Новини и анализи

Бивш киберпрестъпник разказа как работи тъмната мрежа

Бивш киберпрестъпник разказа как работи тъмната мрежа

Няколко мрежи предоставят достъп до тъмната мрежа, включително i2p, FreeNet и To.

 

Тъмната мрежа е място, където дейността не може да бъде проследена. Според последния доклад най-скъпото съдържание е детската порнография, следвана от оръжия и наркотици, пише MailOnline.

 

Киберпрестъпник ветеран разказа какво наистина се случва в тъмната мрежа, където хакери, убийци и наркодилъри действат на случаен принцип. По-специално той каза, че всяка система, свързана с интернет, е изложена на риск от атака.

 

„Видях как болниците бяха криптирани и хората бяха изправени пред избор: да платят, за да дешифрират данните, или да рискуват живота си.“, каза мъжът, скривайки лицето си зад маска.

 

Въпреки че хакерът не е участвал в незаконни дейности, той се справя със „значителни последици (искания за откуп), които биха могли осезаемо да повлияят на финансовите пазари или да имат потенциални последици за неща като електроцентрали“.

 

Филип Инграм, бивш полковник от военното разузнаване в Обединеното кралство, каза миналата година: „Darknet все повече се използва от сериозни и организирани престъпници за различни цели. Те търсят уязвимост в децата, когато ще ги въвлекат в неща като транспортиране наркотици от район на район, експлоатация в педофилски кръгове или набиране в терористични и екстремистки групи“.

 

В тъмната мрежа се предоставят няколко мрежи наведнъж, сред които i2p, FreeNet и Tor.

 

Tor, съкращение от The Onion Router, е плътна матрица от криптирани уебсайтове, която позволява на потребителите да сърфират в интернет при пълна анонимност. Той използва многобройни слоеве на сигурност и криптиране, за да поддържа потребителите анонимни онлайн.

 

Според проучването има около 2,6 милиона потребители на Tor дневно.

 

„Същото проучване установи, че от едно събиране на данни, приблизително 80% от трафика към основните услуги е насочен към услуги, които предоставят незаконна порнография, изображения на насилие и/или материали за сексуална перверзия на деца“, отбелязват изследователите от Австралийския национален университет.

 

Интервюто с хакера е направено от Vice през 2021 г., но видеото се появи отново като напомняне, че има тъмен свят на хора, чиято единствена работа е да причиняват хаос с помощта на интернет.

 

Мъжът започва кариерата си на хакер като „черна шапка“, който е вид киберпрестъпник, който нарушава закона и атакува за собствените си цели. Впоследствие той премина на бялата страна, превръщайки се в „бяла шапка“, където използва уменията си по добронамерен начин, проследявайки престъпници в интернет и търсейки уязвимости в системите, за да ги коригира, вместо да ги използва в своя полза .

 

„Ако исках да получа достъп до защитена компания, нямаше да отида и да разбия вратата“, каза той в началото на интервюто.

 

Първата атака с ransomvir е написана от Джоузеф Поп през 1989 г. и е използвана за атака срещу сектора на здравеопазването.

 

Атаката, наречена „AIDS Trojan“, е извършена от Поп, който раздаде 20 000 заразени диска на присъстващите на конференцията за СПИН на Световната здравна организация. Дисковете бяха с надпис „Информация за СПИН – уводни дискети“.

 

Когато дискетата беше заредена в компютъра, на екрана се появи голяма картина, която казваше, че софтуерът „се отразява неблагоприятно на други софтуерни приложения. Ще бъдете задължени да заплатите щети на PC Cyborg Corporation и вашият микрокомпютър ще спре да работи нормално.

 

Програмата преброи колко пъти компютърът е бил стартиран и ако числото достигне 90, тя ще скрие папките и ще шифрова или заключи имената на файлове на устройството C. За да получат достъп отново, потребителите трябваше да изпратят $189 на PC Cyborg Corporation в кутия в Панама.

 

Тъй като кодът за дешифриране е разработен, хакерите не трябва да напускат домовете си – всичко може да се направи в тъмната мрежа.

