Любов и връзки

Любов или увлечение: Проверете чувствата си

Любов или увлечение

Любовта е прекрасно чувство, което мнозина се стремят да изпитат. Често обаче се бърка с обикновено влюбване. Ето кои знаци ще ви помогнат да проверите чувствата.

Разбирането на случващото се между хората понякога не е толкова лесно, но все пак има начини. Съветите на психолозите ще ви помогнат да разграничите любовта от влюбването.

 

Признаци на влюбване

Когато партньорите са влюбени, те се интересуват повече от физическите данни на другия. Основният критерий е външната привлекателност, която предизвиква чувства.

 

Влюбването е придружено от възхищение, но не от човека, а от някои негови положителни качества. Човек може да се влюби в походката, в трапчинка на бузата, но в същото време да осъзнава, че като цяло обектът на неговото обожание не достига идеала.

 

Чувствата, които пламват внезапно и мигновено след среща, са знак за влюбване. Най-често подобна мания се провокира от мимолетни разговори, случайни докосвания и срещи. За разлика от любовта, влюбването е като огън, който пламва, но бързо угасва.

 

Когато са влюбени, хората изпитват нужда да бъдат наоколо, но могат да бъдат разделени за известно време, когато емоциите утихнат. Такива промени в настроението показват краткотрайни чувства.

 

Когато се влюбват, партньорите са склонни да фантазират, да измислят сами събития, които никога няма да се случат.

 

Характерна черта на влюбването е обсебеността от обекта на обожание. В същото време заобикалящата реалност сякаш остава на заден план. Ценностите, които са били непоклатими, губят значението си и чувствата излизат на преден план, което затруднява справянето с неотложни въпроси.

 

Най-често влюбването продължава до три месеца, след което розовите очила се счупват и партньорите започват да разбират, че заедно не са на един и същ път в живота. Най-често по време на угасването на любовта единият или двамата партньори започват да забелязват други хора, забравяйки за чувствата си, които са изпитвали доскоро.

 

Влюбването започва с главозамайващи емоции, но те скоро прерастват във взаимно недоволство. Партньорите започват да влизат в конфликт, все повече осъзнават реалността, осъзнавайки, че са различни и не си подхождат.

 

Влюбените хора рядко използват местоимението „ние“. Те изпитват страст един към друг, но имат малко общи неща. Освен това влюбените най-често живеят в удоволствие и когато започнат трудностите, едва ли ще ги решат чрез компромиси.

 

Влюбването е като хвалбата: за човек е важно обкръжението да оцени избора му. Такъв егоизъм не характеризира истинската любов , в която партньорите изобщо не се нуждаят от оценка отвън.

 

Признаци на любовта

Може да се говори за любов, ако човек харесва партньора като цяло, заедно с неговите силни и слаби страни. Привличането към него възниква на всички нива: както физическо, така и емоционално. Привлекателността на човек, който е обичан, се състои не само в определени физически параметри: той се харесва всякак, дори с лека небрежност в дрехите, тридневна брада, специфичен начин на говорене, специфични жестове.

 

Любовта не е просто възхищение от добродетелите, но и приемане на недостатъците на партньора. Хората, които се обичат искрено, не изтъкват недостатъците един на друг по груб начин, а само се шегуват с усмивка. За човек, който обича партньора си, неговите недостатъци не изглеждат нещо плашещо и възпрепятстващо развитието на отношенията.

 

Истинската любов е като вино, което се подобрява с възрастта. Идва постепенно, когато партньорите се приемат безусловно и се опитват да разберат буквално всичко един за друг.

 

Любовта рядко стихва, ако партньорите се търсят един друг. Истинските чувства не търпят раздяла и двамата се опитват да бъдат заедно независимо от обстоятелствата. Любовта се характеризира с жертвоготовност и желание да се харесате един на друг.

 

Истинската любов не става причина да спрете да общувате с приятели и любими хора, да забравите някой грандиозен проект. Любовта е способността да намираш баланс във всичко. Чувството на любов и реципрочна обич вдъхновява и партньорите могат буквално да преместват планини, без да забелязват препятствия по пътя.

 

Любовта не изисква признание от другите, така че партньорите вземат всички решения сами, давайки да се разбере, че външните хора не могат да им наложат мнението си.

 

Силната взаимна любов не зависи от разстоянието и дори когато партньорите са принудени да се разделят, те не спират да се подкрепят. Дори след кавга, любящите хора намират сили в себе си да се помирят, докато влюбените могат да се разпръснат за дреболия и да се карат поради някаква измислена причина.

 

В любовта няма място за егоизъм. Партньорите използват „ние“, като по този начин потвърждават сериозните си намерения. В любовта няма самоутвърждаване за сметка на избрания и всички трудности се преодоляват заедно.

927

Similar Posts