Във форма Здраве

Омега-3: Можем ли да я набавим по естествен път и какво рискуваме при нейния недостиг

Омега-3 - как да я набавим по естествен път

Какво е Омега-3? Как да разберем дали имаме недостиг или излишък? Чрез кои храни, можем да си набивам необходимото количество? И още много други, интересни факти ще споделим с вас в следващите редове.

Омега-3 е мастна киселина, която поддържа нормалното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове, нервните окончания и отличния метаболизъм. За възрастен човек, нормалното количество Омега-3 на ден е между 500mg и 1000mg, а за дете е между 250mg и 700mg.  Освен за кръвоносната система, Омега-3 участва и в много други функции на човешкото тяло:

  • Регулира съсирването на кръвта
  • Участва в изграждането на клетъчната мембрана
  • Лекува тялото на клетъчно ниво
  • Нормализира работата на сърдечно-съдовата система
  • Предотвратява стареенето на кожата и я тонизира отвътре
  • Справя се добре обриви по кожата от различен произход
  • Незаменим е за ставите
  • Предотвратява разграждането на колагеновите влакна в хрущяла
  • Подрежда работата на имунната система
  • Потиска много възпалителни процеси в начален етап
  • Подобрява функционирането на нервната система
  • Отличен стимулант за репродуктивни проблеми

Експертите доказаха, че ежедневният прием на Омега-3 е отлична превантивна мярка срещу  болестта Алцхаймер, биполярно разстройство, диабет, високо кръвно налягане.

Според учените, по-голямата част от населението на планетата, има липса на Омега-3. При продължителен недостиг започват проблеми като косопад, потъмняване на косата, чупливи, тънки нокти придружени със сивкав оттенък. Когато недостигът достигне критични за организма нива, започват по-сериозни здравословни проблеми като:

  • Болки в ставите
  • Умората на тялото се увеличава драстично
  • Сърбеж и сухота на кожата
  • Затруднена концентрация
  • Проблеми със съня
  • Раздразнителност

Не бива да забравяме обаче, че както можем да получим недостиг на Омега-3, така можем да имаме и излишък в тялото, което също може да доведе до негативни последици. Симптомите за излишък на Омега-3 в организма, могат да бъдат следните:

  • Периодично гадене
  • Алергични кожни обриви
  • Повишава се рискът от инсулт, при хората с високо кръвно налягане
  • Вътрешно кървене

Къде се намира Омега-3 и как да я набавим, без прием на лекарства?

Омега-3 се намира в много от храните, които консумираме ежедневно. Почти  всички морски дарове и някои видове риби, са с високо съдържание на Омега-3. Най-високо съдържание на полезното вещество, присъства в :

  • Пъстърва
  • Сьомга
  • Скумрия
  • Херинга
  • Сардини

Морските дарове също са чудесен източник на Омега-3. Най-високо съдържание имат следните деликатеси:

  • Стриди
  • Скариди
  • Калмари
  • Омар
  • Раци

Важно е обаче да се знае, че високото съдържание на Омега-3 в морските деликатеси и видове риби се добива само когато те бъдат отглеждани в естествени условия. Изкуствено отглежданите морски дарове и видове риби, съдържат минимално количество Омега-3. За това бъдете внимателни, когато правите избора си, от къде да си набавите морската храна.

В допълнение към морските дарове и рибата, полезните мастни киселини могат да бъдат набавени  в организма с други продукти и са подходящи дори за вегетарианци.

Зърнените култури се отличават с високо съдържание на Омега-3, съдържанието на полезното вещество е много високо. Ето защо употребата на пълнозърнест хляб без мая е полезна за много хора, които имат проблеми със ставите и сърдечно-съдовата система. Освен това покълналата пшеница и ръж са отлична възможност, младите издънки се добавят към салатите и като гарнитура към основното ястие.

Растителните масла, също са чудесен източник на Омега-3. При някои видове нивото на съдържанието е по-високо, а при други по-ниско.

Те се използват в различни ястия, като най-често се добавят към салати или се използват за основа на дресинг. Има  и алтернативни варианти за употреба като приготвяне на каши и супи, или при печене на хлебни изделия.

Най-високите нива на съдържание на мастната киселина, при растителните масла присъстват при следните видове:

  • Сусам
  • Царевица
  • Рапица
  • Маслини
  • Соя
  • Горчица

Продукти от птиче, телешко или говеждо месо, също могат да бъдат чудесен източник на Омега-3. При тях също е важно да бъдат отглеждани в естествени условия. Билковите и естествени храни, осигуряват високото съдържание на мастната  киселина в месото им.  Изкуствените фуражи и добавки, които се използват за стимулация на растежа при животните, предотвратяват образуването на Омега-3 в месото им.

Други продукти богати на Омега-3 са ядките. Можете да набавите достатъчно количество от полезното вещество, като консумирате следните храни от този произход:

  • Орехи
  • Фъстъци
  • Бадеми
  • Макадамия
  • Кашу
  • Лешник
  • Тиквени семена

Бобовите растения са важна част от менюто на вегетарианците. В червеният боб, освен протеин може да се открие и мастната киселина Омега-3.

Зеленчуците също са богати на Омега-3. Най-голям концентрат от полезното вещество се намира в зеленчуците със зелен цвят. Освен това, термичната обработка невинаги унищожава веществото в зеленчуците, а напротив, почти винаги то се запазва изцяло.  Според експертите най-полезните са следните зеленчуци:

  • Броколи
  • Обикновено бяло зеле
  • Спанак
  • Магданоз
  • Копър
  • Брюкселско зеле
  • Тиква

Няма как да пропуснем и плодовете. Разликата обаче е в това, че процентът на съдържание на Омега-3 при тях, е много по-нисък в сравнение с този на рибата или ядките. При повечето видове плодове съдържанието е много-ниско и няма как да има голяма ползва или вреда при консумацията им. Най-високо съдържание на мастната киселина се съдържа при следните плодове:

  • Авокадо
  • Малини
  • Ягоди
  • Папая
  • Манго

Липсата на Омега-3 в организма, се получава най-често когато не подбираме менюто си правилно. Храната която консумираме, трябва да бъде полезна и разнообразна. Ако ние не се погрижим първи за здравето си, няма кой друг да го направи.

319

Similar Posts