Силата на вярата

Как да се молим за починалите си близки и да намерим утеха: 3 молитви и правила за изпълнението им

как да се молим за починалите си близки

Загубата на близък човек винаги ни кара да потънем в дълбока скръб. Тези молитви обаче имат голяма сила и могат да помогнат всеки православен християнин да се утеши в мъката си. Те ще му помогнат също така да установи и връзка с роднини и приятели, които са си отишли свят и да намери покой.

Всички знаем, че нищо не свършва със смъртта.

Всеки православен християнин вярва, че след смъртта душата на човек отива или в Рая, където го очаква вечен живот и любовта на Господ, или в Ада – за да изплати греховете, извършени през живота си.

Паметните молитви са предназначени не само да облекчат страданията и мъките на близките, останали на този свят, но и да помогнат на душата на починалия в нейното посмъртно съществуване.

Ето и ги и тях:

„Господи, нашият Създател и Пастир! Прибягваме до Теб в копнеж и скръб. Господи, почивай душата на починалия си слуга (назовете име) и го пусни да влезе в твоето царство. Амин „.

Тази молитва трябва да се чете всеки ден в продължение на 40 дни, като запалите две църковни свещи и ги оставите да изгорят докрай.

***

„Господи, нашият Утешител и нашият Пастир! С молитва тичам към Теб и моля: чуй болката на душата ми и не оставяй Твоя починал слуга (назовете име) в огнения ад. Успокой душата му и му прости всички грехове, доброволни и неволни, покрий го с небесното си покритие и го остави да живее в Твоето царство завинаги. Амин „.

Тази молитва може да се чете по всяко време на деня и нощта – смята се, че душата на починалия чува всички молитви, следователно можете да установите връзка с него и да му помогнете да преминете в отвъдния свят без мъка и болка.

***

„Пресвета Богородица, Утешителка на слабите и Застъпничка! О, Пречиста Дево, чуй нашия вик, не позволявай душата на грешния Божи служител (назовете име) да загине в бездната на огъня. Нека Господ прости на Своя верен слуга всички грехове, дела и нечисти мисли, а душата на починалия ще влезе в Царството Небесно, оставайки там завинаги и завинаги в любов и светлина. Амин „.

Тази молитва може да бъде прочетена след 40 дни, след възпоменание в църквата.

Как да се молим за починалите си близки?

Можете да се молите за тях  по всяко време, както в църквата, така и у дома, но е изключително важно да спазвате няколко правила.

Правило 1

Не трябва да плачете, докато се молите. Сълзите са нормална реакция на скръбта, но ако плачете, докато се молите за починалия, можете да установите изключително силна връзка с душата му. В резултат на това душата няма да може да напусне света на живите и ще страда от невъзможността да продължи напред.

Правило 2

Не духайте свещите, запалени по време на молитва. Оставете свещта да изгори напълно и да си изгасне сама. Тя се счита за предложение за установяване на връзка с отвъдните светове: ако сами загасите свещта, можете да се отплатите със собственото си здраве или да си навлечете неприятности.

***

В молитвата си за починалите можете да се обърнете към Бога и със собствени си думи: важно е казаното да идва от сърцето.

4243

Similar Posts