Във форма Здраве

Месец преди инфаркт: Тихите признаци и симптоми на прединфарктно състояние

симптоми на прединфарктно състояние

Повечето хора свързват инфаркт или миокарден инфаркт (ИМ) със симптоми, които се появяват внезапно и без предупреждение.

Но фините признаци за предстоящо сърдечно заболяване могат да се появят почти месец преди действителния инфаркт.

Повечето ИМ са причинени от запушване на коронарната артерия, което е резултат от постепенно натрупване на плака, която в крайна сметка прекъсва кръвоснабдяването. Болка и смазващ натиск инфаркт се усеща при спиране на притока на кръв към части от сърдечния мускул, койтоводи до тъканна смърт.

Необходима е незабавна медицинска помощ, когато се подозира, че миокардният инфаркт помага за предотвратяване на прекомерна тъканна смърт, която може да бъде фатална.

Познаването на предупредителните знаци и симптоми може да помогне много – да се потърси медицинска помощ навреме и да се спаси човешки живот.

Прекомерна умора

Чувството за умора от обикновено може да е знак, че стесняването на коронарната артерия достига опасни нива. Намаленият приток на кръв към сърцето кара мускулите да работят по -усилено и кара хората да се чувстват по-уморени от обикновено.

Затруднено дишане

Дихателната и сърдечно-съдовата система са напълно зависими една от друга и когато сърцето получава по-малко кръв, това пречи на преноса на кислород към белите дробове, което води до недостиг на въздух.

Слабост

Намаленият приток на кръв означава, че цялото тяло страда от намален кислород. Понякога се усеща слабост, когато артерията е стеснена и кръвообращението е затруднено.

Замаяност и студена пот

Наличието на необичайна замаяност и / или студено изпотяване може да е сигнал, че предстои сърдечен удар. Когато кръвообращението е ограничено поради лошо сърдечно кръвообращение, може да се появи замаяност и треска, особено когато човек се изправи внезапно.

Дискомфорт в гърдите

Тъй като коронарната артерия все повече ограничава притока на кръв, липсата на кислород в сърдечния мускул причинява дискомфорт. С напредването на стесняването болката също може да се увеличи, докато настъпи пълен ИМ.

Какво трябва да се направи?

Изследванията показват, че мъжете и жените често изпитват признаците и симптомите на предстоящия инфаркт по много различни начини.

За съжаление, много жени имат много по-фини симптоми, които могат да забележат, преди да е станало твърде късно.

Ако се забележи някой от горните предупредителни признаци, жените трябва да посетят лекаря си за пълна работа, която трябва да включва:

  • Кръвен тест за маркери на възпаление
  • ЕКГ
  • Ангиограма, ако се открият сериозни показатели

 

Най-важното е, ако усетите необичайни симптоми, да потърсите лекарска помощ незабавно. Особено когато има фамилна анамнеза за сърдечни заболявания.

12912

Similar Posts