Психология

Прилагайте позитивното мислене правилно, иначе не действа

Защо позитивното мислене не работи

Положителното мислене може да промени живота ви към по-добро. Но това учение има своите тънкости и капани, в които често несъзнателно попадаме.

Силата на позитивното мислене е надценена. Поради това голям брой хора са попаднали в капана на вярването, че за успешен и щастлив живот е необходимо само да мислите по позитивен начин.

Защо позитивното мислене често не работи?

 

Клопките на позитивното мислене

 

Отхвърляне на реалността. Когато човек иска да вижда света изключително в ярки цветове и затваря очите си за проблемите и тъмните страни на живота, той се огражда от реалността и не може да отговори адекватно на случващото се наоколо.

 

Натрупване на лъжи. Има много неща в живота, които ни правят тъжни. И вместо да приемат това, което ги притеснява и да търсят начини да се справят с него, някои хора се опитват да си затворят очите за това или да намерят извинение. Много хора играят на играта „Аз мисля позитивно“. Но опитът да се покаже като позитивен човек, а не да бъде такъв, води до потискане на себе си и натрупване на вътрешен негативизъм.

 

Спиране на развитието. Желанието да изглеждате успешни и позитивни, игнорирането на проблемите и реалността пречат на личностното и духовно развитие. Когато отказваме да разпознаем нещо лошо в себе си (мисли, действия, желания), ние го потискаме, не можем да го отработим и наистина да го променим. Човек, който се опитва да мисли позитивно, но не осъзнава проблемите си, започва да деградира и да се губи като личност.

 

Защо позитивното мислене не работи и как да поправим това?

Има много опровержения на силата на позитивното мислене. Но проблемът е другаде.

Тази техника може да бъде много полезна, но не всеки я използва правилно. Ние идваме на този свят, за да растем, да работим върху себе си, да ставаме по-добри, да правим заключения и да подобряваме качеството на живот. А това едва ли е възможно, ако не полагате реални усилия, а само мечтаете и избягвате негативните мисли. Този подход е пряк път към стагнация.

 

Необходимо е да се работи едновременно върху два аспекта – и върху психическия, и върху физическия.

Визуализирането на мечти, използването на силата на мисълта, повтарянето на положителни нагласи – всичко това е важно, но не достатъчно за пълноценен успех. Трябва да започнете с подсъзнанието.

Цялата промяна започва от там – от това, което се случва в дълбините на нашия ум. И след това във външния свят настъпват истински промени и това, което се ражда в мислите, се материализира в реалността.

 

Втората стъпка е противодействието на усилията. Не можете да седите и да чакате парите да дойдат при вас. Случва се понякога, но не за всеки и не винаги. Много по-добре е да работите върху това, което искате и да положите усилия. Трябва да вървите към целите си и да не спирате. Само намерението не е достатъчно, важно е да се предприемат реални стъпки. Ако всеки ден правите нещо за постигане на целта, дори малко, тогава мечтата постепенно ще се превърне в реалност.

 

И едва на третия етап човек може да се обърне към силата на позитивното мислене. Мислите имат колосална енергия и това вече е доказан факт.

Важно е само да се научите как да използвате тази сила във ваша полза. Докато не изчистите ума си и не премахнете умствените блокове под формата на негативни вярвания, резултатите от вашите усилия ще бъдат минимални.

Много е важно да обърнете внимание на това, което казвате за възможностите, какво мислите за парите, какво мислите за успешните хора. Именно вътрешните нагласи формират ситуацията, в която живеете в момента.

И докато не смените фокуса на визията си, нищо няма да се промени.

 

Изкореняването на негативността от ума ви не е толкова лесно. Особено ако си мислил така от години.

Само когато замените негативните нагласи с положителни, можете да използвате техниката на позитивното мислене и да сбъднете мечтите си.

11092

Similar Posts