Психология

9 мъдри истини за ревността, омразата и самоунищожението

мъдри истини

Мъдростта не е само да разбереш къде и как да намериш късмет и позитив. Тя е и способността да приемаме вътрешните си проблеми, а също и умението да се справяме с тях. Нека се спрем сега по-подробно на завистта, негодуванието и негативните им последици върху нас, хората.

Никой не е застрахован от негативни мисли. Лоши и неприятни събития се случват в живота ни постоянно.   Дори самите ние можем неволно да обидим някого.

Трябва да приемем това и да се научим да управляваме завистта, гнева и негодуванието, за да предотвратим собственото си самоунищожение.

Енергията на оптимизма ще ни спаси

Нищо не може да успокои завистливия

Завистта е много силна отрова за енергията ни и за сърцето. Тя бавно ни отравя и ни кара да гледаме света само в черни краски. Завистта спира развитието и прави човека несигурен. Отнема здравето, щастието, късмета. Нищо не може да излекува душата на такъв човек. Единствено той самият може да го направи.

Завистта на другите е най-силното ласкателство

Не забравяйте, че ако човек ви завижда, значи сте на прав път. Ако около вас има много хора, които биха искали да бъдат на вашето място, знайте, че правите всичко както трябва. Бъдете много внимателни с такива хора, обаче. Те могат сериозно да развалят настроението ви, защото завистта се изразява по различни начини.

Всеки, който не ни обича е или завистлив, или глупав

Не трябва да забравяме, че глупаците с времето могат да помъдреят, но завистниците най-вероятно ще си останат такива завинаги, защото не желаят да работят върху себе си. По-скоро биха се насладили на това разрушително чувство, докато то не ги погълне напълно.

Недоволството е характерно за всички нас

Можете да обидите всеки човек, но една наистина силна личност се отличава с това, че тя знае как да се откаже от обидата. Тоест, да не я приеме.

Трябва да се научите да отсявате хората, които ви обиждат. Да не забравяте, че хората около нас не винаги разбират, че ме обидени. Понякога трябва да им кажем директно това, за да разберат, че са постъпили неправилно.

Всеки може да обиди, но само силният ще поиска прошка

Силата на човек се крие не в способността му да вдига тежести, не в дебелината на портфейла му и не в неговото обществено влияние. Тя се крие в способността да прощава.

Няма нищо добро в обидата. Тя може да навреди на всички, особено на тези, които я преживяват тежко. Ето защо трябва да прощавате, да прощавате на всеки греховете му, за да се радвате на духовна свобода.

Най-добрият лек за самоунищожение е търпението

Само търпелив човек може да става по-силен от ден на ден. Всеки, който живее „набързо“ и в постоянно очакване на чудо, неизбежно ще остане разочарован. Този, който не знае как да чака, унищожава живота си. Всеки, който знае как да чака, гради съдбата си тухла по тухла и сбъдва най-смелите си мечти.

Унищожавайки живота на другите, унищожаваме и нашия

Отрицателното не отива само в една посока. Винаги се връща, както казва законът за бумеранга.

Всички лоши неща, които правим, се случват не само на онези, които сме обидили, но и на нас самите. Тези последици могат да приемат различни форми, но така или иначе ще дойдат. Само добротата ще ни спаси от самоунищожение.

Самоунищожението започва с безделието

Човек трябва да работи всеки ден, да прави това, което обича. Той трябва да създава нещо и да помага на някого. Ако човек бездейства, неговата енергия и сила не се използват, вътрешните сили отслабват, той започва да харчи време и енергия за това, което го убива физически и психически, превръщайки се в бледа сянка на самия себе си.

Завист, ревност, вина и негодувание – отровният коктейл

Човек престава да бъде себе си, когато в живота му се появи вина, ревност, негодувание или завист. Тези чувства лесно преливат едно в друго.

Никой не знае кога това ще се случи, но може да се случи всеки момент, създавайки илюзия за прочистване.

Ето защо е важно не просто да се отървем от тези чувства, а да работим усилено върху себе си, за да премахнем завинаги всички следи от тях в съзнанието си.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg

621

Similar Posts