Любопитно

Учените ни изненадаха: Свинската мас е по-здравословна от зехтина

свинската мас по-здравословна от зехтина

Зехтинът, традиционно считан за най-здравословната храна, отстъпи мястото на свинската мас, съобщават учени. По-специално, тя (както и маслото) е много по-подходяща за използване при горещо готвене.

Учени от университета De Montfort в Англия са установили, че свинската мас превъзхожда зехтина по отношение на здравословния ефект.

Въпреки че ползите от растителното масло да са добре известни, готвенето със зехтин и олио е нездравословно.

„По -добре е да използвате свинска мас или масло за готвене“, обобщиха авторите на новото проучване.

Този извод се подкрепя от резултатите от друго, 20-годишно проучване за състава на химикалите, които се отделят при нагряване на различни годни за консумация мазнини.

Експертите са стигнали до извода, че готвенето в растително масло отделя алдехиди – вещества, чието въздействие върху организма е свързано с повишен риск от рак, сърдечни заболявания и потискане на мозъчните функции.

„Рибата, приготвена в слънчогледово масло, съдържа 200 пъти повече токсични алдехиди, отколкото позволяват стандартите за безопасност“, дават пример авторите на изследването.

Учените обясняват, че получената от тях информация не показва абсолютната вреда на растителните масла.

Основното предимство на този продукт е, че съдържа полиненаситени мастни киселини – важен компонент за здравословно хранене.

Проблемът е, че при нагряване, тези съставки отделят повече токсични съединения от мононенаситените мастни съединения, които присъстват в храни от рода на свинска мас, краве или кокосово масло, коментират учените.

В същото време огромната опасност е, че тези съединения са склонни да се натрупват в организма, увеличавайки вредния си потенциал за здравето ни.

Поради тази причина за ястия, които изискват обработка при високи температури, е по -добре да се използват плътни мазнини, убедени са учените.

2029

Similar Posts