Баня Модерна архитектура и интериор

Ремонт на баня – всичко, което трябва да знаете

Ремонт на баня

Баня или домашно СПА – можете да имате каквото пожелаете у дома, стига да знаете как да го направите. Понякога при ремонта на банята са нужни малки козметични промени. В други случаи обаче се налагат основни промени за цялостно преобразяване – нови плочки, мебели, мивка и т.н. Ако искате да ремонтирате банята, трябва да се съобразите с разходите, които ще ви коства това. Подготвили сме някои важни съвети относно преобразяването на вашата баня, които ще ви бъдат от полза, ако сте решили да се заемете с тази задача.

 

Ремонт на баня – съвети и идеи (2)

Модерна баня с дървен под и стояща вана

Преди да започнете с ремонт на банята, има някои въпроси, които трябва да си зададете и чиито отговори да имате предвид:

Как изглежда в момента вашата баня? Какво свободно пространство има? Как искате да усвоите това свободно пространство? Колко пари можете да отделите за ремонта на банята?

Каквито и да са отговорите и вашите цели, трябва да планирате разходите, за да не бъдете изненадани накрая, свършвайки работата наполовина. За да изчислите средствата, необходими за ремонт на банята, трябва да има предвид 3 неща, които определят цената: размер на банята, нейното обзавеждане и работата на майсторите.

Стандартното обзавеждане включва тоалетна, мивка, мебели за баня, радиатор или друго отопление, душ, нов дизайн на стените и пода, осветление. Помислете за качеството на плочките и подовата настилка, особено ако ще сменяте изцяло и тях. Инвестицията ще си струва, защото новата ви баня ще ви служи много години напред.

Ремонт на баня – съвети и идеи

Ремонт на баня – баня в свежи цветове

Да заличите напълно следите от старата баня може да бъде голямо предизвикателство. С него няма да се справите без майстор, който знае какво прави. Когато става дума за поставяне на нова мивка, тоалетна, вана или душ, се изискват специални знания. Може да спестите време и усилия като се обърнете към експерт. Имайте предвид, че колкото по-дълго продължи ремонта, толкова време няма да можете да използвате банята си. Специалист ще ви трябва и при поставяне на електричеството. Планирайте достатъчно време за ремонта на банята, защото е важно работата да се свърши качествено.

Обикновено банята се обновява на всеки 20-30 години. Ето защо трябва да направите подробен план, включващ разходи и време, които сте готови да отделите. Докато планирате, помислете за няколко важни въпроса: Кой ще използва банята?, Имате ли нужда от вана или душът ви стига?, Има ли някакви условия по структурата, на които трябва да се обърне специално внимание?, Какво искате да имате във вашата баня? Искате ли да смените бойлера или радиатора, да сложите подово отопление?, В какъв стил ще бъде вашата нова баня?

След това проверете дали желанията ви могат да бъдат реализирани. Трябва да се създаде скица на помещението, да се планират електроснабдяването и водата. Винаги планирайте разстояние от около 100-150 см за тоалетна, вана или мивка.Ремонт на баня –

Красива баня в пастелни тонове с джакузи

Ремонт на малка баня – ето някои съвети

Направете душ кабината със стъклена предна част – създава визуално по-голямо пространство.

Помислете за шкаф над мивката, който може да служи за съхранение на хавлии, козметика и други, може да имате осветление и огледало.

Има малки радиатори за кърпи, които освен че сушат, служат и за съхранение.

Рафтовете спестяват място и са много удобни в малката баня.

Решетките за стена служат за окачване на кърпи без да заемат излишно място.

Сложете шкафчета или рафт точно под тавана за съхранение на най-използваемите неща в банята.

 

Ремонт на баня – съвети и идеи (4)

Модерен баня декор с красиви аксесоари

Откъде да започнете ремонта на банята?

Установете състоянието ѝ – искате частичен или основен ремонт? Махнете всичко, което няма да бъде в новата ви баня – плочки, фаянс, мебели, мивка и т.н.

Нова замазка – сега е моментът да я направите, също да сложите подово отопление, ако желаете. Таванът и стените трябва да бъдат освежени с нова замазка. Ако искате да сложите тапети, изберете стените и поставете водоустойчиви такива.

Проверете водопровода – ако се налага, сменете старите тръби с нови, за да не ви създадат проблеми в бъдеще. Трябва да има тръби за вентилация и отопление.

Електричество – извикайте майстор за поставяне на електрическите кабели.

Монтаж – може да съчетаете поставянето на тръбите с монтаж на метални рамки в стените и пода, към които могат да бъдат прикрепени мивката и тоалетната.

Полагане на плочки – плочките се поставят преди душа и ваната. Решете дали искате да поставите тапети или друга облицовка освен плочките.

Душ кабина и вана – време е да ги поставите на обозначените места. Отново потърсете услугите на майстор.

Боядисване – ако искате цвят в банята, сега е моментът да го поставите. Боядисайте една или повече стени според стила, в който искате да бъде банята.

Сглобяване – време е да свържете тоалетната, мивката, радиаторът към стените, ваната и душа – също.

Декорация – подредете избраните мебели за баня, декорации и аксесоари. Направете банята си красива и уютна според индивидуалния си вкус.

За да поддържате банята си, е необходимо да я почиствате редовно. Почистете всички паднали остатъци от мазилка, боя и други след ремонта. Всичко, което сте сложили в шкафовете, ще бъде защитено от водни пръски и пари, избършете ги отвън. Рафтовете са отворени, тях почистете отвътре и отвън. Душ кабината със стъклена основа също се почиства лесно, може да ви затруднят единствено релсите, по които се придвижва. Уверете се, че ваната, душа, мивката или поне кранчетата са в един и същи дизайн и цвят, за да се създаде хармония в банята.

За да спестите пари от ремонта на банята, направете каквото можете сами, а за останалото повикайте майстор.

Полагайте плочки само там, където е необходимо.

Намерете алтернативи – например правоъгълната вана е по-евтина от кръглата, тази от бяла керамика струва по-малко от цветните, а декоративните панели са по-евтини от плочките.

В по-малката вана се ползва по-малко вода. Лесно почистващите повърхности се нуждаят от по-малко препарати. Може да поставите енергоспестяващо осветление, спестяващ водата душ и т.н.

Ремонтът на банята се прави минимум през 20 години. Оттам нататък леките козметични промени могат да се правят и по-често, но те няма да ви отнемат толкова време и средства. Трудно е да се каже колко време ще отнеме основният ремонт на банята, защото зависи от различни фактори. Едно е сигурно – ако направите подробен план, ще ви бъде по-лесно. Отделете си няколко месеца, за да получите банята на мечтите си, защото тя ще бъде ваша много дълго време.

280

Similar Posts