Във форма Здраве

За какво сигнализира болката в гърба отдясно

болката в гърба отдясно

Всеки човек поне веднъж в живота си е изпитал болки в гърба. Най -често този симптом не предизвиква безпокойство и изчезва от само себе си. Но има моменти, в които не е толкова лесно да го игнорирате.

Болките в гърба вдясно могат да показват по-сериозни заболявания от обичайното физическо натоварване.

Във всеки случай, за да се предотврати катастрофа, е необходимо да се анализират всички възможни причини за болки в гърба и ако е необходимо, да се потърси медицинска помощ.

Какви видове болка трябва да ни притесняват?

В повечето случаи гърбът боли точно на мястото, където се намира патологичният процес.

Съответно болката на едно или друго място, познавайки основите на анатомията, може да ни каже коя структура на тялото е повредена или къде да търсим следа. Например, при сух плеврит, болката ще бъде локализирана върху засегнатата област, обикновено под лопатката или отстрани, тя се появява на дълбочината на вдишване и има пробождащ характер.

В други случаи болезнените усещания може да не съвпадат с мястото на лезията.

Има 2 вида такава болка:

 • проектиран  – излъчва от мястото на произход по нервните влакна до дисталните части на тялото, например при остеохондроза на кръста болката може да се усети не само в долната част на гърба отдясно или отляво, но и в крака;
 • отразена  – развива се поради увреждане на вътрешните органи (по -често стомашно -чревния тракт), но се локализира в отдалечени и повърхностни части на тялото. В основата на появата му лежи чувствителната инервация на кожата под формата на отделни дерматоми, болезнените зони се наричат ​​зони на Захарин-Гед.

Болките в гърба вдясно имат различен характер:

 • спазми  – появява се, след това изчезва, характерно е за поражението на пикочно -половите органи с намаляване на гладките им мускули;
 • нарастваща  – интензивността на болката прогресивно се увеличава, типично за възпалителни лезии (пневмония, субфреничен абсцес);
 • кама  – такава болка показва спешна ситуация (разкъсване на някаква формация, орган, тромбоемболия, интраабдоминално кървене);
 • под формата на лумбаго  – характерно е именно за заболявания на гръбначния стълб с включване на нервните корени на гръбначния мозък в патологичния процес;
 • постоянен и монотонен  – типичен за увреждане на паренхимния орган, например при чернодробни заболявания;
 • дърпащата болка в гърба е  характерна за травматични и други наранявания на опорно -двигателния апарат.

Причини

Всички травматични наранявания  (контузия на меките тъкани на гърба, разтягане на гръбначните мускули и др.) Могат да бъдат приписани на ежедневните причини за болка под лопатката или в лумбалната област вдясно. Също така, тази група включва  болезнени усещания след продължителен физически труд, пребиваване в неудобно нефизиологично положение и носене на тежести.

Тази група причини за болки в гърба не представлява сериозна опасност,  като правило, тя изчезва сама след почивка. Но все пак  такива признаци не трябва да се пренебрегват, защото под прикритието на най -често срещания симптом могат да се скрият сериозни заболявания.

Болести на гръбначния стълб

Това е най -често срещаната група заболявания, които водят до развитие на болки в гърба. Ако гърбът отдясно боли дълго време, тогава трябва да помислите за възможната патология на гръбначния стълб.

Основният виновник за болки в гърба е остеохондрозата. Локализацията на болезнените усещания ще зависи от това коя част на гръбначния стълб е патологично променена. Най -често е засегната лумбалната част на гръбначния стълб. В този случай има постоянна болки в долната дясна или лява част. С поражението на гръдната област болезнените усещания могат да бъдат локализирани над долната част на гърба или под лопатката.

С развитието на усложнения от остеохондроза (притиснати нерви, тяхното възпаление – радикулит), болката придобива различен характер.

В синдром – болезнени усещания излъчват по участващите нервните окончания ( в крака). Такава болка може да бъде постоянна (лумбодиния, торакалгия) или под формата на лумбаго (лумбаго, торакаго).

Патология на храносмилателната система

При увреждане на черния дроб, жлъчния мехур, болката често се локализира в дясно на гърба, десния хипохондрий.  Често такава болка се развива при заболявания на панкреаса (херпес зостер на болезнени усещания).

Болка в долната дясна част може да възникне и при апендицит, особено ако местоположението на апендикса е нетипично (ретроцекално положение – то е скрито зад цекума).

Болезнените усещания под дясната лопатка – често могат да показват остри заболявания на стомашно -чревния тракт. Тук се намира зоната Захарийн-Геда. Така често започва остър холецистит.

Сърдечно-съдови заболявания

Въпреки че сърдечното заболяване се характеризира с болка, излъчваща се в лявата част на тялото, в някои случаи може да се излъчва и вдясно.

Много опасно състояние се счита за атипични прояви на миокарден инфаркт, когато болката се локализира под дясната лопатка. Пациентите в такива случаи дори не мислят за евентуални сърдечни увреждания, понасят болка, а междувременно се губят ценни минути, които биха могли да спасят живота на човек.

Заболяване на бъбреците

Бъбречното заболяване често се проявява с болка в долната част на гърба. При състояния, които са придружени от увеличаване на размера на бъбрека (поликистозна болест, хидронефроза, бъбречни тумори), има постоянна дърпаща болка в долната част на гърба.

Спазматичният характер на болката придобива с пиелонефрит и уролитиаза. Типичен пример за такава болка е пристъп на бъбречна колика. Болката започва в лумбалната област, излъчва към корема и външните полови органи.

Гинекологични причини

Ако една жена има дърпаща болка в долната част на гърба и корема, тогава на първо място е необходимо да се изключи гинекологичната патология.

Причините могат да бъдат следните патологични състояния:

 • извънматочна бременност;
 • киста на яйчника;
 • подуване на вътрешните генитални органи;
 • болезнена менструация;
 • възпалителни лезии на репродуктивната система;
 • ако една жена е бременна, тогава такива симптоми могат да показват заплаха от спонтанен аборт.

Нарушения на дихателната система

Когато дихателната система е засегната, болката често се локализира в гърба. Такива заболявания могат да причинят болезнени усещания:

 • сух плеврит  – болка, свързана с дишане, усилена на височината на вдъхновението, има пробождащ характер, много силна, често, за да намали болката, пациентът започва да диша плитко и често;
 • пневмоторакс  (разкъсване на белодробната тъкан с навлизане на въздух в плевралната кухина) – остра и внезапна болка под лопатката с появата на силен задух;
 • пневмония  с участие в патологичния процес на плеврата – болката е подобна на тази, наблюдавана при плеврит;
 • рак на бронхите или белодробната тъкан  – болезнени усещания се появяват, когато туморът се разпространи в късен стадий, естеството на болката и нейната локализация зависят от степента на покълване на раковите клетки в съседните органи и плеврата.

Независимо от естеството на болката в дясната страна на гърба, на първо място, тя трябва да ви предупреди.  В крайна сметка това е сигнал от тялото за нарушение, малко или по-сериозно.

320

Similar Posts