Здраве Майчинство

Ползите от кърменето при децата

Кърмене ползи

Няма съмнение, че кърмата е най-добрата храна за новороденото, въпреки че популярността на кърменето често се отразява в променливи модни тенденции.

Ползи от кърменето

В развиващите се страни, където околната среда често е замърсена, кърменето значително подобрява оцеляването в ранна детска възраст, като намалява риска от стомашно-чревни инфекции. Съответно насърчаването на кърменето е една от четирите най-важни дейности на Световната здравна организация (СЗО), насочена към подобряване на оцеляването на децата.

 

Превъзходството на човешкото мляко над съвременните формули за краве мляко не е лесно да се докаже в развитите страни, тъй като рандомизираните проучвания не са възможни отчасти поради объркващи фактори като социален статус, образование и тютюнопушене.

 

Въпреки това, има убедителни доказателства , че стомашно-чревните инфекции са по-рядко срещани сред кърмените деца в развитите страни. Доказано е също, че кърменето намалява честотата на некротизиращия ентероколит при недоносени бебета.

 

Много кърмещи майки съобщават, че процесът на кърмене им помага да образуват тясна и нежна връзка с бебето си. Въпреки това, тялото на майката не винаги произвежда достатъчно мляко, за да изхрани бебето, така че много майки се нуждаят от помощ, подкрепа и създаване на благоприятни условия за кърмене.

 

Кърменето допринася за интелектуалното развитие на децата, въпреки че е трудно да се установи тясна връзка. Смята се, че предимството на майчиното мляко се дължи на наличието в него на дълговерижни мастни киселини – VLCFA (полиненаситени – те не се добавят към формулите на сухите млека за новордени).

 

Кърменето е свързано с намаляване на затлъстяването и хипертонията по-късно в живота и с намален риск от възпалителни заболявания на червата и диабет при децата, когато пораснат. Наблюдава се и намаляване на честотата на рак на гърдата при жени, които кърмят.

Изключителното кърмене на кърмачета намалява детската смъртност в развиващите се страни.

Предимства на кърменето за бебетата:

  • Осигурява идеално хранене на бебето през първите 4-6 месеца от живота.
  • Намалява смъртността в развиващите се страни.
  • Намалява риска от стомашно-чревни инфекции и некротизиращ ентероколит при недоносени бебета.
  • Подобрява интелектуалното развитие.
  • Укрепва връзката между майката и детето.
  • Намалява риска от развитие на инсулинозависим диабет, възпалително заболяване на червата

 

Ползи за майката:

  • Насърчава силната връзка между майката и детето.
  • Контрацепция (макар и ненадеждна) – увеличава интервала от време между ражданията, което е важно за намаляване на раждаемостта в развиващите се страни.
  • Вероятно намален риск от пременопаузален рак на гърдата.

 

Обяснение на някои свойства на майчиното мляко:

  1. Секреторни IgA на майчиното мляко:
  • Съставлява 90% от имуноглобулините в кърмата.
  • Осигурява защита на лигавицата, но със съмнителен ефект.

 

  1. Бифидус фактор в майчиното мляко:
  • Насърчава растежа на Lactobacillus bifidus, които разграждат лактозата до млечна и оцетна киселини.
  • Чрез понижаване на pH в чревния лумен може да потисне растежа на патогенни микроорганизми.

 

  1. Лизозимът на кърмата е бактериолитичен ензим.
  2. Лактоферин от кърмата – белтък, свързващ желязото, който предотвратява растежа на ешерихия коли
  3. Интерферонът на кърмата е антивирусен фактор.

 

  1. Макрофаги на майчиното мляко:
  • Фагоцитират.
  • Синтезирани лизозим, лактоферин, С3, С4.

 

  1. Лимфоцити в кърмата:
  • Т-клетките помагат за ограничаване на реакцията на свръхчувствителност при бебето.
  • В клетките синтезират IgA.

 

  1. Качество на протеините на майчиното мляко:
  • Млякото се подсирва лесно, което го прави по-лесно смилаемо.
  • Съотношението суроватъчен протеин/казеин = 60/40.

 

  1. Хипоалергенен ефект на майчиното мляко:
  • Може значително да намали вероятността от атопично заболяване

 

  1. Качество на мазнините:
  • Кърмата е богата на олеинова киселина (с палмитат в позиция С-2).
  • VLCFAs (полиненаситени), които са важни за развитието на ретината.
  • Мазнините лесно се разграждат от липазата, така че се усвояват по-бързо.

 

  1. Съотношение калций/фосфор = 2/1:
  • Предотвратява хипокалцемични конвулсии и подобрява усвояването на калций,
  • Малко натоварване на бъбреците.

 

  1. Съдържание на желязо: висока бионаличност на желязо (усвоено 40-50%).
24

Similar Posts