 

„Имало едно време, за да се доведе толкова голяма страна като Съединените щати до хаос, щяха да са необходими милиони долари инвестиции, за да се направи нещо“, каза мъжът пред репортери на Vice.

 

Кевин Митник е смятан за „най-известния хакер в света“ заради атаката си срещу 40 големи компании, включително IBM, Nokia и Motorola. Мъжът е откраднал компютърни кодове, някои оценяват стойността на почти 330 милиона долара, за което е прекарал пет години в затвора.

 

След като беше уволнен през 2000 г., Митник каза, че се е „реформирал“ и сега работи като хакер за морална сигурност с „бяла шапка“. Човекът, който говори с Vice, също заяви, че върши тази работа.

 

„Веднъж се смятах за „черна шапка“ и преминах към „бяла““, каза мъжът.

 

Той твърди, че всяка западна страна е потърсила тъмната мрежа за помощ от „общността“.

 

Хакерът с бяла шапка също спомена първоначален пазар за достъп, където престъпниците могат да закупят достъп до корпоративни мрежи.

 

„На средна цена от около 2800 долара, така наречените брокери за първоначален достъп (IAB) продаваха откраднати данни за акаунти за VPN и протокол за отдалечен работен плот (RDP) и други идентификационни данни, които престъпниците биха могли да използват, за да проникнат в мрежите на повече от 2300 организации по целия свят . свят“, според Dark Reading.

 

След пускането на видеоклипа на Vice пазарът за първоначален достъп стана широко разпространен.

 

Изследователите на киберсигурността съобщиха за 2348 случая на продажба на достъп до корпоративни мрежи чрез IAB през втората половина на 2021 г. и първата половина на 2022 г. Броят на брокерите също се увеличи от 262 на 380.

 

През отчетния период чувствителна информация от 2886 компании е публикувана на сайтове за нарушаване на данни за ransomware, което е с 22% повече от предходната година, според списание InfoSecurity.

 

ФБР не стои настрана от незаконните дейности, но има проблеми с елиминирането на големи играчи Сега агенцията търси оператори и. потребители на тези сайтове.

 

„Опитваме се не само да атакуваме страната на предлагането, но и страната на търсенето с потребителите“, каза високопоставен служител на ФБР този месец по време на операция за сваляне на Genesis Market, основен онлайн пазар за престъпници.

 

Ако ще използвате този тип сайтове, за да участвате в такива дейности, тогава ще има последствия. Международните правоприлагащи органи, ръководени от ФБР, превзеха луксозния тъмен уеб пазар, популярен сред киберпрестъпниците, където откраднатите пароли се продаваха за $1 всяка.

 

Киберхакерският базар, известен като Genesis Market, е превзет като част от международна операция, наречена „Operation Cookie Monster“, тъй като сайтът е специализиран в отвличането на цифрови пръстови отпечатъци, известни като бисквитки.

 

Според ФБР Genesis Market предлага достъп до данни, откраднати от повече от 1,5 милиона компютъра по целия свят, съдържащи повече от 80 милиона акаунта.

 

Откраднатите данни съдържаха пароли за услуги като онлайн банкиране, Facebook, Amazon, PayPal и Netflix, както и цифрови пръстови отпечатъци, които престъпниците биха могли да използват, за да подправят онлайн проверките за сигурност чрез подправяне на устройството на жертвата.

 

При координирани издирвания по света са извършени повече от 200 претърсвания и са задържани около 120 души, от които 24 са задържани в района на британския град Гримсби, съобщиха правоохранителните органи на Обединеното кралство.

 

Високопоставен служител на ФБР каза пред DailyMail.com, че заподозрените също са били задържани в САЩ във връзка с текущото разследване, но не предостави подробности за броя на арестите или обвиненията.

 

В петък, 31 март, служители на НАТО информираха персонала за забраната за изтегляне на китайската програма за социални медии TikTok, позовавайки се на опасения за сигурността.

101

Вижте още:

Similar Posts