Лайфстайл Любопитно

Учени: Има ЖИВОТ СЛЕД СМЪРТТА, но не е на небето

Учени- има живот след смъртта

Смъртта, тази мистериозна и неизбежна част от живота, винаги е била и си остава един от най-вълнуващите въпроси за човечеството. Има различни теории за това какво ни очаква след този необратим момент, но изглежда учените от университета в Тенеси са намерили отговора на най-неочакваното място: в самите нас. И така, има ли живот след смъртта?

 

Има ли живот след смъртта?

Много хора вярват, че смъртта е крайната точка, след която нашето съществуване спира напълно. Изследване, проведено от микробиолози от университета в Тенеси обаче показа, че част от тялото ни продължава да съществува дори след физическата ни смърт. Говорим за чревния микробиом – удивителна вселена от микроорганизми, обитаващи храносмилателния ни тракт.

 

Чревният микробиом се смята за един от най-сложните и важни „органи“ в нашето тяло. Състои се от повече от 100 трилиона микроорганизми, а общата му маса е между 2 и 3 килограма. Изследванията показват, че тези микроби или некробиоми, както ги наричат, могат да оцелеят дори след като тялото е спряло да функционира.

 

Това, което прави този феномен още по-вълнуващ е, че тези микроби могат да съществуват без кислород и да се хранят с тъканите на тялото ни, като активно стимулират разграждането му. Въпреки че това може да изглежда донякъде ужасяващо, то е и вид потвърждение за живота след смъртта.

 

Професорът по микробиология на околната среда, Дженифър Де Бруйн, отбелязва, че това откритие предоставя „микроскопични доказателства за нашия живот след смъртта“. Микробиолозите обясняват, че това явление е важно от еволюционна гледна точка.

Тези микроби са се адаптирали към факта, че човек умира и след смъртта му са готови да търсят нови „домове“ за колонизация. Обикновено този „дом“ става почвата и затова около гробищата и местата, където са погребани животни, има значително повече зеленина.

1958

Similar Posts