Предлагаме ви 5 леки и вкусни десерта, които в никакъв случай не биха навредили на диетата ви. Чудесна възможност за всички, които искат да се хранят здравословно!
Десерт от извара с какао – можете да го хапвате, дори през нощта
Съставки:
Обезмаслена извара – 300 гр.
Мляко 1, 2% – 100 мл
Какао – 2 супени лъжици
Мед – 2 супени лъжици
Желатин – 20 гр.
Вода – 1 супена лъжица
Подготовка:
Залейте желатина с чаша студена вода и изчакайте 30 минути (трябва да набъбне). Добавете мляко, какао, мед. Слагаме на слаб огън и загряваме, докато какаото се разтвори напълно. Не кипете! Добавете извара, разбъркайте. Разбъркваме всичко в блендер до хомогенна маса. Изсипете във форми и поставете в хладилник за поне 2 часа, за предпочитане за една нощ. Гарнирайте с настърган черен шоколад по желание.
Правилната торта
Съставки:
За бисквити:
2 яйца
35 г оризово брашно
Бакпулвер 1/2 ч.ч
Подсладител – на вкус
За суфле:
3 яйца
150 г мляко
1 супена лъжица царевично нишесте
20 г желатин
100 мл вода
Подсладител – на вкус
20 г кафява захар
Ванилин
За глазура:
6 г какао
Подсладител – на вкус
1 супена лъжица мляко
30 г 15% заквасена сметана
Желатин 5 гр
Вода 30 гр
Подготовка:
Отделете белтъците от жълтъците, разбийте белтъците до сняг с щипка сол, добавете захар към жълтъците и също разбийте с миксер. Комбинирайте двете смеси, като разбърквате внимателно с шпатула.
Пресейте сухите съставки и разбъркайте също.
Изсипете тестото в разделена форма с диаметър 16 см и поставете във фурната за 10-15 минути на 180 градуса.
Охладете готовата бисквита върху решетка, отрежете горната част 1/3, нямаме нужда от нея.
За суфлето отделете белтъците от жълтъците.
Комбинирайте жълтъците в тенджера със захар, разбъркайте. При непрекъснато бъркане, изсипете мляко и царевично нишесте. Оставете на котлона да се сгъсти. Охладете крема.
Залейте желатина с вода, оставете да набъбне.
Белтъците се разбиват с щипка сол до сняг.
Поставете набъбналия желатин в микровълновата за 10 секунди, той трябва да се разтвори напълно.
Към разбитите белтъци добавете охладения желатин, леко разбийте. След това в 3 стъпки въвеждаме кремавата част.
Събираме тортата във формата, в която е печена бисквитата. Изсипете готовото суфле върху тортата, оставете я в хладилника за 1-2 часа.
За глазурата напълнете желатина с вода, оставете да набъбне, сложете го в микроволнова за 10 секунди.
Комбинираме всички съставки и заливаме с готовото суфле.
Оставяме го на студено за още един час, за предпочитане през нощта.
Бери маршмелоу – много вкусен десерт
Съставки:
Плодове – 200 г по ваш избор
Желатин – 15 g
Лимон – 1/2 бр
Подсладител – на вкус
Подготовка:
Използвайте пасатор, за да изгладите плодовете в гладко пюре. Добавете желатина, оставете да набъбне за няколко минути (следвайте инструкциите на опаковката), след това добавете подсладителя и лимоновия сок, разбъркайте и загрейте на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато желатинът се разтвори напълно.
Не кипете! Сега оставете сместа да се охлади до стайна температура и разбийте с миксер в продължение на 5-7 минути при висока скорост, докато сместа значително се разшири по обем, изсветли и стане гъста.
Постелете втвърдяващата се форма с восъчна хартия за печене, сложете плодовата маса върху хартията и изравнете. Оставете на хладно място, непокрито, да се втвърди за няколко часа. Когато масата се втвърди, обърнете формата и извадете хартията. Нарежете на кубчета и сервирайте.
Нискокалоричен десерт – ябълков чийзкейк
Съставки:
Обезмаслено извара – 150 гр.
• Ябълки – 4 бр.
• Жълтъци – 1 бр
Подготовка:
Обелете горната трета на ябълките. Изрежете стъблото и сърцевината. Внимателно извадете част от пулпата с лъжица. Смесете изварата с жълтък и напълнете ябълките. Поставете в устойчив на фурна съд, налейте малко вода и печете при 200 ° C за 25 минути. Преди сервиране можете да залеете с натурално кисело мляко.
Малинов шоколадов десерт
Съставки:
Яйце 3 бр
Оризово брашно 90 g
Какао 20 гр
Бакпулвер 1ч. л
Сол – 1 g
извара от опаковки от 5% 360 г (2 опаковки по 180 г)
Натурално бяло кисело мляко 200 g (4% термостатичен)
Желатин 30 гр
Малини 150 гр
Подсладител
Разглобяема тава за печене L: 20 см
Подготовка:
Разбивайте яйцата до светложълта пяна, на висока скорост, за дълго време. В процеса слагаме само малко сол. След това разбъркайте с шпатула или лъжица и добавете подсладител, брашно, какао и бакпулвер.
Покрийте формата с пергаментова хартия и излейте тестото! Печете в предварително загрята фурна на 180 * 12-15 минути
подгответе изварата – смесете изварата с кисело мляко и подсладител с пасатор, превърнете я в хомогенна маса.
Изсипете желатин с преварена вода (100 мл) в тенджера с дебело дъно, без да заври, разтваря се на слаб огън, изважда се, охлажда се.
смилайте малините с пасатор
изваждаме основата си от фурната, охлаждаме я.
разтворен желатин – изсипете по -голямата част от него в изварата, останалата част при малините.
Изсипете извара във формата с изпечена основа, след което веднага изсипете малините, разпределете по цялата повърхност.
приберете в хладилника за през нощта.