Изкуството в нас Лайфстайл

Смирение и преклонение пред Създателя: Разговор с Гери Балевска, основател на първия госпъл хор в България

Гери Балевска-основател на първия госпъл хор в България

Скъпи читатели, днес ще ви срещнем с една специална дама – освен, че е много красива, тя е и изключително талантлива. Името й е Гери Балевска и е музикант, основател на първия госпъл хор в България, който изпълнява такава музика в оригиналния й вид. Поводът да я поканим в редакцията е предстоящият Рождествен концерт. Но нека първо научим малко повече за нея.

Гери Балевска - основател и диригент на Sofia Gospel Choi

Гери Балевска – основател и диригент на Sofia Gospel Choir

Как започнахте да се занимавате с музика и как се стигна до госпъл хора, който ръководите в момента?

С музика се занимавам от 6-годишна, учила съм в музикална школа и гимназия и после завърших Националната музикална академия в София. Цял живот се занимавам с музика, най-вече с преподавателска дейност, ръководила съм много хорове, вокални групи, работила съм с деца, тинейджъри, възрастни. За първи път чух госпъл музика, още когато бях ученичка и се влюбих в нея.

Много по-късно почнах да се интересувам от история на този стил – как е възникнал, как се е развивал във времето, както и да следя последните тенденции в съвременния госпъл. Преди 9 години ме поканиха да взема участие в Международно училище за госпъл музика в Дания, където се събират хора от цяла Европа. Там толкова се запалих по този музикален стил, така бях впечатлена от посланието, което той носи, че реших да основа в България първия хор, който изпълнява такава музика в оригиналния й вид.

Като всяко ново начинание, началото никак не беше лесно – започнахме само с 8 човека ентусиасти, но за изключително кратко време се умножихме, привлякохме талантливи млади музиканти и солисти и започнахме концертна дейност. Бързо дойдоха участия в телевизионни предавания, фестивали у нас и в чужбина, участия във видеоклипове и записи с утвърдени имена от българската поп и рок сцена и много други изяви.

София Госпъл Хор с Миро в Наистина любов по БТВСофия Госпъл Хор с Миро в Наистина любов по БТВ

Организирали сме също така и няколко самостоятелни концерти в София и в страната. Щастливи сме, че дори и през последните две години, въпреки пандемията и съпътстващите я ограничения, когато възникна невъзможност за определено време да се събираме, ние не преставахме да подготвяме концерти и изяви. Успяхме да осъществим няколко концерти на открито и да зарадваме публиката, която ни подкрепя и ни дава мотивация да продължаваме напред, за да носим доброто послание на надеждата и вярата.

Ще ни разкажете ли малко повече за предстоящото събитие – Рождествения концерт?

Госпъл хор в България-Рождествен концерт

Имаме традиция да организираме всяка година Рождествен концерт и макар че в момента това да не е лесна задача, предвид ситуацията и мерките за сигурност, ние не се отказахме да го реализираме. Именно сега, в този нелек за страната ни момент, хората имат нужда да чуят музика, която да им припомни, че има Един, който се грижи за всички нас, дошъл е на този свят, също като нас – като едно малко дете; чрез живота Си ни е дал пример как да живеем и ни е дал спасение, вяра в доброто и надежда.

Това е именно посланието на госпъл музиката и мисля, че днес имаме огромна нужда от него.

Концертът ще се състои на 12 декември от 19,30 часа в Първа Баптистка църква в град София. В него ще вземат участие дългогодишни солисти на хора – дамското трио “Тринити”, което нашумя от един от сезоните на “Гласът на България”, както и участниците от тазгодишния сезон Константин Томов и Наташа Андреу. Кулминацията на вечерта ще бъде участието на нигерийския певец Стивън Ачикор, който завладява публиката с красивия си глас и невероятното си присъствие. Повече информация за концерта може да се намери във фейсбук страницата на Sofia Gospel Choir.

Да, нека всички, които обичат това чудесно събитие! А как Вие виждате нещата – има ли според Вас почва госпъл стилът у нас и какво може да се направи, така че да стане по-популярен?

Смятам, че не само има почва у нас, но това е музика, която лесно достига до сърцето на съвременния слушател. Тя е много жива, енергична, емоционална и завладяваща. В нея се говори за чувства, които вълнуват всеки един човек – надежда, радост, тъга, вяра, смирение и преклонение пред Създателя.

След наши концерти при нас са идвали неведнъж хора, които са били развълнувани, докоснати, някои плачещи, други, радостни, обнадеждени…Музиката достига до сърцето на слушателя по- директно и по-бързо от всяко друго изкуство. Това е нейното предназначение и ние, музикантите, сме посланици. А когато това ни възвисява и ни прави по-добри, тогава музиката извършва функцията си да ни сближава и да ни прави такива, каквито Бог иска да бъдем.

Ето защо смятам, че в България трябва да има госпъл музика. Да я популяризираме – това е нашата мисия. Чрез концерти, семинари, фестивали, чрез срещи с младата публика, която не познава достатъчно добре този стил. Имам идеи да я представяме по училища, да разказваме за историята и възникването на госпъла, както и за големите имена на световната поп, соул, джаз, блус и рок музика,защото тези стилове са възникнали именно от госпъл песните на чернокожите в Америка.

Убедена съм, че това би било много по-интересно на младите хора от скучните часове по музика, които те възприемат като досадно прекарване на време в училище. Разбира се, всичко това може да стане едва, когато премине пандемията и отново свободно можем да общуваме, без ограничения. Надявам се, че това няма да е след много време.

Да, ние също се надяваме! Скъпи читатели, това беше Гери Балевска, създател на Sofia Gospel Choir. До нови срещи!

Интервю на Лора Костова

300

Similar Posts