Психология

Пътят е труден, но не и невъзможен: Какво ще се случи с нас, ако започнем ПРОМЯНА за ЩАСТИЕ и УСПЕХ

ПРОМЯНА за ЩАСТИЕ и УСПЕХ

Промените са трудни, но са единственият начин да вървим към успеха и щастието.

Какво се случва, ако рискувате да нарушите обичайния ход на нещата? Защо истинският живот започва точно там, където свършва зоната на комфорт?  

 

Съвременният човек не се нуждае от жерави в небето, той ги предпочита в клетка. За да е сигурен, че няма да отлетят…

Потребителската индустрия работи ден и нощ, за да произвежда всичко за всеки. И ние се давим в неща, в емоции, във взаимоотношения, в които се чувстваме комфортно. Задоволяваме се с по-малко, за да не загубим това, което вече имаме. Не рискуваме, лъжем себе си, страхуваме се.

Страховете ни оформят Съдбата ни и в крайна сметка, когато вече става невъзможно да продължим да се лъжем, ни оставят с разбито сърце….

 

Какво ни очаква извън зоната на комфорт, по пътя към ПРОМЯНА за ЩАСТИЕ и УСПЕХ?

Няма многоцветни дъги и препускащи еднорози. Няма „удобни“ хора и общи истини. Там най-често откриваме истинската красота, която се крие зад неугледна фасада.

Зоната на комфорт е фраза, която обикновено се нарича определено стабилно състояние на човек, когато се реализира една от основните му нужди – нуждата от сигурност.

Престоят в тази зона означава максимална сигурност за човек. Това състояние се характеризира с подредена последователност от действия, навици и ритуали, определени модели на поведение.

Има два начина да се отговори на новите нужди или стимули и те могат да идват отвътре или отвън.

Първият метод се характеризира със страх и психологическа съпротива, докато вторият –обратно. Човек, намиращ се в зона на комфорт, реагира на събитията с интерес, с изненада, може да изпита смесени емоции, не само със знак плюс или минус.

Това предполага, че той е готов за ПРОМЯНА. Готов е да премине към следващия етап на развитие – да придобие нови знания, нов, по-успешен модел на поведение.

 

Какво ще се случи с нас, ако направим първата крачка към ПРОМЯНА?

 

Ще започнем да се развиваме

Промяната винаги е свързана с нови възможности и развитие, а комфортът е стагнация и въртене в кръг.

Но щом се отбиете от утъпкания път, пред вас ще се разкрият НЕВЕРОЯТНИ ВЪЗМОЖНОСТИ.

Ще откриете колосален потенциал. Самоусъвършенстването е работа и преодоляване на себе си, винаги е трудно, но това е единственият начин към ЩАСТИЕТО.

Всяка промяна, всяка стъпка напред мотивира да не спираме и да продължаваме напред. Това е като ефектът на снежна топка: малките промени водят до глобално преструктуриране и пълно преосмисляне на живота.

Ще мине малко време и ще осъзнаете, че старият начин на живот вече не ви харесва, а в някогашната уютна зона на комфорт ви е твърде тясно. Защото ще сте открили, че досега сте живели в капан.

 

Ще искаме да предизвикаме себе си

Най-лесният начин бързо да повишите самочувствието си и да се изкачите по-високо по импровизираната си стълба за саморазвитие е да си поставите цел и да я постигнете.

Уловката е в това, че нивото на сложност на задачата е абсолютно маловажно, важен е самият факт на постижение.

Независимо дали става въпрос за общо почистване в апартамента или запаметяване на неправилни глаголи на английски – всяка малка победа над нас самите добавя вяра в собствените ни сили.

И тогава разбираме, че вече нищо не може да ни спре. И обратно – седейки в уютната си черупка, никога няма да преживеем нещо подобно. Защото избягвайки поражението, ние всъщност се лишаваме от победи.

 

Ще се отървем от собствените си страхове

От детството ни подготвят за най-лошото: бързото бягане крие риск от падане, силният смях завършва със сълзи и ако изчезнем от „родителските радари“ за няколко минути, тогава със сигурност ще ни се случи катастрофа.

