Във форма Здраве

Защо хората спят лошо при пълнолуние

Защо хората спят лошо при пълнолуние

Всяка фаза на луната влияе върху емоционалното състояние на човек, на неговото поведение и здраве. Именно при пълнолуние мнозина от нас изпитват безпокойство и тревожност, а също така страдат и от безсъние. Защо се случва това дори при здрави хора? Специалистите сега ще ни отговорят на този въпрос.

Какво представляват биоритмите?

Биоритмите, по които функционира човешкото тяло, са синхронизирани с естествените. Всички живи същества на планетата са свързани помежду си и тази връзка е много по-силна, отколкото изглежда на пръв поглед.

Влиянието на луната се дължи на факта, че човешкото тяло се състои от 70-90% вода. Това съотношение може да варира във времето. Но привличането на луната, което причинява приливи и отливи в природата, се отразява и на състоянието на човека. Под влияние на привличането кръвното налягане намалява или се повишава , хормоналният фон се променя.

Влиянието на луната е по-податливо на:

 • зависими от времето хора
 • емоционално чувствителни личности
 • творчески натури
 • кърмачета
 • възрастни хора
 • лица с психични разстройства

Защо пълнолунието пречи на съня?

От древни времена на пълнолунието се приписват магически свойства. Хората вярвали, че по това време се активират зли духове, магьосници се събуждат. Така са си обяснявали емоционална възбуда и нарушения на съня, тъй като не са имали други обяснения.

Всъщност, безсънието, причинено от пълнолуние, изчезва след смяната на фазата на луната. Необходимо е да се обърне внимание на нарушаването на режима само ако няма подобрение за дълго време. Поради хронична липса на сън се появяват здравословни проблеми, нарушават се хормоналните нива. В допълнение, безсънието засяга психоемоционалното състояние: води до апатия, депресивни разстройства , нервност и раздразнителност.

Как да подобрим съня?

Ако искате да нормализирате режима на почивка, първо трябва да се ограничи консумацията на чай и кафе, особено вечер. Успокояващите билкови чайове и растителни продукти могат да ви помогнат да се отпуснете и да облекчите стреса. Те не засягат основните функции на нервната система, не потискат умствената дейност, не намаляват концентрацията.

Билковите лекарства осигуряват мек и дълготраен ефект, практически нямат противопоказания и са безопасни. Трябва да започнете да приемате такива няколко дни преди пълнолуние, като продължите седмица след него.

Най-ефективните препоръки:

 • спазвайте режима на сън и почивка – опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време
 • откажете се от шумните вечерни дейности, които могат да нарушат съня
 • слушайте спокойна успокояваща музика, четете книги
 • организирайте удобно място за спане — изберете удобен матрак, използвайте плътни завеси
 • преди лягане проветрете добре спалнята, създайте комфортна температура

Използвайки тези съвети, можете бързо да подобрите съня си и да смекчите негативното въздействие на пълнолунието.

401

Similar Posts