Във форма Тренировки

Туризъм срещу стрес – новият начин да влезем във форма

Туризъм срещу стрес - новият начин да влезем във форма

Проблемите на работа, в семейството или в социалното ви обкръжение непрекъснато се трупат. Чувствате се стресирани, напрегнати и преуморени. Наистина ви идва в повече – всичко ви дразни и отчайва едновременно, а имате нужда от спокойствие, сили и търпение, за да се справите с поредната сложна ситуация. Чудите се как да намерите изход от това положение?

Причините за подобно усещане рядко могат да бъдат изключени от днес за утре, затова се налага да потърсите бързо действащо средство. Вместо към хапче обаче, е по-добре да посегнете към… туристическата раница. При условие че го практикувате правилно, този вид спорт на открито не само ще премахне стреса, но ще заздрави тялото, повиши самочувствието и възвърне позитивизма ви.

Човешкият организъм непрекъснато трябва да се приспособява към все по-многобройни стресови ситуации. Успоредно с нарастването им през последните десетилетия, невъзможността или неумението за отпускане при повечето хора доведе до увеличаване случаите на нервни и психовегeтативни смущения. Конкретните форми на проява са много различни – от изтощение и нарушения на съня през главоболие, напрежение и трудности при концентрация до агресивно поведение и депрeсивност. Често пъти тези симптоми се редуват или проявяват в комбинации.

Тези смущения могат да бъдат премахнати посредством отпускащи упражнения или спорт, но те си остават само външни симптоми на една по-дълбока причина. А това означава, че можете да постигнете траен успех в преодоляването им, единствено ако избягвате или поне минимизирате основните причинители – стреса.

Какво представлява всъщност стресът?

В последните години стресът се счита за все по-често срещащ се феномен, който се проявява чрез психическо и / или душевно изчерпване, чувство за непрекъснато претоварване и загуба на контрол върху субективно непреодолими задачи и проблеми. Точните причини и взаимовръзки на стреса, като възможностите за повлияване, например, все още не са напълно научно обяснени. Движението и физическото натоварване са от средствата със стрес-редуциращо действие. При практикуването на спорт обаче немалка роля за подобрението имат и свързаните с него съпътстващи явления като социалните контакти, груповото преживяване, напускането на работното място и т.н. Ето защо могат да бъдат дадени само относително общи съвети за това как трябва да се практикува един спорт така, че да окаже колкото е възможно по-ефективно антистрес действие.

Разграждане на стреса чрез туризъм

Туризмът не изисква специална подготовка, сложни технически умения или предварителна тренираност на тялото. Ходенето е най-естественото човешко движение, което е почти безрисково, възрастово нелимитирано и с огромен стрес-редуциращ потенциал. То не изисква голяма концентрация и предлага отлични възможности за достигане на хармонично двигателно състояние и разтоварване на психиката. Всекидневното натоварване често пъти е допълнително подсилено от неправилната постановка на тялото, еднообразието и липсата на движение. Смяната на обстановката и излизането на открито неутрализират тези негативи, а ритмичното дишане на чист въздух и красивите природни картини оказват благотворно въздействие както на физиката, така и на психиката. Туризмът редуцира толкова ефективно стреса, защото:

 • Тренировките се осъществяват под открито небе.
 • Технически е много просто изпълнимо.
 • Може да бъде оптимално и индивидуално дозиран.
 • Има много малък риск от травми и наранявания.
 • Не изисква конценрация и липсва усещане за опасност.
 • Може да бъде практикуван през цялата година и във всяко време.
 • Способства за поддържането на тялото в правилна и стабилна стойка, с което облекчава дишането по време на спортната дейност.
 • Разтоварва двигателния апарат в областта на глезенните, коленните и бедрените стави до 30%.
 • Естественото движение на ръцете отнема напрежението във врата и раменете.
 • Оказва позитивно действие на вегетативната нервна система.
 • Ритмичното дишане насища организма с чист въздух.
 • Като спорт, който се практикува на открито, подсилва имунните сили.
 • Природните картини оказват благотворно действие на психиката.
 • По време на спортната дейност се разграждат хормоните на стреса.
27

Similar Posts