Във форма Здраве Любов и връзки

Защо не изпитвам оргазъм: Кога причината е в партньора

защо не изпитвам оргазъм

Това е чест симптом – става дума за ceкcуална дисфункция при жените, при която оргазъм по време на полов акт не настъпва или пък началото му се забавя. Аноргазмия (липса на оргазъм) може да възникне във всяка ситуация и с всеки партньор.

Оргазмът е максималната степен на удоволствие, кулминацията на полов акт. Самото преживяване е свързано с дейността както на структурите на мозъка, така и на психиката. Женският оргазъм е физиологично по -труден от мъжкия.

Необходимо е да се вземат предвид психофизиологичните характеристики, предишния опит, способността да се изживее оргазъм с определени методи на стимулация. За пълно изживяване на оргазъм са важни нормалното психоceкcуално развитие, съзнателният избор на партньор, доверието, емоционалната връзка, липсата на вина, тревожност и страх, особеностите на възпитанието и културните особености, активното участие в ceкcуалните отношения. Статистическите данни за оргазната дисфункция показват, че 15% от жените не изпитват оргазъм по време на редовен ceкc.

Какво пречи на жената да получи оргазъм?

Липсата на оргазъм може да предизвика тревожност, депресия, раздразнителност при жената. Психогенните форми на женски оргазъм са по-чести от органичните, когато има неврологични нарушения, хормонална недостатъчност, алкохолизъм , наркомания, прием на транквиланти, невролептици, антидепресанти.

Психологическите фактори също оказват влияние – тревожност, стрес, неблагоприятни условия за интимност, конфликт във връзката, преживяна травма, невротично потискане на оргазма, особености на възпитанието и психоceкcуалното развитие.

Нека разгледаме по-отблизо причините и лечението на липсата на оргазъм

Причини за липса на оргазъм

Клинично аноргазмията е представена от следните възможности: оргазъм изобщо не настъпва или се забавя значително, тоест идва след дълго време на полов акт или със самостимулация. Според качествените характеристики аноргазмията е относителна и постоянна, когато във всички ситуации и при всеки партньор няма оргазъм, или избирателно в някои ситуации или по време на задоволяване по друг начин все още се случва.

Физиологично оргазмът е най -високата степен на удоволствие и кулминацията на полов акт. След като сме изпитали това чувство, ние инстинктивно и съзнателно се стремим да го повторим.

Женският оргазъм е физиологично и психологически по-труден от мъжкия

Способността да го изпитате е променлива и зависи от много биологични и социални фактори. Необходимо е да се имат предвид психофизиологичните характеристики на жената, миналия ceкcуален опит, способността да се изживее оргазъм със самостимулация, гинекологичния статус, възрастта, темперамента и наличието на постоянен партньор.

Понякога в началото на ceкcуалната активност аноргазмията се свързва със забавяне на психосексуалното развитие.

Цикличните промени в либидото, в зависимост от фазата на менструалния цикъл, също са важни.

За успешна ceкcуалност и пълно освобождаване от оргазъм са необходими нормално психосексуално развитие, положителен интимен опит, признаване на собствената женственост, адекватно възпитание, чувство за собствена стойност и ceкcуална привлекателност.

Изборът на партньор е от съществено значение.

Най-честите причини за липса на оргазъм

Това са захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, неврологични нарушения, хормонален дефицит, алкохол, лекарства.

Психогенните форми на аноргазмия са много по-чести, когато причината може да бъде страх от забременяване, неадекватна контрацепция, негативно отношение към интимния живот, тревожно очакване на оргазъм и проблеми с партньор. Това важи особено в случаите, когато самият мъж страда от ceкcуални дисфункции и не е в състояние да осигури ефективно еротично стимулиране, когато се държи егоистично в търсене на собственото си удовлетворение, пренебрегвайки нуждите на жената.

Също така оргазъм не трябва да се търси и в случаите, при които жената се ръководи при избора на партньор от нееротични мотиви – богатство, престиж, брак по удобство, по настояване на роднини и изпитва явна или скрита неприязън към партньора си.

Важно: Ако една жена изобщо не може да изпита оргазъм или не го постига по време на полов акт, считайки го за сериозен проблем, трябва да се консултира със ceкcолог.

Лечение на аноргазмия

Лечението на аноргазмията при жените се извършва, като се вземат предвид механизмите на нейното развитие. При психогенните форми водещо място се отдава на психотерапевтичната корекция, а при откриване на органична патология се предписва подходящо соматично лечение.

За невротични разстройства се предписва индивидуална психотерапия или такава, за двойки, където травматичното преживяване се идентифицира, обработва и неутрализира.

Изключително важно е да се убедят и двамата партньори да действат заедно в пълния смисъл – в екип, защото е необходимо взаимно признаване на еротичните нужди и желания.

3208

Similar Posts