Различните видове чай могат да се приготвят различен брой пъти. Но само прясно сварена напитка, която е запарена 2-3 минути, разкрива свойствата си. Защо не бива да пиете вчерашен чай?
Няма смисъл да държите чая дълго време, защото започва процес на окисляване. Точно в този момент на повърхността на напитката се появява филм. От момента на охлаждане чаят се превръща в хранителна среда за гъбички и микроорганизми. Ако не изпиете напитката в продължение на два дни, ще започне да се появява мухъл.
Защо филмът върху чая е опасен за тялото?
Филмът се състои от магнезий, желязо, калций и протеинови молекули, а също така съдържа теофилин, кофеин, гуанин. Последните са азотни основи. Те влияят неблагоприятно на човешкото тяло, особено на органите на стомашно-чревния тракт.
Черният дроб също страда от тези вещества. Та нали точно той е тази, която трябва да премахне вредните продукти от тялот!. В този момент той поема всички токсини.
Затова свареният чай трябва да се консумира до 15-20 минути . Може да престои максимум 2 часа.
Може ли е един и същи чай да се вари няколко пъти?
Защо не бива да пиете вчерашния чай, вече разбрахме. Но това изобщо не означава, че не можете да използвате едни и същи чаени листа няколко пъти. Всичко зависи от вида на им и метода на отглеждане.
Най-малко е позволено да се вари черен чай – може да се приготви само два пъти, преди да се изхвърлят чаените листа.
Белият, зеленият и червеният чай се обработват по различен начин, дори ако листата са събрани от едно и също растение. Те съдържат повече хранителни вещества поради по-слаба или никаква ферментация.
Колкото по-често се варят такива чаени листа, толкова повече и по-добре се разкрива вкусът им. Следователно, зеленият, жълтият и белият чай могат да се варят 3-4 пъти, но чаят пуер или улонг може да се варят до 9-10 пъти. Техните полезни свойства не се губят.
Какво трябва да знаете, ако ще варите чай няколко пъти?
Ако не варите чай за първи път, тогава трябва да добавите още 1-2 минути към времето за запарване (всеки път).
Освен това трябва да имате предвид следните неща:
Зеленият чай може да се вари за първи път за 1 минута, а следващото варене вече ще отнеме 2 минути (третото – три и т.н.).
Белият чай се запарва за първи път за 3 минути, а след това се добавят по 2 минути за всяко следващо запарване.
Улонг се вари за 1 минута, вторият път отнема само 30 секунди, но е по-добре да добавите 15 секунди към третия (т.е. общо 45 секунди).
227