От пилешки сърца можете да приготвите истински деликатес – нежни котлети. Вкусът им е много подобен на свинското и мнозина дори ги бъркат с очукано филе.
Необходими продукти:
1 кг пилешки сърца
1/2 чаена лъжичка сол
Черен пипер (на вкус)
2 скилидки чесън
3 яйца
Брашно (за поръсване)
Олио (за пържене)
Картофено пюре
Пресни зеленчуци (по желание)
Начин на приготвяне:
Започнете с подготовката на пилешките сърца. Изплакнете ги със студена вода, отстранете всичко излишно, като вени и мастни натрупвания. След това направете разрези в сърцата, приблизително в центъра и ги разгънете, за да получите по-плоска форма.
Начукайте всяко сърце от двете страни, за да омекне структурата им и да осигурите по-равномерно изпичане. Добавете половин чаена лъжичка сол и поръсете с черен пипер на вкус. Можете също така да изстискате две скилидки чесън за по-богат вкус.
Счупете три яйца в отделна купа. Овкусете яйцата с останалата половин чаена лъжичка сол и ги разбийте с бъркалка до гладка смес.
Пригответе брашното за овалване на сърцата. Разстелете го в чиния или в плитка купа, за да потопите равномерно сърцата в брашно.
Загрейте тиган на среден огън и добавете малко олио за пържене. Оставете маслото да се загрее до достатъчно висока температура.
Вземете едно сърце и го оваляйте първо в брашно, за да осигурите добра адхезия между месото и яйцето, а след това го потопете в разбитите яйца.
Внимателно поставете сърцето в сгорещения тиган с масло. Повторете и с останалите сърца, като оставите достатъчно разстояние между тях, за да не се слепват при пържене.
Печете сърцата от двете страни на среден огън, покрити, за да запазят влагата и да се осигури равномерно покафеняване. Обикновено отнема около 4-5 минути от всяка страна, но времето може леко да варира в зависимост от дебелината на сърцата. Проверете готовността им, като разрежете едно сърце – месото трябва да е крехко и бяло.
Когато сърцата станат златисти и хрупкави от двете страни, ги извадете от тигана и ги поставете върху хартиена кърпа, за да отстраните излишната мазнина.
149