Здраве Майчинство

Подготовка за раждане на дете – съвети за бъдещи майки

Съвети за бъдещи майки

Раждането на дете е преломен момент в живота на жената. Ето няколко важни момента от него.

Бебешко креватче

Има суеверие, че на бебето не може да се купи креватче, количка и вана преди раждането. За да не нарушат тази „традиция“, много родители отлагат приятните моменти от закупуването на детско креватче за след раждането. Но има родители, които не се съобразяват със суеверията и купуват легло още преди раждането на бебето, като по този начин спестяват ценно време след това. Бебешкото легло трябва да има основен комплект на различни височини, за да може да се регулира в зависимост от възрастта на детето. Дървените части не трябва да имат остри ръбове, да са гладки и удобни за повдигане на детето. Леглата със сваляща се стена са много практични, така че когато бебето вече порасне, може да слиза и да ляга на него самостоятелно. Преградите по стените на леглото трябва да са на повече от 5 см, така че ръцете или краката на бебето да не се „заклещят“ между тях. В продажба можете да намерите и легла с функция люлеещ се стол, те заместват люлката. Не забравяйте да закупите заедно с леглото и матрак с подходящ размер.

Бебешка количка

Количките трябва да бъдат в два варианта – лятна и зимна. В продажба можете да намерите огромно разнообразие и от двата вида. За лятна количка е важно на детето да му е удобно в нея да седи и да спи. Зимната количка трябва да е добре защитена от студ и вятър, за да може детето да спи в нея на топло. Изберете зимни колички с дълбочина поне 25 см и с твърда основа. Размерът на количката не трябва да е малък, за да не се тресе много при ходене по неравни пътища. Важно е да имат добри амортисьори. Когато купувате количка, трябва да проверите за сертификат, знак за безопасност и да обърнете внимание на производителя. Количките на известни водещи производители са с високо качество.

Бебешка вана

За да къпете първородното си дете, трябва да подготвите вана. Неудобно е да се къпе новородено в голяма вана, така че за къпане е по-добре да закупите малки вани с вдлъбнатини за сапун и гъба. Често бебетата се страхуват, когато им се мие косата, така че първо опитайте да излеете съвсем малко вода върху главата на бебето и когато детето свикне вече ще се къпе с удоволствие. А за да стане още по-интересно за бебето при къпане във ваната, не забравяйте да му купите дрънкалки и гумени играчки за къпане.

Напоследък има в продажба басейни с неплъзгаща се гумена подложка за къпане на дете. Комплектътпонякога включва специален стол, който е прикрепен към вендузите. Такива басейни са удобни и практични, тъй като не са хлъзгави и е лесно да научите детето да плува в тях.

Столче за хранене и столче за кола

Столчето е много удобно за хранене на бебето веднага щом започне да седи. Такъв стол позволява на майката да не се страхува постоянно да оставя детето, тя може да получи необходимите неща при хранене, а детето, седнало на стола и пристегнато с предпазни колани, няма да може да падне. Обикновено бебетата много обичат да седят сами на такива столчета и да гледат как майка им приготвя храна за тях. По-добре е да купите стол на колела, за да можете да местите бебето. В края на краищата, не само в кухнята, но и във всяка стая, където мама прекарва много време, това ще бъде полезно.

Тези, които имат автомобили, според новите правила за движение, определено ще трябва да закупят и столче за кола. Столче за кола за бебе трябва да се купи, като се вземе предвид възрастта на детето и комфорта по време на дълги пътувания.

Оборудване за хранене на бебета

Шишетата, за кърмещо бебе, може да не са полезни. Но за допълнително хранене и при преминаване към изкуствено хранене ще ви трябват поне три шишета с обем 250 ml и чаша от 150 ml. Бутилките и накрайниците трябва да бъдат изработени от качествен материал. Идеалните зърна трябва да бъдат направени от естествен каучук, латекс или силикон. Те трябва да са правилно проектирани и анатомично оформени.

Необходимо е също така да закупите четка за почистване на бутилки, ако е необходимо, също нагревател и стерилизатор за бебешка храна. Нагревателят за мляко е особено полезен през нощта и на път. Ако имате адаптер за кола, тогава нагревателят е незаменим помощник на пътя.

Стерилизатор за шишета също е много полезно нещо за родителите на бебето. В крайна сметка е позволено да се храни бебето само от стерилизирани бутилки и зърна и не винаги е възможно да има вряща вода, за да ги изплакнете. Сега някои родители стерилизират бутилки в микровълнова фурна, като използват модерна новост за това – специални бутилки за микровълнова фурна. Ако желаете, можете да закупите и термос чанта за шишета, специални лъжици за хранене и много други полезни неща, които са удобни при грижите за бебе.

Аптечка и детска козметика за дете

След плуване във вода, пъпната връв на бебето трябва да бъде третирана с водороден прекис или спирт. Следователно комплектът за първа помощ трябва да съдържа калиев перманганат, водороден прекис и спирт. Също така ви съветваме да се запасите с лекарства, за които ще ви посъветват в родилното. В комплекта за първа помощ трябва да има и термометър. Измерването на температурата на детето с традиционен живачен термометър е доста трудоемко и изморително за детето. Сега в продажба има по-удобни електронни термометри, с които можете да измервате температурата, като го поставите традиционно под мишницата, в ухото или в устата.

За да срешете косата на детето и да подрежете ноктите му, разбира се, трябва да закупите удобен гребен и ножица със заоблени връхчета. Можете да закупите специален комплект за маникюр за бебето. Ножиците трябва първо да се натрият със 70% спирт за стерилизация.

От детската козметика определено ще имате нужда от мехлем за лечение на рани и бебешки крем.

 

Материалните ресурси на различните семейства са много различни. Ето защо, когато видите в продажба артикули, които ще създадат комфорт и допълнително удобство при грижите за детето, трябва да помислите дали не е по-добре да ги замените с други по-икономични начини на грижа. Тези артикули включват проходилка, кош за игра, люлка, кенгуру, помпа за кърма, бейбифон и други.

54

Similar Posts