Във форма Здраве

Какво пречи на мозъка да се развива: 8 лоши навика

Какво пречи на мозъка да се развива

Много неща влияят на нивото на интелигентност – от генетиката, възпитанието и развитието в детството до социалната среда, екологията, храненето и разбира се, начина на живот. Какви навици отново и отново отпускат мозъка ни и възпрепятстват образуването на нови невронни връзки?

 

Паразитни думи

Тесногръдият човек бързо се предава от начина си на общуване: колко ясно и ясно изразява мислите си? Ако заеква, трудно намира правилните думи, постоянно използва паразитни думи в духа на „накратко“, „ами това“, „като цяло“, „така“ – бързо заключаваме, че той има най-бедния речников запас и вероятно постоянна неприязън към книгите. Що се отнася до силните думи, дори интелигентните хора понякога съгрешават с тях – тук става въпрос по-скоро за уместността и честотата на тяхното използване.

Четете повече, научете се да изразявате мисли на хартия и в устна реч.

 

Гледане на развлекателни програми

Австрийски учени не толкова отдавна разбраха, че любовта към риалитито и токшоутата, всякакви скандални предавания – без значение дали са за светския живот или за политика – не се отразява най-добре на умствените способности на хората.

Телевизионните фенове, пишат изследователите, се борят да преминат тестове с въпроси от училищната програма.

Фокусирайте се върху игрални и документални филми, концерти с класическа музика и образователни програми.

 

Превъртане на социални медии

Можете да говорите колкото искате за личностно израстване и саморазвитие, но ако социалните мрежи редовно ви засмукват, това са лоши новини. Не само, че безкрайното превъртане на новинарската емисия, видеоклипове и снимки на приятели, харесвания и коментари отнемат лъвския пай от времето ви, но засягат мозъка. Поне в смисъл, че едва ли ще придобиете нови и полезни знания или ще кръгозора си.

Задайте график за посещение на социалните мрежи, за да разберете колко време ви отнемат.

 

Агресивни реакции

Ако човек пламва като кибрит във всяка неразбираема ситуация и след това дори се хвали с характер, който е „труден“ – това също си струва да се обмисли. Подобно поведение подсказва, че сме изправени пред незрял човек, който не умее да държи емоциите си под контрол и често не може да преговаря. Често такива хора се опитват на всяка цена да убедят своя колега, че са прави и не се съгласяват да приемат неговата гледна точка.

Успокойте се и помислете върху комуникативните си умения. 

 

Изолация от обществото

Няма нищо по-лошо от социалната изолация. Бебето е щастие, но младата майка често е принудена да общува само с него, съпруга си и близки роднини. Да останеш твърде дълго в такава зона е път към деградация.

Не пропускайте да посетите нови места и, ако е възможно, пътувайте, общувайте с различни хора, ходете на кино, театър и изложби – така се разширяват хоризонтите ви и се формират нови невронни връзки.

 

Липса на сън

Сънят е време за презареждане на мозъка, тъй като той изобщо не заспива през нощта. Докато виждаме цветни сънища или кошмари, той интензивно обработва информацията, получена през деня, поставя я по рафтовете, сортира я. Поставяне на нещо в краткосрочната памет, нещо в дългосрочната памет.

Ако сънят е повърхностен, кратък или често се събуждате през нощта, данните се обработват неправилно. Следователно, поради нарушен модел на сън, могат да започнат проблеми с концентрацията и паметта.

Най-добре е да си лягате и да се събуждате рано – и се уверете, че сънят продължава повече от 6 часа.

 

Любов към бързото хранене

Пристрастяването към мазни храни е пряка заплаха за когнитивните ни способности. Чипс, снаксове, пържени картофи, солени ядки, колбаси и други деликатеси допринасят за затлъстяването, което е вредно не само за тялото, но и за мозъка. Макар и само защото мазнините потискат и работата на допамина, невротрансмитер, който стимулира по-интензивна активност. Дефицитът на допамин заплашва с депресия и невродегенеративни патологии.

 

 

Разнообразете храната и донесете повече зеленчуци, плодове, билки и зърнени култури.

Многозадачен режим

Учени от Масачузетс смятат, че хората не са в състояние постоянно да изпълняват много задачи едновременно. Мозъкът ни преминава от една задача към друга, но не е в състояние да се справи с тях паралелно. В същото време има преразход на ресурси, необходими за поддържане на нервните клетки и ефективността на тяхната дейност е намалява.

Важно е също, че постоянната многозадачност блокира въображението, мисленето, нивото на IQ пада с поне 10 точки, тъй като в стремежа си да изпълнява задачите по-бързо, предпочита по-прости и стандартни решения, действа шаблонно и автоматично.

Избягвайте ситуации, които изискват многозадачност, тренирайте съзнание и концентрация.

1554

Similar Posts