Сокът от цвекло е здравословна напитка. Съдържа много хранителни вещества и полифеноли – специални компоненти, които намаляват възпалението в тялото и ни помагат да останем здрави. Какви са ползите от суровия сок от цвекло, как да го използвате правилно и как да си го приготвите сами у дома?
Състав на сока от цвекло и хранителна стойност
100 г напитка съдържа:
61 kcal
протеини – 1 g
мазнини – 0 g
въглехидрати – 14 g
Сокът от червено цвекло съдържа много фосфор, който е необходим за здрави кости и зъби. Напитката съдържа и магнезий – той е жизненоважен за метаболизма в организма, нормалното функциониране на мускулната и нервната система, здравето на костите и регулирането на кръвното налягане. Калият, който е част от сока, присъства във всички тъкани на човешкото тяло и е необходим за нормалната функция на клетките, а фолатът (или витамин B9) играе важна роля в процеса на образуване на ДНК.
Цвеклото съдържа беталаини, съединения, които придават яркочервения цвят на клубените и имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Друг важен елемент в състава е бетаинът, аминокиселина, която предпазва черния дроб от увреждане.
Ползите от сока от цвекло за мъжете
Цинкът и витамин В2, които са част от сока от цвекло, провокират производството на полови хормони при мъжете, което спомага за поддържането на репродуктивната функция и има благоприятен ефект върху здравето.
За съжаление, сърдечно-съдовите заболявания са широко разпространени сред силния пол. Разбира се, сокът от цвекло няма да замени медицински прегледи и наблюдения от лекар, но е напълно способен да се превърне в едно от средствата за превенция и поддържане на добра форма. Едно проучване показва, че тези, които пият чаша сок от цвекло на ден в продължение на един месец, нормализират кръвното налягане и кръвоносните съдове стават с 20% по-еластични. Напитката съдържа и много фибри, които намаляват нивата на холестерола в кръвта и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулти.
Ползите от сока от цвекло за жени
Сокът от сурово цвекло е богат на желязо, важен елемент за здравето на жените, особено по време на менструация и менопауза. Желязото предотвратява развитието на анемия поради загуба на кръв и помага за нормализиране на хормоналните нива. Благодарение на съдържанието на различни хранителни вещества в напитката, кожата и косата на жената ще изглеждат здрави по-дълго.
Ако няма индивидуална непоносимост, тогава сокът може да се консумира по време на бременност. Помага за укрепване на нервната система, а това е важно за бъдещите майки, които често страдат от безсъние, раздразнение и стрес.
Трябва ли да се дава на децата сок от цвекло?
На малки деца може да се дава сок от цвекло, но не по-рано от 8 месеца и за предпочитане от една година. Започват с малки порции, не повече от чаена лъжичка, и внимателно следят състоянието на бебето. Но дори и всичко да е наред, не трябва да давате напитката в чиста форма – тя е твърде концентрирана за деца и може да предизвика дразнене на лигавиците. Затова трябва да се разрежда с вода или да се смесва с други сокове – например, ябълков или от моркови.
Приложение на сока от цвекло в медицината и козметологията
Ползите от суровия сок от цвекло е трудно да се надценят. Той засяга когнитивните функции и функционирането на префронталната кора на мозъка, която е отговорна за речта и паметта. В едно проучване участниците са имали подобрения в церебралния кръвен поток и в резултат на това когнитивната функция след пиене на напитката.
Сокът от цвекло също помага за намаляване на натрупването на мастна тъкан в черния дроб и помага за подобряване на представянето по време на тренировка чрез увеличаване на притока на кръв към мускулите. Гаргарата със сок, разреден с топла преварена вода, помага при възпаление на устата и гърлото.
Сокът от сурово цвекло има благоприятен ефект върху кожата, като я прави по-хидратирана и предпазва от появата на бръчки. Освен това напитката подобрява храненето на кожата и й придава еластичност. Ето защо продуктът често се използва като част от домашни маски за лице – смесете няколко супени лъжици сок с лъжица мляко, добавете две капки бадемово масло, нанесете състава върху лицето, оставете за 15 минути и след това изплакнете обилно. с вода. След такава маска сухата кожа ще се лющи по-малко.
