Във форма Здраве

Кръвна група и алкохол: Кои са най-застрашени и на кои алкохолът изобщо не вреди

кръвна група и алкохол

Не е тайна, че кръвната група определя много важни генетични характеристики. Първите мисли, че диетата и начинът на живот на човек трябва да се коригират в зависимост от характеристиките на кръвта му, са изразени и научно обосновани от Уилям Харви още през първата половина на 17 век. Днес тези факти са потвърдени и учените препоръчват категорично да се откажете от определени храни, по-специално от алкохол, ако принадлежите на една или друга кръвна група.

Кръвна група и алкохолизъм

ДНК проучванията показват, че генът, който определя статуса на секретора (кръвна група), се намира в същата част на спиралата като гена, заподозрян в наследствена склонност към алкохолизъм. По този начин американският психолог Р. М. Морс предоставя данни за САЩ и Япония, които може да се екстраполират в Европа и останалия свят. Според тях почти половината от всички регистрирани или лекувани от алкохолизъм пациенти са от  2 -ра кръвна група (А – според международната класификация).

Точните причини за тази връзка все още не са установени, но учените смятат, че тя е причинена от особеностите на надбъбречните жлези, поради което има липса на глюкоза в кръвта, която човек подсъзнателно компенсира с алкохол. Освен това влияе и механизмът на образуване на стрес, който при хора с 2 -ра кръвна група се отстранява сравнително лесно с алкохол. Тоест, те започват да пият, за да се отпуснат и в крайна сметка свикват с този поведенчески модел.

По този начин редовният прием на алкохол за притежателите на А кръвна група е изпълнен с риск от постепенно преминаване към алкохолизъм. Проблемът се задълбочава от факта, че поради естеството на здравето си, хората с тази кръвна група се препоръчват редовно да приемат (в умерени дози) червено вино – за разтваряне на холестеролните плаки и нормализиране на храносмилателния тракт.

Кръвна група и здраве

Кръвната група определя не само психологическите зависимости, но и здравето на организма. Затова експертите препоръчват хората с 3 -та кръвна група – кръвна група В, напълно да откажат да приемат алкохол. Въпреки че собствениците на тази група не са склонни към алкохолна зависимост и алкохолът не вреди особено на тялото им, това са временни явления. В крайна сметка все ще се стигне и до там.

Алкохолът няма да донесе нищо добро на хората с 1 -ва кръвна група – кръвна група 0, въпреки факта, че те имат силна психологическа резистентност към неговите ефекти. Поради високата киселинност и честите проблеми с храносмилателния тракт, представителите на тази група могат относително безопасно (и в умерени количества) да консумират само висококачествено червено и бяло вино или бира.

Най -толерантни към алкохола (както психологически, така и физически) са представители с 4 -та кръвна група – кръвна група АВ. Но това изобщо не означава, че те могат безстрашно да си пият по много и то всеки ден. Умереността е ключът към доброто здраве.

5239

Similar Posts