Във форма Здраве

Признаци, че тялото ни е замърсено с токсини и какво е решението

как да се изчистим от токсини

В днешно време всеки човек изпитва въздействието на вредните фактори на околната среда и вредните вещества, които приема ежедневно. Често не ги забелязваме и не им отдаваме голямо значение, но това е голяма грешка.

С течение на времето, натрупвайки се, те ни създават здравословни проблеми. Хората, които живеят в замърсени региони – например, където са съсредоточени индустриални предприятия, страдат от различни хронични и остри заболявания.

Кои са най-застрашени?

Възрастните хора и децата са много силно изложени на токсини.

Шлаките (токсините) могат условно да бъдат разделени на две групи:

Екзотоксини

Те включват вредни природни и химични вещества, които идват от околната среда с вода, въздух, храна и др. Пример за поглъщане на екзотоксини в организма е тютюнопушенето, консумацията на алкохол, хранително отравяне.

Ендотоксини

Те включват метаболитни токсични вещества, образувани в организма по време на неговото функциониране. Те се появяват при дисбиоза, хепатит, пародонтоза, алергии, диабет и др.

Прекомерна консумация на алкохол

Това е един от най-често срещаните видове интоксикация на тялото. Когато алкохолът навлезе в човешкото тяло, се образуват алдехиди, ацетон, ацеталдехиди, които провокират остро отравяне.

Появяват се повръщане, гадене, загуба на паметта, световъртеж, нарушена координация на движенията, емоционални смущения и т.н. С постоянния прием на големи дози алкохол, поради постоянна интоксикация на тялото, се развиват по-сериозни нарушения на много системи в организма. Най-често срещаното и сериозно заболяване на хората, страдащи от алкохолизъм, е цирозата на черния дроб, която може да доведе до смърт.

Как да разберем, че тялото ни е замърсено с токсини?

Достатъчно е само поглед в огледалото. Симптомите са сив цвят на кожата, всякакви кожни обриви, тънка чуплива коса, отпусната кожа. Това са всички първи признаци на интоксикация на тялото.

На психофизиологично ниво симптомите пък са: постоянна умора, сутрин се чувствате съкрушени; раздразнителност; сълзливост или, напротив, повишена агресивност; депресия; влошаване на паметта, замаяност, нарушен апетит, нарушения на съня.

Как токсините влияят върху имунната ни система?

Токсините влияят активно на човешката имунна система с появата на чести настинки, обостряния на хронични заболявания, постоянни сезонни неразположения. Лекарите също така предупреждават, че натрупването на токсини провокира бързото стареене на тялото.

Депресията като проява на интоксикация

Депресията е психично разстройство, характеризиращо се с трайно, продължително депресивно настроение. Обикновено се проявява като забавяне на мисленето, двигателна изостаналост, тревожност, самобичуване, нарушение на съня, намалено полово влечение, нарушен апетит.

Характеризира се и с изолация, концентрация върху негативните аспекти на живота, нежелание за общуване. Депресията не се счита за основно заболяване; тя е спътник на други заболявания като шизофрения, алкохолизъм и интоксикация.

Домашни методи за детоксикация

Алкохолна детоксикация

Детоксикацията е поредица от методи, насочени към премахване на токсините от тялото. Всички знаят, че трябва да пиете много течности, за да изхвърлите токсините.

Но никой не знае, че има едно златно правило: цялата течност трябва да се консумира на малки порции, като се правят кратки почивки между тях.

Не можете да пиете течност наведнъж в големи количества, това може да доведе до влошаване на благосъстоянието.

За прочистване на черния дроб

За прочистване на черния дроб можете да направите смути с портокалов, грейпфрутов и лимонов сок.

По-лесен вариант е да сложите едно парче лимон в чаша вряща вода.

Също така работи добре за почистване: сок от моркови, сок от целина, отвара от шипки, тинктура от листа на касис.

Сауната – лесен начин за прочистване на тялото от токсини

Добър начин за прочистване на тялото е сауната. тя отпушва порите, подобрява метаболизма, като по този начин ускорява елиминирането на токсините .

Какво да направите, ако сте прекалили сте с алкохола и имате интоксикация на тялото?

Трябва активно да консумирате течност, най-малко 1,5 литра.

Вземете аспирин, ако няма противопоказания. Той неутрализира ацеталдехида и има аналгетичен ефект. Опитайте се да се движите по-малко и да спите колкото се може повече.

Ако обаче интоксикацията е много остра и тежка, например остро хранително отравяне или силно алкохолно отравяне, тогава трябва да се отиде в болницата. В случай на тежка интоксикация лечението е възможно само в отделението по токсикология, в противен случай рискувате живота си.

Като правило първото нещо, което лекарите правят, е принудително прочистване на стомаха. След това има курс на капкомери за поддържане на тялото и премахване на всички възможни симптоми, обикновено трябва да се придържате към строга диета. Курсът на такова лечение може да продължи от 3 до 14 дни.

1746

Similar Posts