Във форма Здраве

Здравословни алтернативи на захарта: С какво да заменим основния подсладител

С какво да заменим захарта

Безспорно сладкият вкус придава на храната и напитките ни особен чар. Въпреки това, използването на обикновена рафинирана захар, която е основният подсладител в продължение на много години, може да има отрицателни последици за здравето. Изследванията показват, че прекомерната консумация е свързана с риск от затлъстяване, диабет и други заболявания.

Сега ще разгледаме няколко здравословни алтернативи на захарта и ще разберем защо използването им може да бъде полезно за вашето здраве.

 

Защо захарта е вредна за вас

Традиционната захар е с високо съдържание на калории и въглехидрати, което може да доведе до отрицателни последици за здравето, ако се консумира в излишък. Ето защо става все по-важно да се намерят заместители, които могат да предложат сладост без такива отрицателни ефекти.

 

Как да заменим захарта?

 

Фурми

Фурмите са естествен източник на сладост и съдържат важни хранителни вещества като фруктоза, фибри и антиоксиданти. Използването на фурми в печива или като сладка добавка към ястия може не само да им придаде приятен вкус, но и да обогати диетата със здравословни елементи.

Алулоза

Този подсладител съдържа много по-малко калории и въглехидрати от обикновената захар. Изследванията показват, че алулозата може да бъде безопасна и здравословна алтернатива за хора, които наблюдават приема на захар или имат диабет.

Мед

Медът съдържа по-малко калории и има по-нисък гликемичен индекс от обикновената захар. Освен това е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, което го прави по-здравословен. Замяната на захарта с мед може да придаде на ястията не само сладък вкус, но и допълнителни хранителни вещества.

Плодовете на монаха (Luo Han Guo)

Този нискокалоричен подсладител е безопасна алтернатива на захарта и съдържа антиоксиданти, които помагат за поддържането на здрави клетки в тялото.

Ябълково пюре

Ябълковото пюре съдържа фибри и витамин С, което го прави по-здравословна алтернатива на захарта. Приготвянето на печива с помощта на ябълково пюре вместо захар може не само да добави сладост, но и да подобри хранителната им стойност.

 

С какво не бива да заменяте захарта?

 

Стевия

Проучванията показват, че в големи дози стевията може да попречи на съсирването на кръвта и дори да допринесе за развитието на рак. Въпреки че добавката „екстракт от стевия“ остава разрешена, стевиозидите, нейните основни компоненти, са забранени. Решението за използването й е по ваша преценка.

Аспартам

Този нискокалоричен подсладител, често срещан в диетичните газирани напитки, поражда опасения за потенциалните му ефекти върху теглото, здравето на червата и дори рака. Въпреки че забраната на аспартам не е често срещана във всички страни, неговите потенциални вредни ефекти изискват повече изследвания.

Ацесулфам калий

Този синтетичен подсладител, често използван в комбинация с аспартам, също буди опасения. Проучванията при животни показват разрушаване на чревния микробиом и наддаване на тегло при мъжки мишки. Тези данни показват потенциално отрицателни ефекти върху тялото, особено в дългосрочен план.

Ксилитол и сорбитол

И двата подсладителя, въпреки че са захарни алкохоли, могат да причинят неприятни храносмилателни странични ефекти. Възможните симптоми включват газове, подуване на корема и диария. Въпреки че тези ефекти рядко са сериозни, прекомерната консумация на тези подсладители може да причини заболяване.

Захарин

Този изкуствен подсладител, въпреки че е легален в много страни, е свързан с изследвания, които предполагат, че може да е канцерогенен. Въпреки че рискът от рак при хора от консумацията на захарин е нисък, неговите потенциални вредни ефекти изискват повече изследвания.

20

Similar Posts