Във форма Здраве

7 опасни съставки, които дори не трябва да приемате в устата си

опасни съставки в храните

Не толкова отдавна в хранителната индустрия дойде една на пръв поглед радикална идея – да задължи производителите да предоставят пълен списък на съставките и тяхната хранителна стойност. Инициативата е имала за цел да даде на потребителите по -добра представа какво ядат и да направи производителите на храни по -малко мълчаливи за „тайните“ съставки.

Но вместо това големите марки в хранителната индустрия са намерили начин да поставят информация за съмнителни вещества и потенциални канцерогени точно на етикета! Затрупани с дребен шрифт и обсипани със съкращения, които Стивън Хокинг едва ли би разбрал, потребителите бяха хвърлени в още по -голямо объркване.

За да ви помогне да разберете заблудите на етикета, тази статия изброява 7 съставки, които никога не трябва да бъдат в покупките ви:

  1. Аспартам

Ако продуктът казва Equal или NutraSweet, оставете го на рафта на супермаркета. Това е химически подсладител, който е пълен с фенилаланин. Фенилаланинът е невротоксин, за който мнозина смятат, че може да повлияе на мозъчната функция, да предизвика промени в поведението при възрастни и дори да причини умствена изостаналост при новородени, ако храни, съдържащи го, се консумират по време на бременност от бъдещи майки. И ако това не ви е достатъчно, тогава страничните ефекти включват също главоболие, спазми, менструални нарушения и храносмилане.

  1. BHA и BHT

Тези два подобни химикала се използват за предотвратяване на гранясването на готовите продукти, съдържащи масло. Те са известни канцерогени, по време на лабораторни изследвания, причинили рак при плъхове, мишки и хамстери. Избягвайте BHA и BHT като чумата.

  1. Хранителни оцветители

Те са създадени, за да направят храната по -привлекателна, но те имат втора, по -грозна страна – тези живи карамелени цветове се произвеждат с помощта на промишлени разтворители и канцерогени. Така червеното багрило # 3 се свързва с растежа на туморите, а червеното багрило # 40 и жълтото багрило # 6 – с агресивното поведение и липсата на контрол при децата. Стойте възможно най -далеч.

  1. Хидролизиран растителен протеин

Хидролизираният зеленчуков протеин е химически инженерно протеиново вещество, което подобрява вкуса, подобно на мононатриев глутамат, но с по-благозвучно име. Проблемът с хидролизирания растителен протеин е, че скритият в него мононатриев глутамат все още е отговорен за неговите подобряващи вкуса свойства. А това означава, че като го ядете, можете да получите всичко, което е свързано с този мононатриев глутамат: главоболие, мигрена, сърдечни проблеми и т.н. Други двама братя мононатриев глутамат, които трябва да се избягват, са автолизиран екстракт от дрожди и хидролизиран екстракт от дрожди. Тези вещества също могат да причинят здравословни проблеми при податливи хора.

  1. Парабени

Парабените са химически консерванти, които най -често се срещат в козметиката, но за съжаление не само в козметиката. Те могат да бъдат намерени и в много хлебни изделия – хляб, сладкиши, пайове, зърнени храни и дори някои преработени меса. Те са създадени, за да противодействат на растежа на мухъл, но последните лабораторни проучвания показват, че парабените в храната могат да играят значителна роля при хормоналните проблеми при жените, като рак на гърдата, и за намаляване на нивата на тестостерон при мъжете. Стойте настрана.

  1. Частично хидрогенирано масло

Частично хидрогенираното масло и транс -мазнините са основно едно и също нещо. Повечето хора не разбират, че законът позволява даден продукт да бъде обозначен с „0 g транс -мазнини“, ако продуктът съдържа по -малко от половин грам транс -мазнини на порция. Така че, ако видите такъв стикер, не вярвайте. Да, това вещество намалява вероятността крайният продукт да се влоши, но в същото време запушва артериите ви, повишава нивото на лошия холестерол в организма и намалява нивото на добрия холестерол. Имате ли нужда от него?

  1. Нитрит

Ако месото не се обработва с нищо преди продажба, то по- бързо ще се влоши и ще започне да изглежда изключително неапетитно. Но добавяйки към него малко нитрити, то ще издържи много по -дълго и ще изглежда много по -добре. Но какво ще се случи с вас, когато получите добра доза нитрити с месото? Е, те не само причиняват главоболие и алергични реакции, но, както показват последните проучвания, те представляват риск от злокачествени тумори.

Въпреки че препоръчвам да избягвате напълно да приемате нитрити, ако не можете да ги избегнете, започнете храненето си с антиоксиданти – витамини С и Е, които ще ви помогнат да защитите тялото си. (Забележка: Естествените нитрити, открити в някои зеленчуци, не причиняват здравословни проблеми, така че не се страхувайте – зеленчуците няма да ви навредят по никакъв начин!)

Запомнете – въпреки че можете да избирате по -здравословни храни, като внимателно четете етикетите, но има и по-радикален и по -прост вариант: спрете да купувате храна с етикети и преминете към естествени, биологично произведени храни.

Ще получите точно това, което искате – и без никакви изкуствени добавки, от които тялото ви изобщо не се нуждае.

612

Similar Posts