероза

Диабет

Висок холестерол

Наднормено тегло

Ако има анамнеза за тези заболявания и са се появили гореописаните тревожни симптоми, как да разберем, че е имало микроинсулт, а не нещо по-сериозно?

По продължителността на симптомите и тяхната тежест.

При микроинсулт те преминават бързо, в зависимост от скоростта на възстановяване на проходимостта на артерията и възобновяването на мозъчната сила. В тежки случаи притока на кръв не се възстановява, артерията остава блокирана и мозъчните клетки, останали без хранене, започват да умират. Лечението и рехабилитацията в този случай изискват много повече усилия, време и пари.

Микроинсулт при жените

Кой е по-податлив на мини-инсулти: мъжете или жените и различават ли се симптомите им?

Според статистиката, на средна възраст мъжете са по-склонни да страдат от съдови заболявания. Това се дължи на напрегнат начин на живот, липса на навик да следят диетата и здравето си и други причини.

Жените от тази възрастова група са склонни да бъдат по-внимателни към себе си и също така имат допълнителна защита под формата на хормони (с изключение на бременността).

Но с настъпването на менопаузата признаците на микроинсулт при жените започват да се появяват по-често и в напреднала възраст съотношението е приблизително същото.

Изправени пред тази ситуация, мъжете и жените често изпитват подобни симптоми: изразена асиметрия на лицето, когато се опитват да кажат нещо или да се усмихнат

Слабост в крайниците

Затруднен говор

Замъглено зрение в едното или двете очи

Нарушена координация

Понякога исхемичната атака е придружена от гадене или повръщане (по-често при жените).

След приключването на микроинсулта пациентът остава във високорисковата група. Дълбока лезия на мозъчните съдове, чийто предвестник може да бъде исхемична атака, е сериозно усложнение, водещо до инвалидност и смърт.

През следващите няколко седмици се препоръчва да се изключат негативните и дразнещи фактори и да бъдете изключително внимателни към сигналите на тялото.

Какво може да причини микроинсулт

Превенция на микроинсулт

Следвайте тези прости съвети и сведете до минимум риска от микроинсулт

Не пушете сами и избягвайте да сте в компанията на пушачи: пасивното пушене е не по-малко вредно

Яжте балансирана диета с много зеленчуци и плодове, пържете по-малко, печете и варете повече.

Поддържайте нормално тегло, откажете се от ястия със захар и брашно.

Упражнявайте се редовно.

Намалете на консумацията на алкохол;

Ограничете приема на холестерол, наситени мазнини и трансмазнини.

Контролирайте кръвното налягане и хроничните заболявания.

Намалете ежедневните си нива на стрес.

При първите признаци на микроинсулт при мъжете и жените е важно самите пациенти и техните близки да разберат едно: качеството на бъдещия живот на човек зависи от навременната помощ.

Имате слабост, не можете да говорите, крайниците ви не се подчиняват, сърцето ви бие с прекъсвания?

Незабавно потърсете медицинска помощ. Всички признаци на микроинсулт трябва да предупреждават и да ви подтикнат да се подложите на преглед, за да проверите състоянието на съдовете.

3434

Similar Posts