Във форма Здраве

Защо ме боли главата: 6 ежедневни навика, които водят до главоболие

защо ме боли главата

Боли ли ви често главата? Малко вероятно е болката ви да има сериозна медицинска причина, най-вероятно проблемът е комбинация от невинни действия и навици, които дори не забелязвате.

Обикновено главоболието започва, когато мускулите, кръвоносните съдове и нервите са претоварени. Задействанията могат да бъдат много различни, но сега ще изброим шест от най-често срещаните. Ето и навиците, които водят до главоболие.

Пиете ли червено вино?

Алкохолът като цяло, по-специално червеното вино, могат да причинят главоболие. Етиловият алкохол отпуска кръвоносните съдове, налягането пада и сърцето започва да бие по-бързо в опит да поддържа скоростта на притока на кръв. Нервите в мозъчния ствол реагират на промени и … ето ти главоболие! Учените свързват тази реакция с танините в червеното вино, но механизмът все още не е напълно изяснен.

Ако ви боли главата след малко алкохол, опитайте да пропуснете червеното вино и вижте какво ще стане. Ако болката изчезне – намерили сте начин да го контролирате. Ако не се получи, опитайте да се откажете напълно от алкохола.

Ядете ли много преработено месо?

Изглежда странно, че колбасите могат да причинят главоболие, но учените са открили връзка между това как се чувствате и нитратите, добавени в месните колбаси.

Всичко е свързано с бактериите, които живеят в устата на някои хора и реагират на тези добавки, като отделят азотен оксид, който може да причини главоболие. Нитратите също могат да причинят разширяване на кръвоносните съдове по същия начин, както и алкохолът.

Спите лошо или не достатъчно?

Ако сте забелязали връзка между недоспиването и главоболието, не сте сами. Установена е пряка връзка между лишаването от сън и главоболието. Лшаването от сън понижава прага на болката и води до хиперстимулация на нервите в мозъчния ствол.

За съжаление не винаги е възможно да спите достатъчно дълго и сънят ви да е с добро качество, но трябва да поставите това като свой приоритет и да потърсите помощ от лекар.

Пропускате ли хранения?

Пропускането на обяда, например, не само ви кара да усещате глад, но може да доведе до дехидратация. Това задейства главоболието като сигнал от тялото.

Ако имате строг работен график, носете си закуска от вкъщи. По този начин можете да се храните дори и в най-натоварените работни дни.

Седите в грешна поза

Когато се прегърбите, мускулите в задната част на врата ви се преразтягат, спазмират и свръхстимулират нервите, които преминават от шийните прешлени към мозъка. И това, разбира се, може да причини главоболие.

Танците са особено ефективни за изграждане на стойка, особено балета.

Прекалено сте нервни

Стресът е най-честият спусък за главоболие от напрежение, което се усеща като стегната лента около черепа ви.

Връзката между стреса и главоболието е ясна, но точният механизъм зад него все още не е добре изяснен. Най-често учените предполагат, че хората, изпитващи болки в напрежение, са по-чувствителни към болката по принцип, поради което физически изпитват нервно напрежение в тялото.

Опитайте се да включите в графика си практики за намаляване на стреса като медитация и йога. Ако това не помогне, може би причината се крие по-дълбоко и един добър терапевт ще ви помогне да я откриете.

1172

Similar Posts