Във форма Здраве

За кого периодичното гладуване е вредно – кои хора не трябва да практикуват този метод на отслабване

За кого периодичното гладуване е вредно

Метаболитните промени, които периодичното гладуване може да причини, обикновено са полезни за здравето. Въпреки това, дългите периоди от време без храна или стриктният контрол върху приема на храна могат да имат неблагоприятни ефекти за някои хора.

 

Това, което може да е много полезно за един човек, може да не е за друг. Няма универсални или общи диетични препоръки, които могат да бъдат дадени на всички хора, казва Дана Елис Ханес, доктор по медицина, старши диетолог в медицинския център Роналд Рейгън към Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

 

Определянето дали периодичното гладуване е подходящо за вас често се свежда до проба и грешка, но някои хора изобщо не трябва да експериментират с гладуване. За това кой трябва да избягва този метод за отслабване, обясняват от Womans World.

 

Имали ли сте хранително разстройство в миналото?

Ако искате да опитате периодично гладуване, трябва да сте много внимателни за тялото и реакциите си. Хората с анамнеза за хранителни разстройства може да започнат да използват гладуването като начин да се върнат към намаляване на калориите, което може да доведе до рецидив на разстройството.

 

Така че, ако имате история на този тип разстройство, но все пак искате да опитате периодично гладуване, по-добре е да планирате храненията си предварително и да изчислите общия си дневен прием на калории. Това ще ви помогне да сте сигурни, че получавате достатъчно калории, дори и при по-малък времеви прозорец за хранене.

 

За децата този метод на отслабване е противопоказен

Тъй като изследванията върху ефектите от гладуването върху децата са ограничени и показват противоречиви резултати, текущата препоръка е, че периодичното гладуване не се препоръчва за деца и юноши.

 

Децата може да са изложени на по-висок риск от проблеми с гладуването поради по-малкото им тегло и повишените метаболитни изисквания. Тези проблеми могат да включват умора, слабост и раздразнителност. Освен това, дори при кратки гладувания при децата когнитивната функция намалява.

 

Отслабване с периодично гладуване не бива да се практикува от бременни жени и кърмачки

Дори и да не се борите с гаденето, пак може да е трудно да си набавите всички хранителни вещества, от които се нуждаете по време на бременността.

Същото важи и за кърменето. Кърмещите майки се нуждаят от 300-500 повече калории на ден, отколкото майките, които не кърмят.

 

Ако се опитвате да забременеете не практикувайте периодично гладуване

Ако просто планирате майчинство, можете да се придържате към периодично гладуване. Но всичко зависи от вашата индивидуална ситуация.

 

Например, проучване от 2016 г., публикувано в Journal of Mid-Life Health, установи, че жените със синдром на поликистозни яйчници или PCOS имат повишени нива на лутеинизиращ хормон, който играе ключова роля в овулацията, в резултат на гладуване. Същото проучване отбелязва, че за тези, които нямат PCOS, гладуването може да бъде полезно за плодовитостта, ако води до загуба на тегло, тъй като може да повлияе на цялостното репродуктивно здраве.

 

Правилната стратегия в този случай би била да се консултирате с ендокринолог, да го попитате дали това може да помогне или да попречи на усилията ви да забременеете.

 

Този метод на отслабване е вреден за хора с храносмилателни проблеми

Ако сте над 65 години, може да откриете, че гладуването е чудесно за цялостен здравословен начин на живот, но това често е вярно само ако нямате сериозни проблеми с храносмилането.

 

По-възрастните хора понякога изпитват затруднения да получат достатъчно хранителни вещества и достатъчно калории поради загуба на обоняние и вкус, храносмилателни проблеми и липса на сигнали за глад. Добавянето на друг фактор, който може да намали приема на хранителни вещества, може да не е най-добрата идея.

Възрастните хора, които не ядат достатъчно, особено достатъчно протеини, са изложени на по-висок риск от саркопения или свързана с възрастта загуба на мускулна маса. Това може да повлияе на редица телесни функции като мобилност, сила и дори на продължителността на живота.

 

Ако приемате лекарства, не гладувайте

Друг сложен аспект, който трябва да имате предвид, когато решавате за периодично гладуване, може да бъде употребата на лекарства. Има няколко лекарства, като някои видове антибиотици, аспирин, противовъзпалителни лекарства или метформин за диабет, които трябва да се приемат с храна, за да се предотврати лошо храносмилане. Около 22 процента от хората на възраст 40-79 години редовно приемат пет или повече лекарства с рецепта. Координирането на лекарството с прозореца на хранене може да бъде трудно.

 

Чувствате ли се зле по време на гладуване?

Без значение каква комбинация от времеви рамки опитате, гладуването може просто да не работи за вас. Ако смятате, че периодичното гладуване ви кара да се чувствате гладни, раздразнителни, изтощени или имате главоболие, най-добре е да спрете.

 

Може да получите нежелани реакции като лошо храносмилане, липса на внимание или концентрация, замаяност, проблеми със съня или безпокойство. И докато някои проблеми, като раздразнителност и проблеми с концентрацията, обикновено са временни, докато тялото ви се приспособява към нова диета, трябва да помислите дали сте готови да тръгнете по този път.

 

Един от начините да се уверите, че правите всичко както трябва, е като преброите калориите. Ако установите, че намалявате храната, това вероятно ще има обратен ефект, особено в началото, и също така увеличава риска от преяждане.

 

Ако калориите ви са на подходящо ниво, но все още се борите, спрете да гладувате, за да видите дали проблемите ще се оправят. Ако проблемите изчезнат, това може да е знак, че тази хранителна система не е подходяща за вас. Или можете да опитате да съкратите времевата си рамка на гладуване до план от 12:12 (гладувате 12 часа, след което имате 12-часов прозорец за хранене).

 

Както при всяка промяна в начина на живот, ако обмисляте периодично гладуване, първо се консултирайте с вашия лекар.

147

Similar Posts