Във форма Здраве

8 напитки, които ще ви помогнат да спите по-добре, ако ги пиете вечер

Напитки за добър сън

Липсата на сън може да доведе до различни здравословни проблеми, включително депресия, диабет и сърдечни заболявания. Получаването на достатъчно сън е от съществено значение за нашето благополучие. Ако имате затруднения със заспиването или се събуждате през нощта, някои напитки могат да ви помогнат. Нека да разгледаме кои от тях ще подобрят качеството на съня и ще осигурят на тялото добра нощна почивка.

 

Каква напитка трябва да пиете вечер, за да спите по-добре?

 

Сок от череши

Черешовият сок съдържа триптофан, аминокиселина и прекурсор на мелатонина, хормон, отговорен за регулирането на съня. Учените са открили, че ежедневното пиене на сок от череши повишава нивата на мелатонин в тялото, което спомага за по-бързото заспиване и намалява броя на нощните събуждания.

 

Чай от лайка

Чаят от лайка е известен със своите успокояващи ефекти. Проучванията показват, че приемането на екстракт от лайка подобрява качеството на съня. За да приготвите чая, залейте цветовете с вряща вода и ги оставете да киснат няколко минути.

 

Чай от Ашваганда

Ашваганда или „зимна череша“ съдържа активна съставка, която помага за насърчаване на здравия сън. Въпреки това се препоръчва да се консултирате с лекар преди да пиете чай от ашваганда, като това важи особено за тези, които страдат от автоимунни заболявания или приемат определени лекарства.

 

Чай от валериана

Валерианът може да помогне за подобряване на качеството на съня при жени в менопауза. Но е важно да следвате дозировката, за да избегнете повишена тревожност.

 

Чай от мента

Чаят от мента помага за облекчаване на лошо храносмилане и борба с безсънието. За да направите чай от мента, кипнете вода и добавете листата. Оставете ги да се накиснат за няколко минути.

 

Топло мляко

Топлото мляко съдържа триптофан, който помага за повишаване нивата на мелатонин в тялото. Този хормон играе ключова роля в регулирането на съня, така че топлото мляко може да ви помогне да заспите по-бързо и да подобри качеството на съня ви.

 

Бадемово мляко

Бадемовото мляко е богато на витамини, минерали и фибри. Също така съдържа магнезий, който помага за подобряване на качеството на съня. Можете да пиете бадемово мляко самостоятелно или в комбинация с банан, за да увеличите ползите от него.

 

Бананово и бадемово смути

Бананите са богати на калий и магнезий, които помагат за отпускане на мускулите и подобряват качеството на съня. Смесете пресен или замразен банан с бадемово мляко и добавете бадемово масло за вкусна и здравословна напитка.

333

Similar Posts