През зимата, когато няма сезонни зеленчуци, тялото има особено нужда от витамини.
Киселото зеле и ястията на негова основа са отлична храна за студеното време. Съдържа огромно количество необходими елементи, които насищат тялото с витамини по време на техния дефицит.
Известно е, че са се научили да го ферментират в древен Китай през 3 век пр.н.е. Ето и още шест интересни факта за киселото зеле, които всеки трябва да знае.
Кисело зеле ползи
Склад за полезни витамини
Сред зимните продукти такова зеле е шампион по съдържание на витамини С, К и В. Освен това осигурява на организма калий, калций, натрий, желязо, фосфор, сяра и фибри.
Укрепва организма през зимата
При ферментация в продукта се образуват органични киселини – млечна и оцетна. Млечната киселина насърчава увеличаването на полезните бактерии в червата, а оцетната киселина стимулира работата на храносмилателните ензими.
Всичко това помага за подобряване на имунитета, предпазва от дисбактериоза и проблеми в стомашно- чревния тракт.
Не е полезно за всички
Киселото зеле съдържа много бактерии и фибри, които могат да причинят газове и да раздразнят лигавицата на храносмилателната система. Поради това е противопоказан за хора с гастрит, язва и други заболявания, при които киселинността на храносмилателните сокове се повишава прекомерно.
Съхранява се до 10 месеца
Ферментиралият кръстоцветен зеленчук има много по-дълъг срок на годност от пресния. При температура от -1 до +4 градуса зелето се съхранява до десет месеца. В същото време всички вкусови качества и полезни микро-макроелементи остават непроменени в него.
Трябва да си го приготвяте сами
Производителите често добавят допълнителни консерванти, захар към продукта, за да увеличат срока на годност на продукта. За да извлечете максимума от киселото зеле, трябва да го приготвите сами.
Помогнало е на Джеймс Кук да открие Хавайските острови
От 1600 до 1800 г. най-малко един милион моряци са починали от скорбут по време на епохата на откритията. Това заболяване възниква при недостиг на витамин С в храната.
Откривателят капитан Кук, отправяйки се към Хавайските острови, взел със себе си няколко бъчви с кисело зеле.
Тъй като продуктът е богат на витамин С, помогнал за защитата на моряците и за спирането на епидемията от смъртоносната болест скорбут.
194