В юношеството, виждайки „двойката“ в дневника, ни предричаха безславно бъдеще и абсолютна липса на перспективи. И в резултат на такава „подготовка“, изправени пред нещо ново, ние не очакваме потенциални възможности и ползи за себе си, а опасност и срив.

Ако не принудите мозъка си да работи за вас, тогава по подразбиране той започва да работи срещу вас. Затова трябва да се борите със страховете. Най-ефективният начин за борба е рефлексията и интроспекцията. Спомнете си страховете си в детството, плашат ли ви сега? Дори страховете от преди година вече не изглеждат толкова ужасни и значими днес, нали?

Визуализирайте страха си и мислено изберете „противоотрова“, опитайте се да се издигнете над него. Какво ще мислите за това след една година? Не казваме, че трябва да станете безстрашен оптимист, а по-скоро смел реалист, който обективно оценява възможностите си и не се страхува да опита.

Не забравяйте, че от страха до свободата е само една крачка с дължина на мисълта.

 

Ще се смеем на миналото

След като започнете промяната, ще се чудите най-вече на себе си. Ще бъдете поразени не само от мащаба на откриващите се перспективи, но и от абсурдността на минали страхове и преценки.

Извиненията и оправданията, които някога са били тежки аргументи в спорове със съвестта, сега ще изглеждат напълно недееспособни и напълно несъстоятелни.

За вас ще бъде просто смешно, че сте се притеснявали и тревожили за някаква глупост, която не заслужава и минута внимание.

Това не означава, че напълно ще се лишите от страховете и съмненията, просто ще сте готови да се борите с тях, а не да следвате сляпо примера им.

Да, можете да се спънете, но също така ще сте наясно, че можете да станете.

 

Ще научим повече за своите силни и слаби страни

Постоянно си задавайки въпроси, анализирайки собствените си чувства, мотиви, действия, вие опознавате себе си по-добре – силните си и слаби страни. Всяка задача, която изисква вашето участие, ще се възприема не като поредното препъване, а като нов урок и нови знания. И няма никакво значение дали ще излезете победител или ще се провалите гръмко.

И обратно – ще си останете непрочетена книга за себе си, лежейки на дивана и гледайки един и същи сериал за десети път. Уютна, красива обвивка без никакво смислово съдържание.  

 

Работата върху себе си ще се превърне в нов източник на удоволствие

С течение на времето ще забележите връзката между дискомфорта и неща и събития, които са наистина значими за вас. Често едното не съществува без другото. Краткотрайният дискомфорт води до дългосрочно подобрение и успех.

Това, което се дава на готово и не изисква никакви усилия за изпълнение, най-често няма особена стойност и бързо се забравя. А това, за което трябва да се потите, остава в паметта за дълго време.

Съгласете се, най-интересните ви истории не са свързани с това как сте легнали красиво на леглото, гледайки тавана, а по-скоро с тези ситуации, когато сте станали от него.

По същия начин след упорита тренировка: да, през този час умряхте и оживяхте няколко пъти, но когато излезете от фитнеса, разбирате, че сте предизвикали себе си и сте оцелели.

Всички тези неща имат едно общо нещо: първоначалната фаза изисква усилия, но в крайната се чувствате като бог.

 

Ще започнем да вдъхновяваме хората около нас

Променяйки се, можете, без да знаете, да бъдете вдъхновение за друг човек, който също копнее за промяна, но не знае откъде да започне и как да преодолее страха си.

Вие ще бъдете пример за това, че да си обикновен, средностатистически човек без цел и мечта или индивидуалист с ясни представи за желанията си и начините за постигането им е въпрос на избор.

Бъдете наясно също, че не всички хора ще ви потупат по гърба и ще подкрепят вашите промени. Не и тези, които вече са се примирили със съдбата си, примирили са се с факта, че мечтите си остават мечти и животът не е нещо, на което се радват, а нещо, което търпят.

И те са ужасени, непоносими да видят вашите опити да промените обичайния ход на нещата: докато седите с тях в едно и също блато, те стават все по-убедени, че животът не съществува извън зоната на комфорт, което означава, че вие може да потънете още повече.

Затова, по време на ПРОМЯНАТА, избягвайте хора, които внасят объркване и ви плашат с трудности.

Просто намерете своя път и го следвайте!

718

Similar Posts