Във форма Отслабване

3 навика, които забавят метаболизма и пречат на отслабването

Кои навици забавят метаболизма и ви пречат на отслабването

Правилният метаболизъм е ключът към здравето и стройната фигура. Много от нас обаче, без да го знаят, сами пречат на тялото си да работи с пълна сила. Да се спрем на няколко често срещани навика, които забавят метаболизма ви и могат да ви попречат в борбата за идеална форма.

 

Кои навици забавят метаболизма и ви пречат на отслабването?

Недостатъчен прием на калории

Много хора, опитвайки се да отслабнат, започват силно да се ограничават в храната, мислейки, че това ще им помогне да отслабнат по-бързо. Прекомерният калориен дефицит обаче може да има обратен ефект. Тялото започва да пести енергия, като забавя метаболизма си, за да оцелее с минимално количество калории. Резултатът е, че спирате да отслабвате, въпреки строгата диета.

 

Ефективен начин за борба с наднорменото тегло е създаването на умерен калориен дефицит, който ще ви позволи постепенно да отслабнете, като същевременно поддържате висока скорост на метаболизма.

 

Липса на сън

Съвременният начин на живот често ни принуждава да жертваме съня в полза на работа, учене или забавление. Недостигът му обаче може да доведе до сериозни метаболитни нарушения.

 

По време на сън тялото се възстановява и се подготвя за новия ден. Недостатъчният сън нарушава баланса на хормоните, отговорни за чувството на глад и ситост, което може да доведе до преяждане и в резултат на това – напълняване. Освен това, липсата на сън повишава нивата на стрес, което също допринася за по-бавен метаболизъм.

 

Консумация на подсладени напитки

Подсладените напитки съдържат големи количества захар, което бързо повишава нивата на кръвната захар. Тялото реагира чрез освобождаване на инсулин, хормон, който помага на клетките да абсорбират глюкозата.

 

Хроничната консумация на захар може да доведе до инсулинова резистентност, което увеличава риска от диабет и затлъстяване. Освен това, излишната захар в тялото се превръща в мазнини, което също не помага за поддържане на нормално тегло.

557

Similar Posts