Във форма Здраве

12 признака за проблеми със щитовидната жлеза: Навременното лечение ще ви спести много

12 признака за проблеми със щитовидната жлеза

В повечето случаи, ако не се чувстваме много добре, тогава намираме оправдания от рода на: „Просто съм замръзнал“, „Просто съм алергичен“ или „Старост-нерадост“.

Понякога това е вярно. Но по-често отколкото очакваме, всеки един невинен симптом може да показва сериозен медицински проблем.

Ето защо е толкова важно да обърнете внимание на сигналите на тялото си. Особено на тези, които идват от щитовидната жлеза.

Това е една малка жлеза в гърлото, която е отговорна за производството на специален хормон, който регулира метаболизма, температурата и пулса. Ако не е в ред, това обикновено води до един от двата проблема: или жлезата става свръхактивна и произвежда твърде много от този хормони или, напротив, работи бавно и ние изпитваме техния дефицит.

За да хванете навреме евентуалните проблеми с щитовидната жлеза, проверете  за тези симптоми.

Как изглежда щитовидната жлеза?

Намира се в предната част на шията и прилича на форма на пеперуда. Трудно е да се повярва, че такъв малък орган може да има такова въздействие, нали?

Ако той произвежда твърде много от своя хормон, вие развивате хипотиреоидизъм. Ако го произвежда в недостатъчни количества – развивате хипотиреоидизъм.

Симптом 1: Тъга или депресия

Установено е, че щитовидната жлеза влияе пряко върху настроението ви. От нея зависи нивото на серотонин в мозъка. Ако е намалял драстично, тогава вие се чувствате депресирани и апатични.

От друга страна, ако жлезата е твърде активна, започвате да изпитвате безпокойство, тревожност и раздразнителност.

Симптом 2: Запек

Ако страдате от запек, неизправността на щитовидната жлеза може да е причина за това. Факт е, че всякакви нарушения в отделянето на неговия хормон водят до забавяне на храносмилането.

„Това е един от трите най -чести симптоми на хипотиреоидизъм“, казва специалистът по интегративна медицина д -р Робин Милър.

Симптом 3: Спите твърде много

Всички имаме моменти, когато ни е изключително трудно да станем от леглото сутрин. Но ако сте просто непосилни, тогава, казва Милър, това е важен признак за заболяване на щитовидната жлеза.

Факт е, че когато не е достатъчно активен, метаболизмът ви се забавя. И ви се спи през целия ден.

Симптом 4: Косопад и суха кожа

Често ли имате сърбеж по кожата? И не само през зимата? Ако е така, това може да е симптом на хипотиреоидизъм. Това се дължи на забавяне на метаболизма, което от своя страна намалява изпотяването.

Това може да направи косата и ноктите ви сухи и чупливи. Косата дори може да започне да пада! Причина? Все същата липса на хормон на щитовидната жлеза, което води до провал на цикъла на растеж на косата.

„Много от моите пациенти идват при мен, след като са били насочени към лекар от фризьор“, споделя Милър. „Казват:„ Моят стилист каза, че косата ми пада. Не знам какво да правя. Но той каза, че има нещо общо с щитовидната жлеза. Всъщност някои салони за красота знаят повече за проблемите, свързани с тази жлеза, отколкото терапевтите. “

Симптом 5: Внезапно наддаване на тегло

Въпреки че може да има много причини за този проблем, внезапното наддаване на тегло без причина може да бъде причинено от този малък орган в гърлото ни. Не сте променили хранителните си навици, не сте намалили физическата активност, но в същото време изведнъж сте започнали да наддавате? Време е да си уговорите среща с лекар.

„Всъщност това е една от основните причини някои офис служители да напълнеят драстично, въпреки че нищо не се е променило значително в живота им“ – казва Милър. „Споделят ми, че не ядат повече от необходимото, че спортуват, но нищо не помага. Те не могат да отслабнат. Почти винаги е виновна щитовидната жлеза. “

Симптом 6: Липса на интимно желание

Ако щитовидната жлеза отделя своя хормон в твърде малки количества, тялото незабавно включва режим на ниско либидо, категорични са специалистите.

Симптом 7: Мускулна болка

Ако нещо падне върху пръста ни, тогава е очевидно, че ще ни заболи. Ако изучавате нов вид упражнения или опитвате нов спорт, то мускулите ви вероятно ще болят през първите няколко дни след тренировка. Това е добре. Има обяснение за тези болки.

Но ако периодично изпитвате изтръпване на крайниците или остра болка в мускулите и ставите на ръцете и краката, тогава щитовидната жлеза може да е виновникът.

Липсата на хормон, който произвежда, води до увреждане на нервите, които изпращат сигнали от мозъка към други части на тялото. Д-р Милър казва, че ако почувствате необясними изтръпвания в тялото си, трябва да направите спешна среща със специалист.

Симптом 8: Често чувате ударите на сърцето си

Когато се влюбите в някого или се възбудите по някаква друга причина, нормално е да почувствате силно сърцебиене. Но ако периодично изпитвате нещо подобно, въпреки че няма обяснение за това, тогава вероятно имате сериозни проблеми. Особено, ако усещате куршуми не в областта на сърцето, а в областта на шията и китката.

Това най -вероятно е знак, че щитовидната жлеза е претоварена.

Симптом 9: Замъглено съзнание

Мисленето ви може да бъде доста „размито“: това е нормално, особено ако сте на възраст над 40. Но ако забележите, че „мъглата“ в главата ви се появява твърде често, това вече е повод за аларма. Прекомерната активност на щитовидната жлеза затруднява концентрацията и запомнянето на информация. Следователно, забравата е друг важен симптом, който не може да бъде пренебрегнат.

„Когато лекуваме щитовидната жлеза на пациентите, много от тях са изненадани колко по-бързо, остро и ясно е станало мисленето им след лечението“, казва Милър.

Симптом 10: Високо кръвно налягане

Ако страдате от високо кръвно налягане, но сърцето и другите органи са добре, тогава трябва да проверите щитовидната си жлеза. И не просто започнете да ядете повече зеленчуци и ставайте по-често от стола си.

„Твърде ниското ниво на активност на тази жлеза води до факта, че нивото на „лошия“ холестерол в тялото рязко се повишава. Това, за съжаление, бързо води до сърдечна недостатъчност ”, предупреждава лекарят.

Симптом 11: Повишен апетит

Промените във функционирането на щитовидната жлеза почти винаги водят до променени сетива за вкус и мирис. Ако непрекъснато ви се яде нещо и не можете да спрете, това може да е важен признак на хипертиреоидизъм.

Проверете щитовидната си жлеза, ако сте увеличили твърде много апетита си през последните седмици.

Симптом 12: Дискомфорт в областта на шията или гърлото

Щитовидната ви жлеза се намира вътре в шията. Ето защо, ако почувствате болка или някакъв дискомфорт в тази област, трябва незабавно да си уговорите среща с лекар. Забележете също усещането за „буца в гърлото“. Ако е там и не изчезва, тогава почти сигурно имате проблеми.

Въпреки че за начало можете просто да се погледнете в огледалото и да видите, че има леко подуване на шията.

Има и друг начин за диагностика у дома. Наклонете главата си назад, вземете чаша вода и отпийте. И докато преглъщате, погледнете врата си. Уверете се, че няма вдлъбнатини във врата, докато преглъщате. Ако има и не става въпрос за адамова ябълка, незабавно се консултирайте с лекар.

2458

Similar Posts