Новини и анализи Силата на вярата

На 19 декември почитаме Св. Николай Чудотворец по стария християнски календар: Какво да правим и какво не на този свят ден

почитаме Св. Николай Чудотворец по стария християнски календар

Николай Чудотворец е един от най-почитаните светци в Православието. 19 декември е ден, посветен на неговото наследство и паметта за делата му.

Днес е денят на смъртта на светеца. Ще бъде отслужена тържествена служба във всички православни храмове по света. Добре е да посетим храма днес, както и да изповядаме греховете си.

 

Защо този празник е толкова важен?

За да отговорим на този въпрос, трябва да се върнем към историята. Свети Никола е роден през 3 век в град Патара. Родителите му били вярващи християни. От ранно детство той спазва пост и се отказва от удоволствията в името на духовното развитие. В крайна сметка става монах.

 

След смъртта на родителите си той наредил да даде наследството си на бедните, след което се върнал в родния си град. По-късно става свещеник, а още по-късно и епископ. През живота си е преминал през много трудности. Бил в затвора по време на преследването на християните, но по-късно е освободен. Той е член на първия Вселенски събор през 325 г. и има огромен принос за развитието на християнството.

 

Приживе Св. Николай Чудотворец е вършил много чудеса, за които получил и името си. Той спасявал хората и след смъртта си идвал при тях насън и им давал инструкции. Известна е историята за появата на Чудотвореца на търговец насън, в която Свети Николай го молил да занесе хляб в родния си град, за да спаси хората от глад. Когато търговецът се събудил, в ръката си държал три златни монети. Отнесъл хляба, където трябвало и разказал на хората за чудото.

 

Знаци за 19 декември

В деня на паметта на Николай в никакъв случай не трябва да отказвате да помагате на нуждаещите се. Духовниците съветват да се помага на близки и непознати. Благословията ще получат тези, които ще дарят на другите топлина и любов.

Това е денят, в който не трябва да бъдете егоисти.

Също така днес не трябва да се карате с любимите хора. Казват, че ако демонстрирате негативизъм в деня на паметта на Свети Николай Чудотворец, можете да навлечете неприятности на себе си и семейството си.

 

Не пропускайте възможността да си пожелавате хубави неща на този ден . Ако са светли и мили, Свети Никола ще помогне да се сбъднат оживеят възможно най-скоро.

Бъдете мили и щедри. Научете се да прощавате и да молите за прошка.

Днес е чудесен ден да подарите на някой близък духовен дар – например да подарите икона на Свети Николай Чудотворец . Тя ще го защити от всички неприятности.

176

Вижте още:

Similar Posts