В много семейства всяко хранене завършва с вкусен десерт. Браунитата често са предпочитан избор. Супер шоколадов, невероятно сочен и много вкусен – всеки любител пекар трябва да има своя собствена рецепта за домашното лакомство. Тъй като сезонът на тиквата е в разгара си точно сега, защо не направите брауни от този зеленчук. В днешната статия ще представим няколко такива рецепти.
Класическо тиквено брауни
Ако искате да приготвите нещо вкусно, тиквеното брауни винаги е добър избор. Това ще изисква следните съставки:
- брашно – 240 гр
- масло – 120 гр
- гранулирана захар – 200 гр
- пюре от тиква – 280 гр
- яйца – 4 бр.
- шоколад – 170 гр
- канела – 1ч.л.
- бакпулвер – 1 ч.л.
- Шипка сол
Загрейте фурната и постелете квадратна тава с хартия за печене.
Разтопете маслото и шоколада в малка тенджера, като разбърквате редовно. Оставете съда настрана и оставете масата леко да се охлади. Разбийте захарта и яйцата в голяма купа. Към тях добавете брашното, бакпулвера и солта, отново разбъркайте добре. Добавете шоколадовата смес, тиквеното пюре и подправките, разбъркайте до гладкост. Изсипете сместа във формата и поръсете с натрошен шоколад. Печете тиквеното брауни 40-45 минути. Оставете леко да се охлади преди директно сервиране.
Нискокалорични брауни с тиква
Много малко хора могат да си позволят торта за закуска. С нашето нискокалорично тиквено брауни даже това е възможно. Има само 200 калории на порция. Освен това тази рецепта е без брашно, така че е идеална за здравословна закуска. Ще ви трябва:
- бадемово масло – 180 гр
- пюре от тиква – 180 гр
- яйца – 2 бр.
- какао – 50 гр
- кленов сироп – 100 мл
- шоколад – 90 гр
- бакпулвер – ½ ч.л
- ванилия – 1 бр.
Загрейте фурната и постелете квадратна тава с хартия за печене. В голяма купа смесете бадемовото масло и тиквеното пюре. Добавете яйца, кленов сироп и ванилията, разбъркайте отново добре. Добавете какаото и бакпулвера. Трябва да се получи хомогенно тесто.
Изсипете нарязания шоколад и изсипете сместа във формата. Пече се 25-27 минути. Здравословно тиквено брауни може да сервирате за закуска.
Брауни с чийзкейк
Някои обичат тиквено брауни, други предпочитат чийзкейк. Ако не можете да избирате между два десерта, ние имаме решение за вас. Можете да приготвите брауни с чийзкейк едновременно и за това ще ви трябват следните съставки:
- брашно – 120 гр
- масло – 110 гр
- гранулирана захар – 150 гр
- пюре от тиква – 230 гр
- яйца – 3 бр.
- какао – 65 гр
- ванилин – 1 ч.л.
- бакпулвер – ½ ч.л.
За слоя чийзкейк са ви необходими:
- крема сирене – 120 гр
- захар – 70 гр
- пюре от тиква – 70 гр
- яйца – 1 бр.
- канела – ½ ч.л
Загрейте фурната и постелете квадратна тава с хартия за печене. В купа разбийте с миксер разтопеното масло, захарта и яйцата. Към тях добавете тиквеното пюре и ванилията.
Брашното, какаото и бакпулверът се разбиват в отделна купа и постепенно се добавят към останалите съставки. Всички компоненти трябва да се смесят до хомогенна консистенция и да се изсипят в тава за печене. За чийзкейка комбинирайте крема сиренето, захарта, яйцето и ванилията в купа, като отделете около 2/3 от сместа. Към останалата смес добавете тиквеното пюре и канелата, разбъркайте отново. Редувайте с лъжица пълнежа от чийзкейка върху тестото за брауни и разбийте с вилица, за да оформите мраморна шарка. Печете 40 минути, след което охладете браунитата за около 2 часа.
Веган брауни
Тази перфектна рецепта за веган брауни с тиква ще се хареса на всички любители на сладкото, които не използват животински продукти в кулинарните си експерименти. Този сочен и шоколадов десерт гарантирано ще бъде вашето любимо есенно ястие. За подготовката му ще ви трябва:
- брашно – 150 гр
- пюре от тиква – 250 гр
- тръстикова захар – 150 гр
- кокосово масло – 40 мл
- какао – 20 гр
- шоколад – 150 гр
- бакпулвер – 1 ч.л.
- ванилия – 1 бр.
Загрейте фурната и застелете тава с хартия за печене. Смесете брашното, какаото и бакпулвера в една купа. В другата – захар, масло и ванилията. Комбинирайте всички съставки и разбъркайте добре. Добавете тиквеното пюре и разбъркайте отново до гладкост.
Добавете нарязания шоколад и подправките, разбъркайте внимателно. Поставете тестото в избраната от вас тава и печете 25 минути. Оставете тиквеното брауни да се охлади леко преди сервиране.
Кето брауни без печене
Не пропускайте да поглезите себе си и цялото семейство с най-вкусните тиквени браунита без печене. Тази рецепта се приготвя невероятно бързо. Освен това има само 140 калории на порция. Това е истинска мечта за всички любители на сладкото. За да приготвите десерта, ще ви трябват следните съставки:
- фъстъчено масло без захар – 180 гр
- пюре от тиква – 180 гр
- какао – 25 гр
- кленов сироп – 40 мл
- кокосово брашно – 40 гр
- шоколад – 40 гр
Застелете малка тава с хартия за печене. Смесете фъстъчено масло, тиквено пюре и какао в купа. Добавете кленов сироп и кокосово брашно към основните съставки, омесете гладко лепкаво тесто. Ако сместа е твърде суха, добавете още 3 супени лъжици неподсладено бадемово мляко. Поставете тестото във формата и печете за половин час. Оставете тиквеното брауни да се охлади преди сервиране. Поднесете готовото ястие, предварително гарнирано с резенчета шоколад.
Тиквено брауни в термомикс
Рецептите с термомикс стават все по-популярни. В него можете да направите и тиквено брауни. Те гарантирано ще се превърнат в нов фаворит на семейството. За готвене ще ви трябва доста прости съставки:
- тиква – 250 гр
- лешници – 100 гр
- брашно – 250 гр
- тръстикова захар – 200 гр
- нишесте – 40 гр
- масло – 100 мл
- шоколад – 80 гр
- вода или мляко – 200 мл
- ванилия – 1 бр.
- какао – 20 гр
- бакпулвер – 1 ч.л.
Загрейте фурната и застелете тава с хартия за печене. Поставете тиквата, шоколада и лешниците в купа за смесване и разбъркайте на висока скорост. Поставете и останалите съставки в термомикса и разбъркайте на малко по-бавна скорост. Поставете тестото в подготвената форма за печене и поръсете обилно с шоколад. Печете не повече от 35 минути. Тиквеното брауни от термомикса се приготвя доста бързо. По желание готовото ястие може да се украси с резенчета шоколад. След като изстинат напълно, приберете тиквеното брауни в хладилник за поне час. Преди сервиране трябва да се извади от хладилника. Можете да украсите например с пудра захар.
1469