Вреда от сока от цвекло
Сокът от цвекло, чиито ползи са неоспорими, все пак не може да се нарече универсален продукт – ако се използва неправилно, той може да навреди, а не само в случай на индивидуална непоносимост. Трябва да се включва с повишено внимание в диетата на хора с бъбречна недостатъчност или склонни към образуване на камъни, тъй като продуктът може да провокира обостряне.
Необходимо е напълно да се изключи напитката от диетата за тези, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани с висока киселинност. Не забравяйте, че цвеклото съдържа оксалова киселина, която може да влоши състоянието на човек с подагра и артрит.
Как да пием правилно сок от цвекло?
Ако никога досега не сте опитвали сок от сурово цвекло, тогава трябва да започнете с малки дози – 1-2 ч.л. Постепенно увеличавайте, за да може тялото да се адаптира към непознатия продукт и ако се появят симптоми на алергия (зачервяване или обрив по кожата, подуване на лигавиците), незабавно спрете приема и потърсете помощ от лекар.
Не трябва да пиете прясно изцеден сок, тъй като съдържа висока концентрация на нитрати и етерични масла, които дразнят лигавиците; първо трябва да оставите напитката да престои час и половина в хладилника.
Не трябва да пиете сок през нощта или преди дълги пътувания, тъй като цвеклото понякога има слабително действие. Най-добрият вариант е през първата половина на деня, 15-20 минути преди хранене или 2-3 часа след това. Например, ако правите домашен сок сутрин, изпийте го преди обяд.
Препоръчително е да разреждате напитката с други пресни сокове – да речем, ябълка или тиква. Това ще намали концентрацията на захар и оксалати в сока, които могат да причинят образуването на камъни в бъбреците.
Достатъчна порция за възрастен е 100 ml разреден сок от цвекло на ден. И не го пийте твърде често, периодично правете почивки. Диетолог или лекуващ лекар ще ви помогне да разработите индивидуален режим за употребата му.
Напитката е подходяща в умерени дози при отслабване. Обикновено се използва при еднодневни монодиети или при формиране на здравословна диета, самостоятелно или като част от различни коктейли.
Сокът от цвекло е богат на естествени захари, така че когато сте на диета, не бива да се увличате твърде много с него. Но в същото време съдържа много фибри, които помагат за прочистване на червата и подобряване на храносмилането, така че не е нужно да се отказвате напълно от този продукт, просто трябва да знаете кога да спрете.
Как да си направим сок от цвекло у дома?
Ще ви трябват пресни сладки зеленчуци – изберете ги внимателно, не бъркайте трапезните плодове с фуражните. По правило трапезното цвекло е с по-малък размер – не повече от 10 см в диаметър. Трябва да има сферична форма – нито цилиндрична, нито конична – и тъмночервено или червено-виолетово месо без бели петна. Изберете плодове с непокътнати, неповредени кожи: ако има пукнатини или вдлъбнатини, такова цвекло няма да е подходящо за извличане на сок.
Ако сте купили пресни кореноплодни зеленчуци с върхове, не забравяйте да ги отрежете – те извличат ценен сок и витамини от грудките.
Можете да приготвите здравословна напитка у дома по следния начин:
Измийте зеленчуците и ги обелете. Ако е необходимо, нарежете на средни парчета за удобство.
Ако имате сокоизстисквачка, поставете кореноплодните зеленчуци в нея и след няколко минути напитката ще бъде готова. Този метод е удобен поради бързината си и факта, че цвеклото няма да оцвети кожата на ръцете ви.
Ако нямате сокоизстисквачка, можете да смелите грудките в блендер до гладкост или да ги настържете на ситно ренде. След това изстискайте пулпата с помощта на марля. За да не почервенеят ръцете ви, използвайте ръкавици за еднократна употреба.
Процесът на изстискване през тензух на ръка е доста трудоемък, така че взимайте кашата на малки порции.
Може да съхранявате прясно изцедения сок от цвекло в хладилник за не повече от 1-2 дни – тогава витамините в напитката започват да се разпадат и тя губи полезните си свойства.
16